Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

Majdnem fogadni is mernék arra, hogy ehhez a különlegességhez 2 alapanyagnál nem kell többet vásárolnod. Ez tipikusan olyan étel, aminek összetevőiből gyakran van otthon, csak épp ebben a formában nem párosítottuk még. Készítsd el az ünnepekre, szuperkönnyű mézes-gyömbéres vacsora lehet belőle, ami után még az egész családnak marad energiája a karácsonyi bulihoz is.

nyamika.
nyamika.cometary

Hozzávalók 4 személyre:

A pulykához

  • 1 kiló pulykamell
  • 2 deci cider
  • 1.5 deci olaj
  • ízlés szerint a páchoz fokhagymapor, tárkony, só és fehér bors
  • 8 kisebb darab fehérrépa, vékonyan felszeletelve

A körethez

  • 4 bögre alma, körte, birs, ananász vegyesen, felkockázva
  • ízlés szerint őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a húsnak és a fehérrépának az olajos pácot, majd alaposan forgasd meg benne a húst és a zöldséget. Mehet egy jénaiba a répa, rá a hús és az egészre az olaj. Ezek után a cidert is öntsd alá. 45 percig süsd (legalább 30 percig alufólia alatt ), többször meglocsolva a lével. Ha van kedved, a húsnak egy csilis-mézes mázat is készíthetsz egy kis olajjal, sóval és Cayenne-borssal. Ezzel megkenve még pikánsabbak lesznek a frissen sült szeletek. 

Közben a forró vajra dobd rá a felkockázott gyümölcsöket, forgasd meg benne őket, és fedő alatt puhítsd 10 percig az egészet. Ekkor mehet rá egy kis só, a méz és egy kevés gyömbér. Ha a hús elkészült, tálald a sós-fokhagymás répákkal és a mézes, vajban párolt gyümölcsökkel. 

kapcsolódó Teszt: nem minden cider, ami annak látszik
Teszt: nem minden cider, ami annak látszik

A NÉBIH vizsgálatán 4 termék bukott el minőségi és jelölési gondok miatt. Mutatjuk az eredményt!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Ez az egyszerű halas ragu akár ünnepi ételként is bevethető

Egy gyors halpörkölt, ami kapros gyúrt tésztával, de akár friss, sajtos gnocchival vagy zöldfűszeres párolt rizzsel is finom, és nem túl nehéz ünnepi fogás lesz.

2020. december24., 06:24

Vajjal sült pulykamell – ebben minden kedvenc zöldfűszered felhasználhatod

Egy kevés vaj mindegyik húsfélének jót tesz, miért lenne a pulyka kivétel? Tálald szendvicsben, főzelékek mellett vagy friss saláta tetején.

június8., 12:52

Süss pulykát édesburgonyaágyon egy kevés rozmaringgal, majoránnával és sok fokhagymával!

Ki ne szeretné az édesburgonyát, mi is imádjuk. Még jobb, ha úgy készül el, hogy nincs túl sok munkánk vele. Ez a recept is ilyen, amit mi rengeteg édesre sült fokhagymával szeretünk a legjobban.

január30., 06:04

Citromos pulykamell

Görög hangulatban készül nálunk leggyakrabban ez a könnyű, pulykás fogás. Ha te is szereted a sovány húsokat, érdemes kipróbálnod faszenes és kontaktgrillen készítve is!

június10., 10:24

Majonézes káposztasalátával szeretjük a legjobban ezeket a csípős pulykaszárnyakat

Ha szereted a sovány pulykahúst, készítsd el mézes-csípős változatban! Ha megvagy vele, akár mázat is készíthetsz hozzá szójaszósszal, gyömbérrel, csilivel, ketchuppal és néhány kanál olívaolajjal.

január29., 06:04

Mustra