Egyszerűen elkészíthető különlegesség: pulyka konyakos gesztenyemártásban, almás tócsnival

A legjobb, amikor egy étel izgalmas, isteni, mégis hamar elkészül vele az ember. Ebben a pulykás fogásban aztán semmi nehézség nincs, és a vége mégis egy tök jó őszi-téli hangulatú fogás, amiben a sós és édes ízek klasszul kiegészítik egymást.

Keverni és összedobni ezt a gesztenyés pulykát jóval egyszerűbb, mint megtölteni a hússzeleteket, és ha már unod a gesztenyével töltött változatot, akkor remek alternatíva lehet. A frissen sült, fűszeres hús mellett szuper egy kis édes gesztenyés szósz és egy különleges tócsni – akár még a desszert is kimaradhat egy ilyen tartalmas fogás után.

Imádjuk a gesztenyét!
Imádjuk a gesztenyét!margouillatphotos

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz

  • 80 deka pulykamellfilé
  • 20 deka natúr gesztenyepüré
  • 20 deka főtt gesztenye
  • só és fehér bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál konyak
  • 2 deci tejszín
  • vaj
  • a pulyka előkészítéséhez olaj, paprika, fokhagymapor, só és bors
  • 1 deci zöldségalaplé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A tócsnihoz

  • 60 deka reszelt alma
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 kis kanál sütőpor
  • 3 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vágd szeletekre a húst, tedd egy jénaiba, majd forgasd meg egy jó adag olajos, sós, borsos, fokhagymás és paprikás keverékben. Kanalazz rá néhány kocka vajat, majd mehet lefedve a sütőbe úgy 40-45 percre (a szeletek vastagságától függően). 

A szószhoz tedd az alaplevet és a tejszínt egy tumixba a gesztenyepürével, sóval, egy kanál mézzel és fehér borssal, majd ha elkeveredett, kezdd el melegíteni. Ha már forró, vegyél ki belőle néhány kanállal, keverd el a keményítővel, és ezzel sűrítsd be a keveréket. Amikor már sűrű, mehet bele egy kanál konyak és a főtt gesztenyedarabok is. Ha szeretnéd gazdagabbra, tartalmasabbra ezt a köretet, egy nagy bögre főtt csicseriborsót is a szószhoz adhatsz, de ha van kedved, aszalt meggyel és pirított mandulával is feldobhatod. 

A tócsnihoz csöpögtesd le a reszelt almát, keverd el a tojásokkal, sütőporral, cukorral és sóval és annyi liszttel, hogy könnyen formázható legyen. Süsd ki bő, forró olajban és már tálalhatod is. Ha karácsonyibb hangulatúra készítenéd, egy kis mézeskalács-fűszerkeverék is mehet hozzá. 

 

kapcsolódó Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével
Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezt a remek, vegán édesburgonya-levest kezdőként is könnyen összedobod

Ez a fogás remek pirított olajos magvakkal és egy kevés mazsolával a közepén, ha pedig nincs bajod a húsfélékkel, mozzarellagolyókkal és napon szárított sonkaszeletekkel dobd fel.

szeptember17., 11:24

Vajjal sült pulykamell – ebben minden kedvenc zöldfűszered felhasználhatod

Egy kevés vaj mindegyik húsfélének jót tesz, miért lenne a pulyka kivétel? Tálald szendvicsben, főzelékek mellett vagy friss saláta tetején.

június8., 12:52

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Ramentészta új szinteken, gyors, csirkés változatban

Szeretjük a rament, mert egy kis forró vízzel pillanatok alatt ehető fogás válik belőle, a fantázia már csak ahhoz kell, hogy az ember kitalálja, mivel is érdemes ízesíteni és megpakolni a tetejét. Ha megkóstolnád egy kicsit magyaros hangulatban, ez lesz a neked való fogás.

szeptember19., 12:52

Egy remek vega fogás: gombás-gesztenyés pite jó sok olvadt sajttal

Bármelyik kedvenc sajtoddal működik, és ha nincs kedved tésztát gyúrni, fogj egy csomag levelest és azzal dobd össze!

szeptember8., 11:24

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Mustra