3 csodás őszi túracélpont a Dunakanyarban

Ne ítéld magad szobafogságra ősszel, sőt télen sem. Olyan úti célokat ajánlunk a Dunakanyarban, amelyek a hűvös idő és a kopárabb táj ellenére is gyönyörűek.

A tél közeledtével egyre nehezebb kimozdulni a négy fal közül, pedig ősszel is érdemes túrabakancsot húzni. A Dunakanyarral például biztosan nem nyúlhatsz mellé. Budapestről nagyjából egy óra alatt megközelítheted autóval, ráadásul rengeteg izgalmas, felfedezésre váró túraútvonalat tartogat. 

Zebegényi panoráma

Zebegény meghitt, macskaköves község a Duna északi partján. Elütheted itt az időt sétálással, beülhetsz egy hangulatos étterembe vagy kávézóba, de ha szép panorámára vágysz, mindenképpen vágj neki a természetnek. A Zebegény fölé magasodó hegy tetejére kígyózó, igen meredek ösvény többször is kitér a fák közül, ilyenkor előtűnik a völgyet átszelő folyó, a dombos táj, legelők, mezők, a környék összetöpörödött falvacskái.

A Zebegényről induló túra Nagymarost is érinti
A Zebegényről induló túra Nagymarost is érintiFotó: Walter Bibikow /

Tehetsz egy kitérőt a Remete-barlanghoz, de ha a célod a csúcs, később ugyanannyit kell visszamásznod, mint amennyit ereszkedtél. A 465 méter magas Szent Mihály-hegy tetejét kőrakás jelzi, innen pedig egy kisebb völgyön átkelve újabb kaptató vezet a Hegyes-tetőn álló kilátóhoz, ahonnan minden irányban széttekinthetsz. Ezt a túrát akkor válaszd, ha van egy jó bakancsod és bármire képes vagy a szép kilátásért.

Visegrádi vártúra

Visegrádról mindenkinek a Fellegvár jut először eszébe, ami teljesen rendben is van, hiszen már maga a várlátogatás is egy önálló program, de mi azt tanácsoljuk, hogy kösd össze egy kellemes kirándulással. A város főutcájától macskaköves lépcső vezet a Kálvária-hegyre. Innen körülbelül negyedórányi mászásra lyukadhatsz ki a Fellegvár parkolójában. A túrába beiktathatsz egy várlátogatást (a teljes árú belépő 1700, a kedvezményes 850 forint), de akár folytathatod is az utad a büfék melletti falépcsőn, ami visszavisz az erdőbe.

Egy túra a Fellegvárhoz?
Egy túra a Fellegvárhoz?Fotó: Dronandy /

A fák között itt fel-feltűnik a Duna. Az ösvény a Nagy-Villám alatti parkolónál ér ki az autóútra. Innen elsétálhatsz a Zsitvay-kilátóhoz, vagy mehetsz tovább a szemközti mező irányába. Újabb hegymenet következik az erdőben. Jobb kéz felől szinte észrevétlen csapás vezet a Wass Albert-emlékkőhöz, ahonnan beláthatod az egész völgyet, és a fák között feltűnik a visegrádi templomtorony is, a túra végcélja. Visszafelé pedig még útba ejtheted az Ördögmalom-vízesést a pisztrángos tavak irányában. A Fellegvárhoz vezető emelkedőn kívül a túra szinte végig síkon vagy lejtőn visz, ezért ha egy lazább kirándulásra vágysz, válaszd Visegrádot.

Barangolás a Börzsönyben

A Börzsöny igazi túraparadicsom, ha szereted a magaslatokat és a változatos terepet. Ősszel az egyik leghangulatosabb része a Csarna-patak völgye. Az egykori kisvasút nyomvonala mentén haladó ösvényt magas fák, sekély vizű patak és mesebeli gombák szegélyezik, és egészen a a Kőkorsó nevű, meredek hátú hegy lábáig vezet. Többek között innen is megközelíthető a Csóványos és a rajta található 133 lépcsős kilátó, ahonnan szép időben szinte az egész Börzsönyt belátni. A völgybe visszaereszkedéssel együtt ez a kör egy nagyjából húsz kilométeres túrát jelent.

Barangold be a Börzsönyt ősszel
Barangold be a Börzsönyt ősszelFotó: JaGnà /

Persze nem kell ilyen nagy fába vágnod a fejszéd. Ha a szép kilátás vonz, indulhatsz Márianosztráról is, ahol dimbes-dombos terepen át juthatsz fel a Kopasz-hegyre. A mélyben hullámzó erdő és a távolban felsejlő Duna megéri a mászást, de ugyaninnen megcélozhatsz egy másik, magasabb csúcsot is. A gerincen keresztül érsz a Só-hegyre, ahonnan lejtő visz le Nagyirtáspusztáig, ahol akár az erdei vasútra is felpattanhatsz, hogy visszarobogj Márianosztrára, vagy olyan új úti célokat iktathatsz be, mint Nagybörzsöny vagy Szob.

Mustra