Hal ünneplőben: fokhagymás halgombócok vargányás gombamártással

Szuper főétel mindenkinek, aki idén egy különleges halétellel készülne az ünnepekre.

A finom gombócos főtételt bármilyen halfiléből, akár füstölt halból is elkészítheted. Ha szereted az olasz fűszereket vagy a tárkonyt, azokkal egy kicsit a saját ízlésedre alakíthatod ezt a fogást, amiből mindjárt két lehetséges verziót mutatunk. Ha kész a hal, nem is kell hozzá más, csak a szaftos mártás, egy kis friss, házi tagliatelle vagy egy adag krumplipüré. Ha levesbetétként tálalnád egy krémes gombaleveshez, azt sem lesz nehezebb elkészíteni. 

Egy kis vajas krumplipürével is finom.
Egy kis vajas krumplipürével is finom.gbh007

Hozzávalók 2 személyre

A halhoz

  • 30 deka tőkehalfilé (bármilyen halfilét használhatsz)
  • 5 deka burgonyaliszt
  • 2 tojás
  • ízlés szerint fokhagymapor, petrezselyem, só és bors

A mártáshoz

  • 2 nagy bögre gomba összevágva (csiperke és vargánya vegyesen)
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci alaplé
  • egy nagy evőkanál vaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

A halfilét és a fűszereket tedd az aprítógépbe, majd keverd 1-2 percig a tojással, utána forgasd össze az egészet a liszttel. Az állaga akkor jó, ha egyszerűen formázható gombócokat kaptál. Ha sűríteni szeretnéd, apró szemű zabpelyhet is adhatsz hozzá, de a halgombócokat az internetes receptek tanúsága szerint sűrítik száraz zsömlével, keményítővel, zsemlemorzsával és hagyományos liszttel is, úgyhogy nyugodtan válaszd ki a kedvenced közülük. Tedd félre egy fél órára a hűtőbe, addig készüljön el a gomba. 

Forgasd meg a szeleteket a vajon, és néhány perc után add hozzá az alaplét és a tejszín felét. Fűszerezd a keveréket, és úgy 10 perc után mehet hozzá a tejszín másik fele, amibe előzőleg belekeverted a keményítőt. Keverd néhány percig és ha ezen a ponton, még két deci alaplével és 1-2 deci tejjel felöntöd, szuper vargányalevest készítettél a gombócok mellé. Ha ezt nem teszed meg, akkor van egy jó gombamártásod, amit egyébként tésztákhoz és húsok mellé is tálalhatsz. A gombócokat lobogó vízbe (vagy alaplébe) tedd, majd egy kis morzsába forgatva egy kevés vajon is süsd át – utóbbi nem kötelező elem, de ha mártásos változatban, tésztával eszed, sokkal szebbek lesznek így.  

 

Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról

Jön a karácsony és a halászlé, úgyhogy összegyűjtöttünk minden infót, de tényleg mindent, amit a halakról tudni érdemes.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Szeder-füstölt lazac saláta mozzarellagolyókkal és édeskés öntettel lesz igazán különleges

Elsőre furcsán hangzik a kombináció, de csak addig, amíg nem teszel egy próbát vele. Remek könnyű fogás, amiben a sós hal ízét néhány darab édeskés-fanyar szeder egészíti ki.

2021. július25., 10:44

Készítsd a rántott halat csilivel és lime-mal – így még finomabb lesz!

Nem is gondolnád, mennyire feldobják ezek az egyszerű hozzávalók.

2021. november27., 09:24

Lazacos-brokkolis quiche zabpehelylisztes változatban

Egy kicsit egészségesebb változatban is lehet nagyon finom a quiche, csak arra kell figyelned, hogy a zabpehelyliszt egy kicsit több folyadékot felvesz, mint a hagyományos.

2021. augusztus14., 12:52

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Citromos-spenótos sült tészta tárkonnyal - bármilyen hús mellett tökélet

Nyárra tökéletes ez a könnyű fogás, ami még tartalmasabb lesz hogyha néhány falat grillezett halat is szeletelsz bele.

2021. augusztus23., 10:44

Kókuszos halcurry – gyors, nyári fogás, amiben a kedvenc zöldségeid is elférnek

Percek alatt összedobható, igazán különleges és nagyon finom fogás, ami a téli esték mellett nyáron is tökéletes.

2021. július29., 10:44

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek