Menő ünnepi vacsora: libamájburger birsalmacsatnival

Ki mondta, hogy nem kerülhet streetfood az ünnepi asztalra? Mutatunk egy egyszerű, elegáns és nagyon izgalmas burgert libamájjal és édeskés birsalmacsatnival.

Ez egy olyan fogás, ami előző napi libamájból percek alatt elkészül, mondjuk, karácsony másnapján, amikor már semmi kedved főzni, csak a Reszkessetek betörőket megnézni századszorra. Krémes libamáj, fűszeres csatni és egy kicsit megpirított buci egy kis mustárral vagy vajjal. A húspogácsa már nem is hiányzik ebből az ünnepi streetfoodból.

Mi nagyon szeretjük.
Mi nagyon szeretjük.vvmich

Hozzávalók 4 személyre

A burgerekhez

  • 4 szelet sült libamáj
  • 1 nagyobb birsalma
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 édes hamburgerzsömle
  • a csatni fűszerezéséhez oregánó, só, fehér bors
  • 2 marék rukkola
  • 1 nagy evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 4 evőkanál majonéz
  • 4 teáskanál mustár

A libamájhoz

  • 40 deka hízott libamáj
  • 40 deka libazsír
Recept idők

Elkészítés:

A sült májhoz a zsírt felhevítjük egy lábasban. Beletesszük a májat, 10 percig sütjük, majd megfordítjuk, és hagyjuk még ugyanennyit sülni. Ezt akár előző nap is elkészítheted, ekkor hőálló tában, a zsírral leöntve tedd a hűtőbe másnapig. 

A csatnihoz hevíts vajat, majd dobd bele a megtisztított, apró kockákra vágott birsalmát. Mehet hozzá a cukor, az ecet, a kis kanál só és a fűszerek. Fedő alatt puhítsd. Várd meg, míg szinte szétfő. Ha szükséges, közben 1-1 deci vizet vagy fehébort löttyints alá.

A hamburgerekhez vajazd és pirítsd meg a félbevágott zsömléket, vékonyan kend meg őket mustárral, majd mehet rá egy-egy adag rukkola is. Erre kerüljön egy kanál majonéz, arra a libamájszeletek megsózva és borsozva, végül rá a fűszeres csatni. 

Karácsonyi receptek: libamáj-terrine házilag

A libamáj az egyik legkülönlegesebb és legdekadensebb luxusfinomság.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez az egyszerű halas ragu akár ünnepi ételként is bevethető

Egy gyors halpörkölt, ami kapros gyúrt tésztával, de akár friss, sajtos gnocchival vagy zöldfűszeres párolt rizzsel is finom, és nem túl nehéz ünnepi fogás lesz.

2020. december24., 06:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Zsidó tojás egyszerűen – nálunk libamájjal készült

Egy isteni fogás, ami jöhet reggel, délben és este is akár. Ha te is rajongod a tojás minden formáját, ezt a remek receptet próbáld ki!

2021. november27., 07:04

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek