Éleszd fel a tegnapi sültet! Pulykaszeletek fahéjas szilvacsatnival és zsályás gombaraguval

Ez a finomság akkor a legjobb, ha maradt tegnapról egy kis sült hús, amit új ruhában egy kis friss, fűszeres gyümölcsraguval és vajas-zsályás gombafejekkel tálalhatsz.

Úgy tűnik, mintha egy menő étterem karácsonyi étlapján olvasnánk, aztán miután megcsináltad, rájössz, hogy semmiség az egész. Süthetsz csak emiatt is pulykát serpenyőben vagy sütőben, de a legjobb, ha a tegnapi húst mented át, ezt tuningolod még finomabbra, mint bármikor. A semleges húsból, a fűszeres csatnival és a gombákkal elég menő fogás lesz belőle, viszonylag gyorsan. 

Nyamika.
Nyamika.cobraphoto

Hozzávalók 2 személyre

A pulykához

  • 40 deka pulykamell
  • 1 deci olívaolaj
  • egy fél citrom leve
  • 1-1 teáskanál só, bors, fokhagymapor és fűszerpaprika

A csatnihoz

  • 1 csésze szilva apróra felkockázva
  • 1 csésze aszalt szilva felkockázva
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál konyak
  • 1-1 teáskanál rozmaring, fahéj, szegfűszeg
  • 1-1 teáskanál só, bors
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál barna cukor

A gombaraguhoz

  • 2 bögre apró csiperke
  • 2-2 evőkanál vaj és olaj a sütéshez
  • ízlés szerint zsálya, só és bors
  • 1 kisebb fej hagyma felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

A pulykához keverd el a citromot az olajjal és a fűszerekkel, majd alaposan forgasd meg benne a szeleteket. Ha ezzel megvagy, mehet lefedve a sütőbe úgy 50 percre. Tálalás előtt legalább 10 percet álljon az elkészült hús. 

A csatnihoz csak olvassz fel egy nagy kanál vajat, aztán mehet hozzá a hagyma 5 percre, majd a fűszeres gyümölcsragu többi összetevője szépen sorban: a szilvák, fokhagyma, a fűszerek, a konyak, az ecet a só, cukor és bors. Hagyd 5-10 percen át összeforrni, utána tedd félre hűlni. 

A gombaragu elkészítése is nagyon egyszerű lesz: hevítsd fel a zsiradékot, párold rajta üvegesre a hagymát, most mehetnek bele a kis gombafejek úgy 10 percre. Az utolsó percekben fűszerezd sóval, borssal és zsályával, végül kanalazd a paprikás pulyka és fűszeres csatni mellé. 

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a nyári pulykaburger kapros joghurttal és csípős szósszal lesz a legfinomabb

Mi szeretünk mindent, ami finom és gyorsan elkészül, ezért rajongjuk ezt a könnyű pulykaburgert, ami hamburgerzsömlében és kalácsba töltve is nagyon finom.

2021. július19., 10:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Vajjal sült pulykamell – ebben minden kedvenc zöldfűszered felhasználhatod

Egy kevés vaj mindegyik húsfélének jót tesz, miért lenne a pulyka kivétel? Tálald szendvicsben, főzelékek mellett vagy friss saláta tetején.

2021. június8., 12:52

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Süss pulykát édesburgonyaágyon egy kevés rozmaringgal, majoránnával és sok fokhagymával!

Ki ne szeretné az édesburgonyát, mi is imádjuk. Még jobb, ha úgy készül el, hogy nincs túl sok munkánk vele. Ez a recept is ilyen, amit mi rengeteg édesre sült fokhagymával szeretünk a legjobban.

2021. január30., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek