Ünnepi menü fél óra alatt: fokhagymával sült lazac lime-mal és füstölt sajtos spárgával

Hat-hét perc az egyik oldalán és három-négy a másikon, persze vastagságtól függően, ennyi kell a lazacnak, és nem kell sokkal több idő a spárgának sem. Ezzel tényleg megvagy maximum fél óra alatt, miközben egészséges, elegáns és nem mindennapi fogás került az asztalra.

Vannak, akik abban hisznek, hogy az igazi finomságok csak hosszú idő alatt, aprólékos munkával készülhetnek a konyhában. Mi viszont igyekszünk minél több extra gyors főételt összedobni, amik isteniek, de elkészítésük mellett jut idő másra is. Friss lazac egy kis lime-lével, aromás héjakkal a tetején, és egy adag spárga a langyos, olvadós sajtszósszal – nem is kell ennél több.

Azért ez elég pöpec tálalás.
Azért ez elég pöpec tálalás.kcline

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 lazacszeletek
  • a hal előkészítéséhez lime, só és bors
  • 4 marék spárga
  • 1 csésze füstölt sajt lereszelve
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 deci tej
  • a besamel ízesítésére só, bors, szerecsendió
  • olaj a hal sütéséhez
  • 1 evőkanál vaj a spárga átsütéséhez
  • 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
Recept idők

Elkészítés:

A friss spárgákról fás szárvégeket távolítsd el, majd alaposan mosd meg, aztán csepegtesd le őket. A legegyszerűbb, ha öt-tíz percre belerakod forrásban lévő vízbe, utána kevés vajon átsütöd. A vízbe tehetsz sót, citromot és egy kevés cukrot is. 10-15 perc alatt elkészül.

A halat ízesítsd sóval, borssal és a lime levével, majd mehet a forró olajba a fokhagymaszeletekkel együtt. 6-7 percet adj neki az egyik oldalon, 2-4-et a másikon, végül tedd félre és reszeld rá a lime héját. 

A krémes, füstölt sajtos szószhoz készíts egy egyszerű besamelt. Hevíts fel egy evőkanál vajat, mehet hozzá ugyanennyi liszt. Keverj rajta néhányat és a tejet is add hozzá. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, majd olvaszd fel benne a reszelt sajtot, így kanalazd a spárgára. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek