Vannak, akik abban hisznek, hogy az igazi finomságok csak hosszú idő alatt, aprólékos munkával készülhetnek a konyhában. Mi viszont igyekszünk minél több extra gyors főételt összedobni, amik isteniek, de elkészítésük mellett jut idő másra is. Friss lazac egy kis lime-lével, aromás héjakkal a tetején, és egy adag spárga a langyos, olvadós sajtszósszal – nem is kell ennél több.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 lazacszeletek
- a hal előkészítéséhez lime, só és bors
- 4 marék spárga
- 1 csésze füstölt sajt lereszelve
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 3 deci tej
- a besamel ízesítésére só, bors, szerecsendió
- olaj a hal sütéséhez
- 1 evőkanál vaj a spárga átsütéséhez
- 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
Elkészítés:
A friss spárgákról fás szárvégeket távolítsd el, majd alaposan mosd meg, aztán csepegtesd le őket. A legegyszerűbb, ha öt-tíz percre belerakod forrásban lévő vízbe, utána kevés vajon átsütöd. A vízbe tehetsz sót, citromot és egy kevés cukrot is. 10-15 perc alatt elkészül.
A halat ízesítsd sóval, borssal és a lime levével, majd mehet a forró olajba a fokhagymaszeletekkel együtt. 6-7 percet adj neki az egyik oldalon, 2-4-et a másikon, végül tedd félre és reszeld rá a lime héját.
A krémes, füstölt sajtos szószhoz készíts egy egyszerű besamelt. Hevíts fel egy evőkanál vajat, mehet hozzá ugyanennyi liszt. Keverj rajta néhányat és a tejet is add hozzá. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, majd olvaszd fel benne a reszelt sajtot, így kanalazd a spárgára.