Dobd fel az ünnepi halat: pankomorzsában rántott ponty szerecsendiós burgonyagratinnel

Mindjárt két változatot is mutatunk a tökéletes rántott halra attól függően, hogy tengeri vagy édesvízi halat választottál.

A hal lehetőleg legyen minél frissebb. Lassan olvadjon ki. Szerezz be hozzá panko morzsát, azzal lesz tökéletes – mondják a szakértők. Állítólag nem sznoboskodásból, hanem mert a japán, kenyérhéj nélküli változat egy kicsit roppanósabb és könnyebb.

Persze száraz kenyérbélből te is össze tudod dobni, a legfontosabb, hogy a héja hiányozzon róla, illetve a pankóhoz hasonlóan ne törd egészen apróra a morzsát, hiszen ez a fajta nagyobb, épp ezért ropogósabb, sőt hívei szerint kevesebb olajat vesz fel.

Sokféle halból készülhet.
Sokféle halból készülhet.Boston Globe

Hozzávalók 2 személyre:

A halhoz

  • 4 pontyszelet (más halból is készítheted)
  • 20 deka liszt
  • 2 tojás
  • 20 deka zsemlemorzsa
  • citrom, só

A körethez

  • 60 deka burgonya
  • 2 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, szerecsendió és bors
Recept idők

Elkészítés:

Nulladik lépés: ha tengeri halad van, áztasd fokhagymás tejbe egy fél órára a filéket. Ponty esetén citromozd és sózd a halszeleteket, majd tedd félre ugyanennyi időre.

A sütéshez először a lisztbe, aztán a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgasd bele a halat. Hevíts fel egy mély serpenyőben olajat, amikor forró, óvatosan tedd bele, és öt-tíz perc alatt süsd készre őket. Közepes lángon süljön, és lapáttal fordítsd meg, hogy el ne törjön. 

A gratinhoz vágd a burgonyát vékony, maximum 2 milliméteres szeletekre. Egy nagyobb sütőtálat vajazz ki, rétegezd rá a krumplit, minden réteget fűszerezve és sózva. A tejszínt keverd el az összezúzott fokhagymával, öntsd a burgonyára, és 160 °C-os fokos előmelegített sütőben először alufóliával lefedve 30 percig süsd, majd anélkül is ugyanennyit. Ha szereted a márványsajtot, abból is kerülhet a tetejére – nagyon finom a hideg sajt a langyos gratin tetején.  

Ha többen vagytok, akár duplázhatod is a mennyiségeket.

kapcsolódó Krémes sütőtök-gratin kicsiknek (is)
Krémes sütőtök-gratin kicsiknek (is)

Itt a sütőtök-szezon! Egy finom receptet mellékelünk eme egészséges zöldség feldolgozásához, amelyet bátran elkészíthetsz még a legkisebbeknek is!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gyors, sáfrányos rizskrokett: tökéletes, ha izgalmas köretet keresel

Bármilyen ragu mellett isteni lesz ez a különleges fogás, ami még akkor is nagyon elegáns, ha épp maradék rizsből készült. Egy fűszeres, jó csípős indiai curry például verhetetlen vele.

szeptember26., 10:24

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Ennek az ünnepi diós sültnek minden vega vendég örülni fog

Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.

2020. december18., 06:08

Mustra