Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Isteni ünnepi levest hoztunk, amit nagyon egyszerű összedobni, és rengeteg izgalmas íz találkozik benne.

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd. Mi imádjuk benne a tökmagot, de ha szeretnéd, akkor helyette akár kandírozott naracshéjjal és sült baconkockákkal is tálalhatod. 

Többféle levesbetéttel szuper.
Többféle levesbetéttel szuper.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 bögre sült tök
  • 2 bögre víz
  • 2 deci tejszín
  • 1 bionarancs
  • 1 fél mokkáskanál gyömbér
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál cukor
  • fél mokkáskanál
  • 1 csésze megtisztított tökmag
  • a tökmag fűszerezéséhez paprika, só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd össze egy tumixgépben a puha tököt a vízzel, a tejszínnel és a keményítővel, majd tedd fel melegedni kis lángon. Elég, ha a legvégén fűszerezed, amikor már besűrűsödött, úgy 5-10 perc után. Ekkor mehet hozzá egy nagyobb narancs leve és lereszelt héja, a cukor, a só és a gyömbér. Keverd el ezekkel is, majd vedd le a tűzről. 

Pirítsd meg a tömagot, majd még melegen forgasd meg a fűszerekben, így tálald az adagok tetejére. 

Vegán változatban tejszín helyett kókusztejszínnel is készítheted. 

Így készíts tökéletes tököt!
Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább »

Még több recept

Idén próbáld ki így a pulykát: fügével és barackkal töltött pulykaszeletek, baconbe tekerve

A pulykához nagyon jól illenek a gyümölcsök, és ha gesztenyével már kóstoltad, eljött az ideje a barackos-fügés változatnak is.

december4., 11:24

Még egy pulykás menőség: Pulykakebab vörösáfonyás rizzsel és citrusos-fokhagymás majonézzel

Ez a szuper fogás egy kis nyári hangulatot hoz a téli hétköznapokba, ráadásul ünnepi ételként is megállja a helyét.

december3., 11:24

Egy kis velőt valaki? Velővel töltött karaj, mazsolás, fehérboros szőlőraguval

A velős pirítós óta tudjuk, hogy a velő tényleg a legegyszerűbb ételeket is feldobja, de ha ez nem lenne elég, készítettünk mellé egy nagy adag fehérboros, mazsolás ragut is.

december6., 09:24

Luxus egészséges változatban: Lazacwellington

Nem kell a hagyományos gombás tölteléknél maradnod, mutatunk néhány variációt arra, miket választhatsz mellé a mustáros-gombás változaton kívül!

december2., 09:20

Ezt rontsd el, ha tudod: ünnepi rácponty

A rácponty valami olyasmi, aminek nem kell cégér, ismerte és szerette már az ükanyánk is.

november29., 12:04

Mustra