Törékeny, ahogy névadója: Pavlova-torta fügével és rózsaborssal

Szuper desszert, ami talán nem a legegyszerűbb, de ha sok gyümölccsel tálalod, könnyű és ünnepi hangulatú fogás lehet egy-egy tartalmas vacsora után. Van egy-két trükkje, de azokat mi eláruljuk, így bátran belevághatsz!

Anna Pavlova korának legnagyobb balerinája volt – róla nevezték el ezt a könnyű, törékeny desszertet. Azt nem tudni pontosan, hogy ki alkotta meg, ám annyi biztos, hogy az édességet Ausztrália és Új-Zéland is megáénak vallja, és a táncos egyik 20-as évekbeli turnéja után terjedt el.

Egy gyönyörű pavlova.
Egy gyönyörű pavlova.Fotó: Redaco

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 tojásfehérje
  • fél mokkáskanál
  • 35 deka kristálycukor
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 3 deci tejszínhab 2 kanál cukorral felverve
  • 6 friss füge negyedekre vágva
  • 1 teáskanál rózsabors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Elektromos kézi mixerrel verd kemény habbá a tojásfehérjét és a sót. Fontos, hogy a cukrot nagyon lassan adagold a habhoz, ügyelve arra, hogy ne essen össze. Ezek után add hozzá a kukoricalisztet, és a fehérborecetet. Kend a masszát a sütőpapírra egy tortaformába, és egy kis mélyedés is kerüljön a közepébe. Tedd a sütőbe, majd 5 perc után vedd lejjebb a hőmérsékletet 130 fokra és süsd további 50 percen át. A sütőben hagyd teljesen kihűlni, résnyire kinyitott ajtónál. Ha már teljesen kihűlt, mehet a közepébe a nagy kupac friss tejszínhab, majd a fügeszeletek és a rózsabors.

Ha van otthon egy kis gránátalmaszirupod, keverd el egy kevés rózsaborssal és citrommal, majd abból is locsolj a tetejére. A borssal és a fügével annyira menő desszert, hogy ünnepekkor is simán tálalhatod. 

Ezért nem esznek a vegánok fügét
Ezért nem esznek a vegánok fügét

Hallott már a fügedarázsról? Most jön a horror – ami valójában egy jól kitalált szimbiózis.

Tovább »

Még több recept

Mandulás kekszek a fára: uzsonnára, ajándékba és szórakozásnak is tökéletesek

Elkészíteni is menő a többiekkel közösen, aztán pedig adsz valamit, amire az ünnepek alatt rájárhat az ismerős és rokon. Nálad legyen jobb fej, aki tud.

december12., 09:20

Adj ajándékba egy kis jókedvet! Forrócsoki-kockák, személyre szabva

Egy jó kis forró csoki szuper egész télen, főleg, ha ilyen cuki, kockákba csomagolt verzióban kapja az ember, és nincs más dolga, csak forró tejet melegíteni hozzá.

december11., 10:44

Idén már ennél finomabb meglepetés nem sok lesz: Nutella krémlikőr narancshéjjal

Megint valami olyasmi, amit a családnak is elkészíthetsz, és ajándékba is szuper. A Nutellát a legtöbben szeretik, ebben a krémes likőrben pedig egy új oldalát ismerhetik meg a rajongói.

december13., 09:24

Egy menő meglepetés sajtimádóknak: fűszeres kecskesajt üvegben

Nálunk kecskesajt, nálad lehet camembert, juhsajt, gomolya és kéksajt, de akár mozzarella is.

december10., 12:00

Egy gyors reggeli ajándékba: füstölt paprikás-fokhagymás muffin üvegben

Ezzel a szuper muffinnal abban segíted a megajándékozottat, hogy egy-egy nagyon extra hétvégi reggelit süssön magának, szinte nulla energiabefektetéssel.

december10., 09:24

Whiskys-étcsokis trüffel – ajándékba és vendégvárónak is elkészítheted

A felnőttek nagyon fognak örülni egy-egy ilyen finomságnak, ha pedig gyerekek is lesznek, csináld duplán, és alkohol helyett egy kis Nutellával üsd fel.

december12., 10:40

Mustra