Kiváló minőségű hús! -– vágta rá a visegrádi Patak Park Hotel éttermének séfje arra a kérdésünkre, mi teszi az igazán jó gulyást. És valóban: a friss és kiváló minőségű alapanyagot csak némi gyökérzöldség és burgonya egészíti ki, a végeredmény viszont egy tartalmas és komplex ízű fogás.
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kg szarvashús, lehetőleg lábszár
- 20 dkg füstölt, húsos szalonna
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika
- ízlés szerint borókabogyó
- ízlés szerint borsikafű
- 1 késhegynyi őrölt kömény
- 1 csipet majoranna
- 1 csipet őrölt bors
- 1 egész zöldpaprika
- 1 egész paradicsom
- 50 dkg burgonya
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 0.5 darab zeller
- só
- friss petrezselyemzöld, zellerzöld
A hozzávalókon túl igazából csak türelemre van már szükség: a leves könnyen összeállítható, de az elfogyaztására mintegy két órát várni kell.
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott szalonnát a sertészsíron kipirítjuk, a pörcöt félretesszük. A finomra vágott hagymát, a paradicsomot és a paprikát rádobjuk, lecsós alapot késztünk, majd belekeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Erős tűzön megpirítjuk, majd lassú tűzön, megsózva, lefedve pároljuk. Amikor levet ereszt, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket. Tovább pároljuk, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Ha a hús megpuhult (körülbelül 90 perc után), beletesszük a karikára vágott sárgarépát és zöldséget. Ha ezek is csaknem megpuhultak, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Szükség szerint utánaízesítünk, és a burgonyát is puhára főzzük.