Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew

Ami az autók között a vitathatatlanul férfias Mustang, valami olyasmi az ételek között a stew. Egy lazán, gondolkodás, méricskélés nélkül összedobott, barna sörrel ízesített fogás, ami úgy nagyon finom, hogy közben szinte magától készül el. Az eredmény tökéletes, miközben a konyhába is alig kellett bemenni hozzá. Macsó fogás, na.

A magyar pökölt angol megfelelője a stew, de akár a gulyáshoz is hasonlíthatnánk, mert ebbe bizony többféle zöldség is kerül. Német testvére az Eintopf, szlovákul maďarský perkelt románul tocană, de még a franciáknak is van több húsos raguja, például a bárányból készült navarin. Pörköltféléből tehát minden országnak van legalább egy sajátja, de ilyen laza, barna sörös talán nincs egyiknek sem. Hazájában is a vörösboros a legnépszerűbb, ír változatban pedig birkából készítik. Ha ezzel megvagy, lehet a boros változat a következő projekt. 

A sörös után a vörösboros változatot is próbáld ki.
A sörös után a vörösboros változatot is próbáld ki.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka marhalábszár felkockázva
  • 1 nagy evőkanál sertészsír
  • 1-1 darab vöröshagyma, burgonya, szárzeller, sárgarépa, fehérrépa (felkockázva)
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 evőkanál barna cukor
  • ízlés szerint só, bors és fűszerpaprika
  • 2 deci barna sör
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 deci húsalaplé
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál Worcester-szósz
Recept idők

Mi viszonylag kis adagban készítettük el, ha szeretnéd, duplázd a hozzávalókat, akkor az egész családnak jut belőle. 

Elkészítés:

Forgasd meg a lisztben a felkockázott húst, majd pirítsd meg a zsiradékon. Ha ezzel megvagy, mehet hozzá a zölsdégeken kívül minden összetevő.

Hagyd egy órán át kis lángon fedő alatt puhulni, utána dobd mellé az összevágott zöldségeket, azokkal is főzd egy fél órán keresztül. Krumplipürével vagy friss kenyérrel tálald. 

 

 

Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt
Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt

Szalad a konyha, de mindjárt betoppan a rokonság? Még semmi sincs veszve!

Tovább »

Még több recept

Ezt rontsd el, ha tudod: ünnepi rácponty

A rácponty valami olyasmi, aminek nem kell cégér, ismerte és szerette már az ükanyánk is.

november29., 12:04

Variációk töltött káposztára: íme az erdélyi recept

Elég egy kis csombor, egy kis kapor, amivel egészen új oldalát mutatja meg a legnagyobb kedvencünk.

november29., 11:20

Luxus egészséges változatban: Lazacwellington

Nem kell a hagyományos gombás tölteléknél maradnod, mutatunk néhány variációt arra, miket választhatsz mellé a mustáros-gombás változaton kívül!

december2., 09:20

Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

november14., 10:44

Egyszerűen elkészíthető különlegesség: pulyka konyakos gesztenyemártásban, almás tócsnival

Ha már unod a gesztenyével töltött pulykát, itt az egyszerűbb változata!

december2., 11:24

Így készül a szarvasgulyás Visegrádon

Lélekmelengető és gazdag ízű fogás lábszárból.

november15., 09:24

Mustra