Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

Ebben a formában a karácsonyi hal már nem hagyományos bundás ponty, hanem egy izgalmas, citrusos fogás, amihez – ha szereted – egy kis szegfűszeget is adhatsz.

A burgonya éppen sül.
A burgonya éppen sül.dulezidar

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 szelet lazac
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • olaj a sütéshez
  • 1 bionarancs
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 50 deka burgonya
  • 1 evőkanál kapor
  • 2 tojássárgája
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 deci narancslé
  • fél deci a burgonyához főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A hercegnőburgonyához kockázd fel a krumplit és főzd meg legalább fél óra alatt. Ha már puha, még melegen törd össze, adj hozzá egy evőkanál vajat és sót. Ha már langyos, mehet hozzá a tojás és a kapor, majd habzsákba kanalazva nyomj belőle diónyi adagokat egy sütőpapírra. 190 fokos sütőben negyedóra alatt süsd aranybarnára a burgonyákat. (Édesburgonyából is készítheted.)

A szószhoz melegítsd fel a tejszínt, majd sűrítsd be a (néhány kanál tejjel elkevert) keményítővel. Adj hozzá sót, fehér borsot, barna cukrot és a narancs héját. Ha már sűrű, vedd le a tűzről, szűrd bele a narancs levét is, majd keverj rajta néhányat és ezt kanalazd a halszeletek alá. 

Süsd meg a kissé besózott, borsozott, szobahőmérsékletű halszeleteket olívaolajon, vastagságtól függően úgy 4-5 perc alatt mindkét oldalukon. Ha ezzel megvagy, akkor még két percig nagy lángon forrald alatta a narancslevet, majd emeld ki őket a tányérba a narancsszószra. 

Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok

A füstölt lazac már rég nem az az elérhetetlen burzsujtermék, ami valaha volt, szinte mindenhol kapható. De nagyon nem mindegy, melyiket veszi.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Szeder-füstölt lazac saláta mozzarellagolyókkal és édeskés öntettel lesz igazán különleges

Elsőre furcsán hangzik a kombináció, de csak addig, amíg nem teszel egy próbát vele. Remek könnyű fogás, amiben a sós hal ízét néhány darab édeskés-fanyar szeder egészíti ki.

2021. július25., 10:44

Nyári lazacburger lime-os majonézzel és uborkával

Egy kicsit különlegesebb lesz a szendvics a lime-mal és sült fokhagymával ízesített majonéztől, így nem is nagyon lesz szükség más aromás ízesítőre ebben a szendvicsben.

2021. július30., 10:44

Lazacos raguleves borsóval és fokhagymával – egészséges és isteni fogás

Ha csak egy kevés lazac van otthon, de összedobnál belőle egy remek kétszemélyes vacsorát, készítsd el ezt a sűrű levest, amit mi fokhagymával és friss kaporral dobtunk fel.

2021. május23., 12:52

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek