Több mint 4000 nővel lefeküdt, kétszer akarták megölni: Sir Mick Jagger, a lovag

Milliók ugrálnak a zenéjükre, egész életüket végigkoncertezik, velejéig kimerítik a „szex, drog és rock and roll” életérzést, nincs olyan ember, aki ne rajongana értük. Legújabb sorozatunkban ikonikus zenészeket mutatunk be, s kivel mással kezdenénk, mint a rock fenegyerekével, Mick Jaggerrel?

A Golden Globe-díjas és többszörös Grammy-díjas Michael Phillip, azaz Mick Jaggerről nehéz elhinni, hogy a második világháború kellős közepén, 1943-ban jött a világra. Legkisebb gyereke hároméves, továbbra is telt házas koncerteket ad, szívműtétjéből is felépült. Nemcsak zenészként és a Rolling Stones énekeseként sikeres, de színészként, producerként, üzletemberként is. Mindezt úgy vitte véghez, hogy pedagógus szülők gyermekeként sohasem álmodott arról, hogy egyáltalán valaha zenész vagy sztár lesz belőle. Tanárnak készült, és olyan unalmas területtel foglalkozott, mint a közgazdaságtan. 

Sir Mick Jagger lovaggá ütése után. Mellette 92 éves édesapjával, illetve két lányával, Elizabeth-tel és Karis-szel
Sir Mick Jagger lovaggá ütése után. Mellette 92 éves édesapjával, illetve két lányával, Elizabeth-tel és Karis-szelAnwar Hussein / Getty Images Hungary

A kis Michael Philip vérzivataros időkben született meg az angliai Dartfordban. Szülei egyértelműen pedagógusi pályára szánták, ami ellen a jól tanuló fiúnak nem volt semmi kifogása. Annak ellenére sem, hogy már kiskorától egyértelművé vált, hogy szeret és tud is énekelni. Jó ideig a templomi kóruson kívül semmilyen más színpadon nem mutatta meg a tehetségét, zenét, kottaolvasást sem tanult. Helyette ügyesen leérettségizett, majd közgazdaságtant kezdett hallgatni a London School of Economics padjaiban. Ösztöndíjjal.

Mick Jagger 1964-ben, miután bűnösnek találták gépjárművel kapcsolatosan elkövetett bűncselekményekért
Mick Jagger 1964-ben, miután bűnösnek találták gépjárművel kapcsolatosan elkövetett bűncselekményekértMirrorpix / Getty Images Hungary

Ez aztán a váltás

Mick Jagger egyetlen évig ült az egyetemen a tanulmányai félbeszakítása előtt. Berobbant az életébe a zene. 1961 őszén összefutott gyerekkori barátjával, Keith Richardsszal a vasútállomáson – ez a találkozás mára bevonult a rocktörténelembe. Mire Londonba értek, a két fiatal elhatározta, hogy együtt fognak zenélni. A banda 1962-ben alakult meg, húzóneve a tapasztalt Brian Jones volt, ő adta a zenekar nevét is Muddy Waters Rollin’ Stone című dala nyomán. Eleinte blues dalokat énekeltek, és kisebb fellépéseket vállaltak. Menedzserük nyomására kezdtek saját dalokat írni és előadni, egyre nagyobb sikerrel.

Mick Jagger és Keith Richards 1967-ben, miután elítélték őket marihuánafogyasztás miatt
Mick Jagger és Keith Richards 1967-ben, miután elítélték őket marihuánafogyasztás miattBettmann / Getty Images Hungary

Jagger pálfordulását a családja nagyon nem nézte jó szemmel. Amikor közölte velük, hogy félbehagyja a tanulmányait, inkább zenésznek áll, őrjöngtek. Főleg az apa kelt ki magából, Jagger visszaemlékezése szerint bárminek, még a katonáskodásnak is jobban örült volna, mint hogy fiából zenész lesz, el sem akarta hinni. Senki sem sejthette, micsoda karrier áll Mick előtt. 

A Beatles legerősebb riválisa

Attól kezdve, hogy saját számokkal kápráztatták el a közönséget, a Rolling Stones pályája egyre csak felfelé ívelt. Botrányok és szabados élet ide vagy oda, hamarosan ők lettek a Beatles egyetlen komoly ellenfele. Ezt annak ellenére meg tudták tartani, hogy 1969-ben Brian Jones komoly viták után távozott a zenekarból. Egy hónap múlva holtan találták háza úszómedencéjében. Helyét ki más vette volna át, mint az excentrikus Mick Jagger.

Ekkor alakult ki a banda ma ismert arculata, Jaggerrel a főszerepben. Több zenésztársa említi, hogy ez nem feltétlenül tett jót az énekesnek. Sztárallűröket kezdett felvenni, lekezelően bánt a zenekar tagjaival, még a barátjával, Keith Richardsszal is. Háta mögött primadonnaként kezdték emlegetni, és több vitájuk is tettlegességig fajult. 1984-ben Amszterdamban például Jagger annyira felbosszantotta az egyébként békés dobost, Charlie Wattsot, hogy az egy lazaccal teli tányért vágott a fejéhez.

A Rolling Stones 1969-ben: Charlie Watts, Mick Taylor, Mick Jagger, Keith Richards és Bill Wyman
A Rolling Stones 1969-ben: Charlie Watts, Mick Taylor, Mick Jagger, Keith Richards és Bill WymanBettmann / Getty Images Hungary

A drogok és az alkohol ködében

A banda egyik tagja sem beszél igazán őszintén arról, mennyire keményen buliztak. Victor Bockris író viszont jelen volt, amikor Jagger megérkezett egy buliba, és háromféle kábítószert öblített le egy fél üveg whiskeyvel. Keith Richardsot sem kellett félteni, ő 74 évesen hagyta csak abba a kemény ivást, és úgy nyilatkozott, a heroinról könnyebb volt leszokni, mint a dohányzásról. A banda tagjai több napos orgiákat, vad bulikat rendeztek, és annyiféle ártalmas szer került a szervezetükbe, hogy tulajdonképpen csoda, hogy még élnek. 

Erőszak, börtön és merénylet

Jagger élete nem volt mentes az erőszaktól és a törvényszegéstől sem. Először 1967-ben ítélték el Keith Richardsszal egyetemben, kábítószer fogyasztása miatt. Két évre rá ennél súlyosabb esettel kellett szembenézniük: a Pokol Angyalainak elkeresztelt motoros banda esküdött bosszút ellenük. Eleinte csupán annyi volt a banda dolga, hogy Jagger felkérésére vigyáztak a biztonságukra koncertezés közben, a kemény motorosok azonban legalább annyi bajt, verekedést, konfliktust okoztak, mint maguk a rajongók.

Az altamonti fesztiválon aztán az egyik „angyal” halálra késelt egy 18 éves fiatal férfit, Meredith Huntert. A banda állítja, hogy Hunternél töltött fegyver volt, és Jaggert akarta megölni, a motorosok ezért iktatták ki. Ennek ellenére a Rolling Stones nem kért többet a Pokol Angyalaiból, amin utóbbiak halálosan megsértődtek. Elhatározták, hogy megölik Jaggert. Ügyesen elterveztek mindent, a biztonsági őröket kikerülve csónakkal közelítették meg az énekes hamptonsi nyaralóját az éj leple alatt. Valószínűleg célhoz is értek volna, ám egy erős vihar felborította a csónakot, így a motorosok a vízbe estek, és bár túlélték a kalandot, lemondtak a tervükről.

A színpadon a Rolling Stones, lent a Pokol Angyalai védik őket a híres altamonti koncerten 1969-ben
A színpadon a Rolling Stones, lent a Pokol Angyalai védik őket a híres altamonti koncerten 1969-benMirrorpix / Getty Images Hungary

Még egy alkalomról tudunk, amikor az énekes élete komoly veszélyben forgott: 1980-ban az a Mark David Chapman, aki lelőtte John Lennont, egész listát készített azokról a hírességekről, akiket el akar tenni láb alól. Mick Jagger ezen igen előkelő helyen szerepelt. Nem csoda, hogy miután nemcsak egy barátját és zenésztársát vesztette el, de az is nyilvánvalóvá vált, milyen veszélyben forgott az élete, elköltözött egy nyugodtabb környékre, és ettől kezdve soha nem ment el otthonról anélkül, hogy ne lett volna nála fegyver. 

A királynő nem akarta lovaggá ütni

Talán az ilyen és ehhez hasonló ügyek miatt keltett akkora meglepetést az, hogy Jaggert 2003-ban lovaggá  ütötték. Csupán Károly herceg volt jelen a ceremónián, ugyanis II. Erzsébet királynő cseppet sem értett egyet a rock fenegyerekének Sir Mick Jaggerré tevésében, és távollétével tüntetett az eljárás ellen. Tegyük hozzá, hogy Jagger több alkalommal is kikelt a királynő ellen, egy alkalommal pedig főboszorkánynak nevezte.

Sir Mick Jagger lovaggá ütése után. Mellette 92 éves édesapjával, illetve két lányával, Elizabeth-tel és Karis-szel
Sir Mick Jagger lovaggá ütése után. Mellette 92 éves édesapjával, illetve két lányával, Elizabeth-tel és Karis-szelAnwar Hussein / Getty Images Hungary

Nyolc gyerek, számtalan unoka

A Rolling Stones tagjait mindig is imádták a nők. Chris Andersen önéletrajzíró szerint Jagger több mint négyezer nővel feküdt le élete során. Egy alkalommal meg is nősült. 1971-ben a nicaraguai származású emberi jogi aktivistát, Bianca Pérez-Mora Macías-t vette feleségül, aki négy hónapos terhesen állt az oltár elé. Egyetlen gyermekük, Jade még abban az évben született meg Párizsban. A frigy hét éven át tartott, bár Bianca úgy nyilatkozott, hogy a házassága az esküvője napján már véget is ért. A másik "feleséget" (hivatalosan sosem házasodtak össze) jobban ismerjük: ő volt Jerry Hall modell.

Mick Jagger és Jerry Hall egyik gyermekükkel 1990-ben
Mick Jagger és Jerry Hall egyik gyermekükkel 1990-benGeorges De Keerle / Getty Images Hungary

Ő 1977-től állt kapcsolatban Jaggerrel, de 1990-ben egyfajta ceremónia keretében összekötötték az életüket. Bár négy gyerekük született, a "házasságot" később érvénytelenítették. Jagger kérte ezt, mivel 1999-es szakításukkor felesége igényt tartott volna a vagyona felére. Az énekesnek ezután még három gyereke született különböző anyáktól, legutoljára 2016-ban Melanie Hamrick balett-táncosnőtől. A kisfiú a Deveraux Octavian Basil Jagger nevet kapta, apja pedig tetemes gyerektartást fizet utána. Koránál fogva Jagger mára nemcsak apa, de nagyapa, sőt Jade-nek köszönhetően dédapa is lett. Keith Richards, aki végigasszisztálta az összes ilyen ügyet, nemrég úgy nyilatkozott, hogy Jaggert, a „kanos vénembert” rég nemzőképtelenné kellett volna tenni, mert ennyi idősen már nem szabadna apává válnia. 

A szívműtét sem állította meg

Jaggert azonban nem lehet megállítani, akár a nőkről, akár a zenéről van szó. Idén márciusban az egész észak-amerikai turnét el kellett halasztani, mert az énekes szíve sürgős műtétre szorult. Áprilisban operálták meg sikeresen, utána pedig a lábadozási idő alatt is minden rendben zajlott. Ezt Jagger egy nyilvános videóval is bizonyította a közönségének.

Amint megfelelő állapotba került, máris folytatták a turnézást, sorra születnek a dalok, a Rolling Stones megállíthatatlanul görög tovább, élén a továbbra is utánozhatatlan Mick Jaggerrel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra