Ezt mondd ki, ha tudod: Matchás mochi

A mocsi egy japán rizssütemény, ami ragacsos rizslisztből készül. A rizst pépes állagúvá ütik, majd formázzák, végül beletöltenek mindenféle, számunkra furcsa összetevőket.

Furcsa összetevőket írtam, ugye? Olyasmikre gondol az ember ilyenkor, mint a só, a fura fűszerek, esetleg alkohol és egzotikus gyümölcsök… Hát nem kifejezetten erről van szó. Sokkal inkább enyhén édesített vörösbabról, zöld teáról, édesburgonyáról és más hasonlókról. A japán konyha imádja a zöldségeket a desszertekben, itt az ideje, hogy mi is csatlakozzunk hozzájuk! Az egész pont ettől lesz izgalmas, a mochinak ráadásul mikrós változata is van, hogy percek alatt el tudjuk készíteni. 

A rizslisztes keverék semleges ízét kiegészítheti a bab, ekkor a neve daifuku, aminek van epres változata is. A zöldségek mellett a virágokat is imádják benne, de akár fagyival is megtöltik, sőt olykor forró udontésztával is kínálják.

Ennyi?

Nem.

Van a mochinak leveses, zselés, újévi, háromszínű és cseresznyevirágos változata is.

Vajon van benne bab, vagy nincs?
Vajon van benne bab, vagy nincs?anna_isan

Hozzávalók 3 személyre

  • 150 gramm rizsliszt
  • 1.5 deci matchapor és víz keveréke
  • 100 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A mikrós változat nem a legautentikusabb, de jóval egyszerűbb a hagyományosnál. Annyi a dolgunk vele, hogy feloldjuk a cukrot a teában, majd összedolgozzuk a rizsliszttel. Egészen finom, folyós tésztát kapunk, ami mehet egy mikrózható edénybe, majd lefedve a mikróba úgy 3-5 percre. Néha nézz rá, mert az elkészítési idő mikrónként változhat: a jó mochi rugalmas, kézzel jól formázható, de kicsit ragacsos. Ha elkészült és hűlt egy keveset, akkor formázd, majd forgathatod porcukorba, illetve megtölheted akár édes babpürével is. 

kapcsolódó Időutazás, ahol elfogynak a szavak – Japán magyar szemmel
Időutazás, ahol elfogynak a szavak – Japán magyar szemmel

Repüljünk bár hátra vagy előre az időben, a japánok számára egyvalami állandó marad: a szellemi értékek becsülete.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Ez a gyors matchafagylalt egy adag forró cseresznyeöntettel a legfinomabb

Ennek a matchás változatnak inkább japán hangulata van, és nagyon jól illik hozzá egy kis borsos, sherryvel és vajjal készült cseresznyeöntet.

2020. július12., 06:04

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Mustra