Nem csak szendvicsben finom: tojássaláta curryvel és újhagymával

A tojássaláta nemcsak a reggeli pirítóson finom, hanem jó sok zöldséggel remek hideg köret lesz belőle. Egy adag sült sonka mellett például nincs is nála jobb, főleg ősszel, amikor egy-egy esős napon is tavaszhangulatod lesz tőle.

A tojással kapcsolatban számos lifehack kering az online térben. Az egyik, a frissességét megállapító módszer az, ha megnézed, hogyan viselkedik a vízben. Ha egy tálban feljön a víz tetejére, akkor már nem jó, ám; ha lesüllyed, akkor még friss. A nyers vagy főtt tojás is könnyen megkülönböztethető feltörés nélkül is, már ha az ember hajlamos elfelejteni, hogy megfőzött néhány tojást. Ha az asztallapon megpörgetjük és szabályosan pörög, akkor főtt, ha imbolyogva, akkor nyers. Ha pedig a főtt tojás sárgája körül zöldes színt bukkan fel, arra azt mondják, vagy a túlfőzés, vagy a főzővíz nagy vastartalma az oka.

Megidézi a tavaszt.
Megidézi a tavaszt.LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre

  • 6 darab tojás
  • 1 deci majonéz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csapott mokkáskanál currypor
  • 1 evőkanál méz
  • 2 deci tejföl
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • koktélparadicsom, újhagyma, zellerszár felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni. Utána megpucoljuk és nagyobb darabokra felvágjuk őket. A majonézt, a tejfölt és a fűszereket összekeverjük egy tálban, majd beleforgatjuk a tojásokat is.

Felkockázunk minden zöldséget (az újhagyma a zöldjével együtt mehet bele), és átforgatjuk a keverékben. Néhány óra kell neki a hűtőben, utána süsd mellé a sonkát vagy a pirítóst.

kapcsolódó Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem?
Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem?

Sokáig koleszterinmumus volt, aztán ezt cáfolták, aztán megint kiderítették, hogy rizikós, aztán... Hol az igazság tojásügyben?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Íme egy remek salátarecept, ha szereted a fetát, de valami újat készítenél belőle

Finom vele a töltött gomba, nem hiányozhat a görögsalátából, de a fetának azért ennél jóval több arca van. Már mutatjuk is az egyik legegyszerűbben összeállítható fetás fogást.

2021. szeptember15., 12:52

A tojásos rizs a legegyszerűbb változatában a legfinomabb

Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.

2021. szeptember22., 11:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Zsidó tojás egyszerűen – nálunk libamájjal készült

Egy isteni fogás, ami jöhet reggel, délben és este is akár. Ha te is rajongod a tojás minden formáját, ezt a remek receptet próbáld ki!

2021. november27., 07:04

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Mustra