A tojással kapcsolatban számos lifehack kering az online térben. Az egyik, a frissességét megállapító módszer az, ha megnézed, hogyan viselkedik a vízben. Ha egy tálban feljön a víz tetejére, akkor már nem jó, ám; ha lesüllyed, akkor még friss. A nyers vagy főtt tojás is könnyen megkülönböztethető feltörés nélkül is, már ha az ember hajlamos elfelejteni, hogy megfőzött néhány tojást. Ha az asztallapon megpörgetjük és szabályosan pörög, akkor főtt, ha imbolyogva, akkor nyers. Ha pedig a főtt tojás sárgája körül zöldes színt bukkan fel, arra azt mondják, vagy a túlfőzés, vagy a főzővíz nagy vastartalma az oka.
Hozzávalók 2 személyre
- 6 darab tojás
- 1 deci majonéz
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- 1 csapott mokkáskanál currypor
- 1 evőkanál méz
- 2 deci tejföl
- ízlés szerint só és frissen őrölt bors
- koktélparadicsom, újhagyma, zellerszár felkockázva
Elkészítés:
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni. Utána megpucoljuk és nagyobb darabokra felvágjuk őket. A majonézt, a tejfölt és a fűszereket összekeverjük egy tálban, majd beleforgatjuk a tojásokat is.
Felkockázunk minden zöldséget (az újhagyma a zöldjével együtt mehet bele), és átforgatjuk a keverékben. Néhány óra kell neki a hűtőben, utána süsd mellé a sonkát vagy a pirítóst.
Sokáig koleszterinmumus volt, aztán ezt cáfolták, aztán megint kiderítették, hogy rizikós, aztán... Hol az igazság tojásügyben?
Tovább olvasom