Kínai citromos csirke egyszerűen – ezt akár kezdő szakácsként is bevállalhatod

Minden évszakban jólesik egy-egy ilyen nagyon egyszerűen elkészíthető és friss, citromos csirkés fogás, ami egyszerű párolt rizzsel is tök jó, de ha nagyon ázsiaira vennéd a figurát, akkor gyömbéres, szójaszószos üvegtésztával tálald.

Ha valódi kínaiként étkeznél otthon, jó ha tudod, hogy ott a szürcsölés és a böfögés tisztelettudónak minősül, sőt egyfajta elismerése a háziasszony főztjének. Ha az országban jársz, illik mindent megkóstolni, amivel megkínálnak, és a levest csészéből inni sem modortalanság, ellentétben a borravalóval, ami kifejezetten sértő.
És ha már az étkezésnél tartunk, Kína lehetne zöldebb: az ország évente 80 milliárd pár eldobható evőpálcikát használ el, ami akkora mennyiség, hogy 360-szor lehetne velük befedni a legendás Tienanmen teret. A pálcikák gyártásához szükséges fák életkora átlagosan 20 év, és rengeteget kivágnak belőlük, szóval elég sürgető, hogy átálljanak valami másra.

Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.
Evőpálcika helyett válassz valami zöldebbet.grandriver

Hozzávalók 2 személyre

  • 50 deka csirkecombfilé
  • ízlés szerint
  • a sütéshez olaj
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a húst csíkokra és forrósíts olajat a serpenyőben, majd pirítsd a húsfalatokat legalább öt percen keresztül. Ezek után tedd ki őket egy tálra, tartsd melegen. A mártáshoz a kukoricalisztet két evőkanál vízben keverd csomómentesre, keverd el benne a maradék vizet és citromlevet, a cukrot, a citromhéjat, majd öntsd a serpenyőbe. Add hozzá a bort és egy kevés sót (vagy ha van otthon, szójaszószt) is, majd forrald össze a szószt egészen addig, amíg besűrűsödik. Végül add hozzá a csirkehúst.

Egy kis szójaszósszal és egy kevés reszelt gyömbérrel ízesített forró üvegtészta legfinomabb mellé, jó sok korianderrel megszórva, de egyszerű, párolt rizzsel is tökéletes, kínai hangulatú fogás lesz.

 

Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál! Végre van egy rendes kínai étterem az Oktogonnál!

Nem kifőzde, hanem bisztró. Wang mester a belvárosban terjeszkedik, ami nekünk csak jó.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mediterrán hangulatban: beledobálós csirke olivával, sajttal és fehér babbal

Egy remek mediterrán fogás, ami az összes elképzelhető köret mellett finom a tört burgonyától egészen a tésztáig.

2021. november27., 10:24

Még egy remek tejfölös-sajtos: csirkemell fokhagymásan, őszi fűszerekkel

A csirkemellről tudjuk, hogy a húsok között az egyik legjobb választás, de egymás között azért bevallhatjuk, hogy könnyen lesz belőle száraz, unalmas fogás. De nem ezzel a recepttel: ebben a sajtos-tejfölös változatban még azok is szeretni fogják, akik egyébként nem a csirkemell rajongói.

2021. október29., 09:24

Vargányás csirkeragu pirított mogyoróval – a köreten nem kell sokat gondolkodnod

Egy ennyire különleges fogás mellé elég egy jó vajas burgonyapüré vagy párolt rizs.

2021. szeptember5., 10:24

Ez az olaszos-paradicsomos csirke cukkinitészta tetején is tökéletes

Annyira tele van gazdag aromákkal, hogy akár diétás cukkinitészta, akár karfiolrizs mellett tálalod, akkor sem érzed majd kompromisszumosnak ezt a gyors vacsorát.

2021. szeptember12., 10:24

Csirke narancsos-mascarponés változatban

Egy kis savanyított tökkel érdemes tálalnod ezt a különlegességet, de ha nincs sok időd, egy gyors saláta mellett is remek lesz. Nálunk rukkola, fehérbab, barack és uborka került a köretnek szánt salátába, amit narancsos-olívaolajas öntettel locsoltunk meg.

2021. szeptember11., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek