A kínai rizses hús: chop suey csirkéből tofuval

Habár a kínai gasztronómia nem a csirkehús rajongója, mi ezúttal csirkéből készítettük el ezt az egzotikus fogást. Egy kis tofu is elfér benne, főleg, ha találsz füstölt változatot a boltokban.

Ez egy olyan kínai étel, amit története szerint nem is Kínában, hanem Amerikában készítettek először. A legenda úgy tartja, hogy 1896 augusztusában a New Yorkban dolgozó kínai nagykövet szakácsai dobták össze először a rizses, zöldséges húst, legalábbis a nevet ők adták neki. A nagykövet vacsorájának valószínűleg nem tökéletes mása, de a nevével attól még menőzhetsz, és persze az ízével is. Kicsit egzotikus, de még nem zavaróan fura fogás lesz belőle. 

A chop suey fő alkotórésze az enyhén pirított, ropogós babcsíra, a rizs és a vörös húsok. Ám ahány ház, annyi verzó, a mienk egy kicsit könnyebb, csirkés fogás lett. A tofut nyugodtan kihagyhatod, de ha egzotikusabban készítenéd, mehet bele egy adag füstölt változat belőle. 

 

Sokféle zöldség illik bele, és csilis rizzsel is finom.
Sokféle zöldség illik bele, és csilis rizzsel is finom.dulezidar

Hozzávalók 2 személyre

  • 50 deka csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 deka szójababcsíra
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál víz
  • 4 deci zöldségalaplé
  • 7 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a szójaszószban a cukrot, közben vágd csíkokra a csirkemellet. Amikor elkészültél, öntsd rá a keverék felét, majd marináld legalább fél órán át. A másik felét öntsd a kockákra vágott tofura. Ezek után egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, tedd bele a húst (és a tofut) és pirítsd meg legalább három-öt percen keresztül. Add hozzá a cikkekre vágott hagymát és a vékonyan felszeletelt fokhagymát, majd mehet bele a szójababcsíra is. Ha van otthon egy kis szezámolaj és fehérborecet, azokból is adj hozzá, és süsd néhány percig. Ha zöldségesen készítenéd, ekkor add hozzá, amit szeretnél. Mehet bele vékony csíkokra vágott répa, zeller, zöldpaprika, bambuszrügy, kínai kel és akár gomba is. 

A szószhoz a kukoricalisztet a vízben keverd csomómentesre, öntsd a levest serpenyőbe, majd add hozzá ezt a keveréket. Forrald össze, és főzd addig, amíg egy kissé besűrűsödik. Találhatod csilipehellyel megszórt rizzsel, és ha egy kicsit különlegesebb fogást szeretnél, kínálj mellé citromos mézzel meglocsolt, csilis mangószeleteket is. 

Hogy lehet normálisan enni a kínaikajás-dobozból? Hogy lehet normálisan enni a kínaikajás-dobozból?

Mint ahogy sok mindent mást, ezt is lehet jobban csinálni. Mutatjuk, mit kell tenned.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Csirke narancsos-mascarponés változatban

Egy kis savanyított tökkel érdemes tálalnod ezt a különlegességet, de ha nincs sok időd, egy gyors saláta mellett is remek lesz. Nálunk rukkola, fehérbab, barack és uborka került a köretnek szánt salátába, amit narancsos-olívaolajas öntettel locsoltunk meg.

2021. szeptember11., 12:52

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Különleges csirkeegytál datolyával és karamellizált citrommal

Ha imádod az izgalmas fogásokat, ezt a datolyás, keleti hangulatú csirkét próbáld ki. Nem is kell mellé bonyolult köret, egy bögre párolt rizs tökéletesen megteszi.

2021. szeptember1., 10:40

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Még egy kis nyári hangulat: görög csirke mediterrán fűszerekkel

Ez a görög egyben sült csirke remek nyáridéző fogás, amit naná, hogy akár a leghidegebb napokon is elkészíthetsz.

2021. szeptember2., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek