A kínai rizses hús: chop suey csirkéből tofuval

Habár a kínai gasztronómia nem a csirkehús rajongója, mi ezúttal csirkéből készítettük el ezt az egzotikus fogást. Egy kis tofu is elfér benne, főleg, ha találsz füstölt változatot a boltokban.

Ez egy olyan kínai étel, amit története szerint nem is Kínában, hanem Amerikában készítettek először. A legenda úgy tartja, hogy 1896 augusztusában a New Yorkban dolgozó kínai nagykövet szakácsai dobták össze először a rizses, zöldséges húst, legalábbis a nevet ők adták neki. A nagykövet vacsorájának valószínűleg nem tökéletes mása, de a nevével attól még menőzhetsz, és persze az ízével is. Kicsit egzotikus, de még nem zavaróan fura fogás lesz belőle. 

A chop suey fő alkotórésze az enyhén pirított, ropogós babcsíra, a rizs és a vörös húsok. Ám ahány ház, annyi verzó, a mienk egy kicsit könnyebb, csirkés fogás lett. A tofut nyugodtan kihagyhatod, de ha egzotikusabban készítenéd, mehet bele egy adag füstölt változat belőle. 

 

Sokféle zöldség illik bele, és csilis rizzsel is finom.
Sokféle zöldség illik bele, és csilis rizzsel is finom.Fotó: dulezidar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 deka szójababcsíra
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál víz
  • 4 deci zöldségalaplé
  • 7 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a szójaszószban a cukrot, közben vágd csíkokra a csirkemellet. Amikor elkészültél, öntsd rá a keverék felét, majd marináld legalább fél órán át. A másik felét öntsd a kockákra vágott tofura. Ezek után egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, tedd bele a húst (és a tofut) és pirítsd meg legalább három-öt percen keresztül. Add hozzá a cikkekre vágott hagymát és a vékonyan felszeletelt fokhagymát, majd mehet bele a szójababcsíra is. Ha van otthon egy kis szezámolaj és fehérborecet, azokból is adj hozzá, és süsd néhány percig. Ha zöldségesen készítenéd, ekkor add hozzá, amit szeretnél. Mehet bele vékony csíkokra vágott répa, zeller, zöldpaprika, bambuszrügy, kínai kel és akár gomba is. 

A szószhoz a kukoricalisztet a vízben keverd csomómentesre, öntsd a levest serpenyőbe, majd add hozzá ezt a keveréket. Forrald össze, és főzd addig, amíg egy kissé besűrűsödik. Találhatod csilipehellyel megszórt rizzsel, és ha egy kicsit különlegesebb fogást szeretnél, kínálj mellé citromos mézzel meglocsolt, csilis mangószeleteket is. 

Hogy lehet normálisan enni a kínaikajás-dobozból?
Hogy lehet normálisan enni a kínaikajás-dobozból?

Mint ahogy sok mindent mást, ezt is lehet jobban csinálni. Mutatjuk, mit kell tenned.

Tovább »

Még több recept

Sült tészta tökkel és spenóttal – kétféle sajtot olvasztottunk a tetejére

Egy adag sült fokhagyma és egy kevés pecorino sajt teszi tökéletessé ezt az egyszerű vega fogást. Talán már mondanunk sem kell, hogy húsevőknek köretként is tökéletes.

március4., 10:59

Narancsos-szójás-mézes csirkefalatok – egy gyors rukkolasalátát dobj össze mellé

A csirke tökéletes alapanyag, ami sokféle konyha fűszereivel lesz nagyon finom. Szójával és mézzel is remek – ez a fogás egy kevés gyömbérrel fűszerezett, grillezett ananásszal és rizzsel a legizgalmasabb.

február25., 06:00

Még egy variáció koreai csirkére – körtés-szójaszószos salátával tálald

Csak néhány körteszelet, jégsaláta és szójaszószos-mézes-gyömbéres öntet kell a mellé kínált salátához a tökéletes koreai hangulatért.

2020. november5., 06:08

Ez a reggeli caprese avokádós toast egészséges, laktató és finomabb, mint gondolnád

Egy jó kis gazdag reggeli, amivel egészségesen kezdheted a napot. Néhány csepp balzsamecettel és friss bazsalikommal izgalmas, olaszos hangulatot adhatsz neki.

március3., 06:00

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Spenótos csicseriborsó-saláta sült fokhagymával

Ha te is szereted a csicseriborsót, akárcsak a spenótot és minden olyan ételt, amik napközben nem nehezítenek el, jó hírünk van. Ez a fogás remekül laktat, mégsem tör majd rád utána a kajakóma.

március4., 08:53

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.