Társasjáték utazáshoz? Mutatjuk a 6 legjobbat!

Vannak az ember életében olyan tevékenységek, amelyek közben nem igazán lehet semmi világmegváltó vagy legalább szórakoztató dolgot csinálni. Ilyen például a sorban állás vagy az utazás. Persze ha van nálad néhány jó játék, a hosszú autóutak is elrepülnek.

Emlékszem, hogy gyerekkoromban milyen végtelennek tűntek a Horvátországba tett autóutak. Mivel nem tudok mozgó járműben hosszabb ideig lefelé nézni, ezért még olvasni sem tudtam. Egyszerűen próbáltam átvészelni a hosszú órákat, amik így végül az elsuhanó táj változásainak vizsgálatával teltek. Milyen jó lett volna akkor, ha magukkal vittünk volna egy társasjátékot, mégpedig olyat, amit utazás közben is lehet játszani. Itt az utószezon, és ismét vonatra, buszra szállnak az egyetemisták: ezek a játékok zsebbe csúsztatva vagy a táska aljára rejtve életmentők lehetnek. 

Robbanó cicák

A macskákkal egész életemben különös kapcsolatot ápoltam. Körülbelül hatéves lehettem, amikor véget ért az aranyos szőrgombócok iránti rajongásom: ekkor karmolt meg a dédimamám kiscicája, akiért én szívem minden szeretetével rajongtam. Úgy éreztem, elárultak. A macskák innentől fogva megérezték az ellenszenvem, mert minden kapualjból ívbe feszült háttal, pokoli tekintettel mérnek végig azóta is. Ennek ellenére a tavalyi év legjobb játékai közé válogattam a Cat Ladyt, nemcsak azért, mert sikerült öniróniával viszonyulnom hozzá, hanem azért is, mert piszok jó játék. Úgy tűnik, hogy amiben benne van a macskák keze, akarom mondani, mancsa, csak siker lehet. Gyanítom, hogy a Robbanó cicáknak ott a helyük az idei legjobb játékok között. 

Robbanó cicák
Robbanó cicákGémklub

A címe tökéletesen összefoglalja, hogy miről is van szó: egy végtelenül humoros társasról, amiben néhány macska felrobban. Leginkább az UNO-hoz tudom hasonlítani. Egy pakliból kártyákat húzunk, amiket előbb vagy utóbb a kezünkből az asztalra teszünk, és igyekszünk elérni, hogy játékostársainknak előbb kerüljön a kezébe valamelyik robbanó cica. Ha ügyesen játsszuk ki az összegyűlt macskasereget, kártyát húzhatunk valaki kezéből, kimaradhatunk egy körből, megnézhetjük a húzópakli felső kártyáit, esetleg hatástalaníthatjuk a robbanó cicát. 

A játéknak 2015-ben példátlan sikere volt a Kickstarteren, amikor több mint 219 000 ember támogatta a projektet. Nem csoda, ugyanis pörgős és izgalmas, és tényleg végtelenül szórakoztató a kártyákra írt humoros szövegeivel. Olyan utakra ajánlom, ahol a társaság egy tagja nem kényszerül a volán mögé, és mindenki be tud szállni. Kis helyen is elfér, ezért buszok, vonatok és repülőgépek asztalkáin is lehet játszani. 

Robbanó cicák kártyajáték 2-5 fő részére

Korosztály: 7 éves kor felett

Játékidő: 15 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 6490 forint

Szubjektív vélemény: Humoros és szórakoztató játék krumplimacskákkal, különleges képességekkel és nagy robbanásokkal.

Értékelés: 5/5

Igen? 

A Gémklub csomagja egy péntek délután érkezett a szerkesztőségbe. A péntek délutánjaink –gyanítom – éppen úgy telnek, mint bármelyik másik munkahelyen: megfogadjuk, hogy nem megyünk haza anélkül, hogy az aktuális projektünket befejeznénk, de már nagyon várjuk az estét, akár a messiást. Miután átfutottam a doboz tartalmát, és a kollégáim is körém gyűltek, az Igen? nevű társasjátékon akadt meg a szemünk. Egyszerűnek tűnt, ezért úgy döntöttünk, hogy játszunk vele egy gyors kört. Már senki sem vágyott haza. 

Igaz, mi a megérzéseink alapján játszottunk, anélkül, hogy tüzetesebben áttanulmányoztuk volna a szabályokat, amiket amúgy néhány dobókocka és kártya bonyolít. A lényeg, hogy valaki felolvas egy kérdést az egyik kártyáról, amire mindenki titokban válaszol igennel vagy nemmel, aztán megtippeli, mit válaszolhattak a többiek. A játék során nemcsak az derül ki, hogy ki beszél jól angolul, vagy karaokéztál-e már, de az is, hogy ha mesehős lennél, tudnád-e hogy az vagy, esetleg innál-e egy erdei patakból. 

Igen?
Igen?Gémklub

Az Igen? megunhatatlan játék, amivel nemcsak a munkatársaidról vagy a legjobb barátaidról tudhatsz meg többet, de magadat is jobban megismerheted. Ha nem ragaszkodtok a dobókockákhoz és a pontozáshoz, a hosszú autóutakat is feldobhatja, és a sofőr is beszállhat, de ott a helye a többórás repülőutakon és a barátokkal megtett vonatutakon is. 

Igen? beszélgetésindító partijáték 2-6 fő részére

Korosztály: 10 éves kor felett

Játékidő: 20-45 perc

Játékszabály: egyszerű

Szabály magyar nyelven:  innen letölthető

Elérhetőség:  Gémklub webáruház

Ár: 6490 forint

Szubjektív vélemény: Tökéletes ismerkedős játék munkatársaknak, iskolatársaknak vagy vegyes társaságoknak, olyanoknak, akik először találkoznak egy házibuliban. Pár perc alatt összehozza a csapatot. 

Értékelés: 5/5

Mágneses közlekedési dugó

A The Purple Cow mágneses játékai éppen akkorák, mint egy tárca. Van belőle bingó, „kígyók és létrák”, akasztófa, ország-város. Én a Mágneses közlekedési dugót választottam, aminek az a szépsége, hogy egyedül is lehet játszani. Miután megérkezett, úgy döntöttem, tartok egy kis szünetet a cikkírásban, és kipróbálom. Aztán máskor is elővettem, amikor úgy éreztem, hogy telítődött az agyam, és muszáj egy kicsit teljesen mással foglalkozni. Mondjuk, azzal, hogy hogyan tudom kijuttatni a kis piros kocsit a dugóból. Egy reggel pedig arra érkeztem, hogy Eszter kollégám is rákapott az ízére, és elmerülten toligálja a mágneses autókat a kis táblán. 

A játék végtelenül egyszerű: kiválasztom a 20 feladvány egyikét (persze kreálhatok sajátot is), felrakom a táblára a kocsikat a megadott minta szerint, és a bábuk vízszintes és függőleges tologatásával igyekszem kijuttatni a dugóból a piros autót. A felállások viszont közel sem olyan egyszerűek, mint amilyennek tűnnek, sőt egyre nehezednek. Először, amikor kipróbáltam, az jutott eszembe, hogy hosszú időre le lehet foglalni egy egykét vele, aki a hátsó ülésen amúgy ötpercenként feltenné azt a bizonyos „Ott vagyunk már?” kérdést. Mivel mágneses és egész kis helyen is elfér, ezért tömegközlekedésen is simán be lehet vetni, és garantáltan minden korosztály élvezi. Ott a helye a táskában minden magányos, hosszú úton. 

Mágneses közlekedési dugó
Mágneses közlekedési dugóReflexshop

Mágneses közlekedési dugó mágneses logikai társasjáték 1-2 fő részére

Korosztály: 8 éves kor felett

Játékidő: 5-15 perc

Játékszabály: egyszerű (a feladványok nehézségi szintje: könnyűtől a profiig)

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 1990 forint

Szubjektív vélemény: Magányos utazóknak, izgága gyerkőcök szüleinek életmentő. 

Értékelés: 5/5

Nagy nyomás alatt

Első ránézésre tökéletes utazós játéknak tűnt. Ez a buborékokkal teli szilikonkorong, amit a buborékfóliával ellentétben az ember annyiszor nyomkodhat végig, ahányszor csak szeretné, de legalábbis addig, amíg az anyag bírja. Egyik nap munka után Ede kollégámmal próbáltuk ki egy csésze tea mellett. A szabály nem tűnt bonyolultnak, kiválasztottunk egy sort, és annyi buborékot pukkasztottunk ki, amennyi jólesett vagy amennyit a stratégiánk megkívánt. Az vesztett, akire az utolsó buborék jutott. 

Nagy nyomás alatt
Nagy nyomás alattReflexshop

Bevallom, két körnél nem játszottunk többet, nem igazán éreztünk rá a játék ízére, ezért félretettem az asztalomon, hogy majd egy nagyobb baráti társasággal is leteszteljem. A feladatot végül Eszter kolléganőm teljesítette, aki magával vitte a családi nyaralásra, és a kis korong hatalmas sikert aratott. 

„Először is bárki a kezébe fogja ezt a játékot, rögtön elkezd huhogni, hogy milyen klassz és milyen jó nyomogatni, szóval ha arról van szó, egy stresszlabdát is helyettesíthet – újságolta a nyaralás után. –Ha viszont van játszótársunk, akkor klassz logikai villámjáték, amiben – miközben élvezettel nyomkodunk – kénytelenek vagyunk egy kicsit gondolkodni is. Ha véletlenül kikapunk, csak megfordítjuk a táblát, és jöhet a visszavágó. Nem utolsó szempont, hogy kis helyen elfér, nincsenek apró, széteső, elkallódó darabjai, vízálló – szóval például utazáshoz tökéletes.” A játék egyetlen problémája, hogy nem tűnt hosszú életűnek. A nagy pukkasztópartik alkalmával ugyanis egy buborék kiszakadt a korongból, amit ugyan sikerült valahogy visszaragasztani, de egy kicsit azért megnehezíti a játékot. 

Nagy nyomás alatt mérete és egyszerűsége miatt minden útra ideális, a sofőrnek viszont ki kell maradnia a szórakozásból.

Nagy nyomás alatt logikai társasjáték 1-2 fő részére (gyakorlatilag többen is lehet játszani)

Korosztály: 4 éves kor felett

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: egyszerű 

Szabály magyar nyelven:  innen letölthető

Elérhetőség:  Reflexshop webáruház

Ár: 2990 forint

Szubjektív vélemény: „Villámjáték nyugtató funkcióval.” (Eszter)

Értékelés: 5/5

Sherlock: Tomb of the Archeologist

A Sherlock játékai azért szuperek, mert pallérozhatod velük az angol nyelvtudásod, megtornáztatja az agyad és a fantáziád, ráadásul – ha létezhet ilyen kategória – minimalista játékok. Elmagyarázom. Ezúttal is hoztam két olyan játékot, amik angol nyelvűek, ezért a külföldi ismerősöket is be lehet vonni a mókába, ezek a Sherlock-sorozat egy-egy részei, amik már csak ezért is tökéletes utazós játékok, mert elférnek egy zsebben. A feladatod pedig az, hogy megoldj egy rejtélyt a birtokodba kerülő bizonyítékok és információk segítségével. Jól sejted, ezeket egyszer lehet végigjátszani, hiszen olyanok, mint egy interaktív könyv, a gyilkos akkor is ugyanaz marad, ha később veszed elő. Viszont ezért neveztem minimalista játéknak: miután rájöttél a megoldásra, elajándékozhatod. 

Az első nyom, amivel a játék indul, egy hír 1923. augusztus 25-éről: meghalt a híres archeológus és felfedező, Edward Carter. Felesége a dolgozószobájában talált rá a holttestre, hátába egy levélnyitót szúrtak. A további információkat kártyák formájában kapjuk kézhez, amiken jegyzeteket, egy-egy tárgyról vagy szobáról készült fotót, esetleg újságcikket találunk. Egyszerre csak egy lapot fedünk fel és osztunk meg játékostársainkkal, de figyelnünk kell arra is, hogy az irreleváns információk lefordítva kerüljenek az asztalra, különben pontokat veszítünk. Miután minden kártya elfogyott a húzópakliból, meg kell válaszolni a gyilkossághoz kapcsolódó kérdéseket, vagyis össze kell rakni a teljes sztorit. 

Sherlock: The Tomb of Archeologist
Sherlock: The Tomb of ArcheologistMetagames

A játékban az a legjobb, hogy akkor sem lehetsz biztos a dolgodban, ha már minden bizonyíték előtted van. Innentől logikára és egy kis képzelőerőre lesz szükséged. Társaiddal együtt és nem egymás ellen vagytok, ezért nem maradsz magadra a nyomozásban. Persze játszhatsz egyedül is, de ahogy mondani szokás: több szem többet lát. Mi ketten futottunk neki a feladványnak, és bár végül sikerült rájönnünk a helyes megfejtésre, igencsak megizzasztott. 

A Sherlock-játékokat minden hosszabb útra ajánlom, legyen szó repülőről vagy autóról. Akár a sofőrt is bevonhatod, ha hangosan gondolkodtok. 

Sherlock: Tomb of the Archeologist – logikai társasjáték 1 főtől

Korosztály: 10 éves kor felett

Játékidő: 45-60 perc

Játékszabály: egyszerű 

Szabály magyar nyelven:  innen letölthető

Elérhetőség:  Metagame webáruház

Ár: 2990 forint

Szubjektív vélemény: Krimirajongók és önjelölt Poirot-k nagy kedvence.

Értékelés: 5/5

Sherlock: Death on the 4th of July

A július 4-ei tűzijáték után Willam Greggs, a Rockvalley Manor kertésze a 911-et tárcsázza. A telefonbeszélgetésből megtudjuk, hogy az udvaron talált egy holttestet. A Death on the 4th of July ennek a leírásával kezdődik. Az előző játékhoz hasonlóan folytatódik ez is, kártyákat húzunk, amin szerepelhetnek a Scotland Yard által feljegyzett információk, fényképek vagy a Rockvalley Manor térképének egy részlete. 

Úgy döntöttem, hogy a Tomb of Archeologist után ebbe egyedül vágok bele: kipróbálom, hogy mire jutnék, ha én lennék Miss Marple. Arra gondoltam, hogy teljesen felesleges egyesével kipakolnom a lapokat, ezért mindet magam elé terítettem. Csoportosítottam az információkat, időrendbe raktam a nyomokat, még egy ceruzát is a kezembe vettem, hogy lejegyzeteljem, mire jutottam, de az előttem fekvő papír üres maradt. Végül megpróbáltam megtippelni, hogy mi is történhetett, de bevallom, csúfos kudarcot vallottam. A megoldás olyan nyakatekert volt, hogy életemben nem gondoltam volna rá, talán csak akkor, ha áll mellettem egy kis csapat, amellyel együtt dolgozunk rajta. 

Sherlock: Death on 4th of July
Sherlock: Death on 4th of JulyMetagames

A Sherlock-játékok végtelenül szórakoztatóak, és repül velük az idő, miközben igyekszel fényt deríteni a gyilkos kilétére. Ha egyedül vágsz neki az útnak, ülsz vonatra vagy repülőre, dobd a táskádba a paklit, és feledkezz meg mindenről. 

Sherlock: Death ont he 4th of July – logikai társasjáték 1 főtől

Korosztály: 10 éves kor felett

Játékidő: 45-60 perc

Játékszabály: egyszerű 

Szabály magyar nyelven:  innen letölthető

Elérhetőség:  Metagame webáruház

Ár: 2990 forint

Szubjektív vélemény: Unaloműző fejtörő magányos utazásokhoz.

Értékelés: 5/5

A barátaid is imádják a társasjátékokat? Ebben a cikkünkben olyan játékokat ajánlunk, amikből őket sem érdemes kihagynod:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek