Kínából nekünk, speciálba: mézes-ánizsos kacsa

A kacsa nemcsak elképesztően különleges lesz a méztől és a csillagánizstól, hanem egészséges is. Mutatjuk, hogyan.

A csillagánizst már évezredek óta használják az ázsiai gasztronómiában, miközben nálunk, Európában csak az 1600-as évek környékén jelent meg. Érdemes pedig fogyasztanunk, mert amellett, hogy nagyon különleges íze van, egyrészt a C- és B-vitaminokat is tartalmaz, másrészt állítólag természetes módon segít megküzdeni a stresszel is. A kínaiak megfázásra, emésztési panaszokra és reumás fájdalmak ellen is használják.

Egy kis uborkás, zelleres saláta jól illik hozzá.
Egy kis uborkás, zelleres saláta jól illik hozzá.freeskyline

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 kacsamell csont nélkül
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 teáskanál víz
  • 1 teáskanál őrölt csillagánizs
  • uborka, szárzeller, snidling a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban az összetört fokhagymát, a szójaszószt, a mézet, az ecetet és a csillagánizst. Ezek után a kukoricalisztet keverd a vízben csomómentesre, majd add hozzá a keverékhez.

A kicsontozott kacsamellet tedd egy lapos tálba, kend meg az elkészült páccal, utána tedd félre legalább három órára, de még jobb, ha egy éjszaka alatt járja át a keverék íze a finom húsokat. Amikor kivetted a kacsamellet a pácból, tedd egy tepsire, és előmelegített sütőben legalább 30 percig süsd 200 fokon, közben locsolgasd a kisülő pecsenyelé és pác keverékével. Amikor elkészült, szeleteld fel. Tálald az uborkából, szárzellerből, metélőhagymából készült salátával, ami egy lime vagy citrom levével és a kisült pecsenyelével meglocsolva lesz az igazi.

A szottyos kínai kaján túl is van élet. Mutatjuk! A szottyos kínai kaján túl is van élet. Mutatjuk!

Otthon sem nagy macera összedobni a tofus tésztát, a fűszeres csirkét vagy egy kókusztejes desszertet!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

A fahéjas mázzal sült kacsacomb mellé a zöldhagymás uborkasaláta lesz a tökéletes köret

Jó csípősen, mézzel, fahéjjal és paprikával szeretjük a legjobban ezt a mázas kacsát, amihez a saláta mellé egy kis adag vörösboros-fűszeres szilvaragu is remekül illik, főleg az őszi hónapokban. Ha tovább fokoznád az izgalmas köretek számát, piríts meg néhány főtt céklát egy kevés vaníliás vajban.

2021. szeptember16., 10:24

Ez a gyors, kacsával készült stir fry ananásszal és csilivel az igazi

Kínai fűszerekkel, kicsit csípősen a legfinomabb ez a ragu, ami mellé nem is kell mást készítened, csak egy nagy adag párolt rizst. Ha van otthon friss citromfű, abból is szórj a tetejére.

2021. február13., 06:00

Mangó-kacsa saláta – ezt egy hosszú nap után is könnyen összedobod

Főleg akkor remek ez a recept, ha épp van otthon a tegnapi kacsasültből egy kis maradék, ami egy-két tejes fogást már nem ad ki. Ezekkel a remek hozzávalókkal felturbózva hamar menő ebéd vagy vacsora kerekedik belőle.

2021. szeptember13., 12:52

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek