Hús és zöldség izgalmasan: kesudiós hátszíncsíkok zöldbabbal

A hús és zöldbab kombinációjának tálalására készíthetünk marharagut zöldbabbal, vagy egy adag jó, tejfölös főzeléket néhány fasírttal. Akár ázsiai változatban is kipróbálhatjuk. Most kínai hangulatban készítettük el a klasszikus hús-zöldség párosítást, amit ebben a fogásban egy kevés szójaszósz és egy kis kesudió tesz izgalmassá.

A szójaszósz az egyik legrégebbi ételízesítő, ami állítólag már a Zhou-dinasztia óta ismert. A család regnálása a Kr. e. 11. századtól Kr. e. 256-ig tartott, vagyis mondhatjuk, hogy a szójaszósz évezredek óta van használatban. A 150-ből származó Siming (Nevek magyarázata) című szótár már biztosan tesz utalást egy fekete, szójababból készült szószról, amiről azóta már azt is tudjuk, hogy szójababpasztából készül, amit két lépcsőben erjesztenek. Először penészgomba spóráival oltják be a főzött gabonát (sokszor nem csak szója van benne), majd hagyják, hogy a spórák kicsírázzanak, aztán sós vízben fermentálják tovább. 

Egzotikus fogás otthon.
Egzotikus fogás otthon.Fotó: GMVozd

Hozzávalók 2 személyre:

  • 45 deka hátszín
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 teáskanál mogyoróolaj
  • 25 deka zöldbab
  • 5 deka bambuszrügy (elhagyható)
  • 1 marék kesudió
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál száraz fehérbor
  • 2 deci húsalaplé
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Keverj össze a páchoz két evőkanál szójaszószt és a mogyoróolajat, majd rakd bele a vékony csíkokra vágott húsokat. A húsfalatokat tedd félre legalább fél órára, addig jöhet a fogás többi része. Vágd a zöldbabokat keresztben ketté, forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, dobd bele a zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott hagymát és a kesudiót. Két-három percig kevergesd, majd add hozzá a húst és a pácot is. Ezek után még jöhet öt perc kevergetés.

Közben egy tálban keverd össze a maradék szójaszószt, a bort és a húslevesalapot. A lisztet egy kis vízben keverd csomómentesre, tedd a mártásba, és öntsd a serpenyőbe azt is. Forrald fel, közepes lángon főzd addig, amíg a hús megpuhul. A legvégén, ha még szükséges, ízesítsd sóval és borssal.

Kínai kaja otthon: szezámos-szójaszószos csirke
Kínai kaja otthon: szezámos-szójaszószos csirke

Ha egy ázsiai séf sírna is, a recept a sarki kínai büfés kajánál tízszer autentikusabb. És hússzor finomabb.

Tovább »

Még több recept

Szerecsendiós-vaníliás narancsos sajttorta – a hideg és meleg napokon is tökéletes hétvégi desszert

A sajttortával nem lehet tévedni, és ha már unod a jól ismert változatokat, készítsd el ezt a fűszereset. A délutáni cappuccinód mellé nincs is tökéletesebb kísérő.

március4., 10:59

Ez a reggeli caprese avokádós toast egészséges, laktató és finomabb, mint gondolnád

Egy jó kis gazdag reggeli, amivel egészségesen kezdheted a napot. Néhány csepp balzsamecettel és friss bazsalikommal izgalmas, olaszos hangulatot adhatsz neki.

március3., 06:00

Kóstoltad már tésztaételekben a kapribogyót? Mutatunk egy remek receptet!

Rengeteg sós fogásban működik jól a savanykás kapribogyó, főleg akkor, ha egy-két édeskés falatot is bele tudsz csempészni a tökéletes harmónia érdekében. Bizonyítékképp ezt a remek, vega tésztát hoztuk.

március5., 11:52

Kapribogyós lazac: könnyű és izgalmas mediterrán fogás

Grillezz mellé cukkinit, vágj apróra aszalt paradicsomokat, készíts egy könnyű, fűszeres öntetet olívaolajjal, és már meg is van a tökéletes köret a percek alatt elkészült vacsorád mellé.

március6., 10:40

Vacsoraötlet hétköznapokra: citromos-articsókás csirkepiccata

A piccata egyszerű, olasz fogás, ami hazájában leggyakrabban borjúhússal készül, de csirkével és hallal is remek lesz. Már mutatjuk is, mennyire megúszósan!

március6., 11:20

Spenótos csicseriborsó-saláta sült fokhagymával

Ha te is szereted a csicseriborsót, akárcsak a spenótot és minden olyan ételt, amik napközben nem nehezítenek el, jó hírünk van. Ez a fogás remekül laktat, mégsem tör majd rád utána a kajakóma.

március4., 08:53

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.