Tökpite a pohárban: meleg pumpkin pie turmix

Évek óta nálunk is trend a pumpkin spice latte, ami a tökpite (mézeskalács) klasszikus fűszereit adja a tejeskávéhoz, így idézve fel az ősszel kihagyhatatlan tökpitét. Erre hasonlít ez a smoothie is, ám sokkal egészségesebb és tartalmasabb a kávés változatnál.

Ez a turmix tökéletes reggelire: a zabnak és a finom, édeskés töknek köszönhetően sokáig eltelít, és ha előző nap tököt sütöttél, a maradék felhasználására is remek.

Érdemes is jó sokszor mellette dönteni, a sütőtök tápértéke ugyanis elég magas, szénhidrát-, karotin- és C-vitamin-tartalma is felülmúlja a többi tökfajtáét. Zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotin és ásványi anyagok forrása is, mivel magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma. És hogy mit jelent ez az egész, betűkkel és számokkal teli hablaty? A sütőtök egészséges, ráadásul vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.

Egy kevéske tejszínhab sem árthat.
Egy kevéske tejszínhab sem árthat.Sarsmis

Hozzávalók 1 személyre

  • 1 csésze főtt vagy sült tök
  • 2 deci forró tej
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 csipet
  • 1 marék apró szemű zab
Recept idők

Elkészítés:

Nem lesz semmi meglepetés: dolgozd el a hozzávalókat, idd is meg még melegen. Annyira jó, hogy ehhez az ízhez mostantól nem kell a pitét is elkészíteni!

(És ha már itt tartunk: ha sült tököt használtál és maradt még, készíthetsz belőle narancsos-tejszínes krémlevest is, jó sok reszelt narancshéjjal. Dolgozd el a hozzávalókat, forrósítsd fel, sűrítsd egy kanál liszttel.)

 

Sülttök-csíkok parmezánnal Sülttök-csíkok parmezánnal

Egy érdekes, őszi köret, ami önmagában is isteni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Nyári kurkumás-citromos pite – tojásfehérjével a tetején lesz igazán tökéletes

Nem kell hozzá túl sok összetevő, mégis egész évben nyári hangulatot idéz ez a remek pite, ami nálunk mindig egy nagy adag fehérjehabbal a tetején kerül az asztalra. Főzött krémmel és kezdők számára pudinggal készítve is tökéletes lesz.

2021. szeptember5., 10:40

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Jeges banános-mogyoróvajas smoothie – ez a reggeli rengeteg energiát ad majd

Egy igazi sűrű, reggeli finomság, ami tökéletes akkor, ha csak néhány perced van. Tarts a fagyasztóban mindig néhány karika banánt, így másodpercek alatt elkészül az egészséges fagyihelyettesítő.

2021. június26., 10:24

Ez itt a legfinomabb tökpite receptje, idén ősszel már ne keress kifogásokat!

Ha nem vagy épp a desszertek királya, akkor is könnyen összedobod ezt a remek őszi édességet. Amennyiben nincs piteformád, rakd össze egy közepes tortaformában vagy tepsiben. A tésztája lehet linzer, vagy épp kekszes, de annyi biztos, hogy a tetejére elég egy-egy nagy kanál narancshéjjal ízesített, frissen felvert tejszínhab.

2021. október30., 07:32

Egyszerű kókuszos pite – grillezett ananásszal és vaníliafagyival érdemes tálalnod

Ha egy kis egzotikus hangulatra vágysz, és valami újat próbálnál ki az almás pite után, készítsd el ezt a kókuszos változatot.

2021. szeptember4., 10:44

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek