Kockázatvállaló ínyencek őszi édessége: narancsos, tejszínes Earl Grey fagylalt

Igen, mi is tudjuk, hogy ősz van és nem kellene már fagyit enni, de teát viszont szabad, és ha úgy vesszük, ez a desszert tulajdonképpen tea. Jó, nagyjából csak annyira, mint amennyire a ketchup paradicsom, vagy amennyire a bor szőlő, ám annyi biztos, hogy az idei ősz igen enyhe, úgyhogy a fagyi is indokolt.

A teával kapcsolatos legkorábbi legenda szerint i. e. 2737 körül, miközben Sen-nung kínai császár ivóvizét forralták, a szél néhány levelet az üstbe fújt. Az uralkodó megkóstolta, és ízletesnek találta az italt. Ha a császárnak megfelelt, akkor nekünk is, és bár egy kis tejjel is finom, de sütni-főzni is nagyon érdekes a teával. 

Szokatlanul meleg az ősz, jöhet a fagyi.
Szokatlanul meleg az ősz, jöhet a fagyi.Fotó: AnnaPustynnikova

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 filter Earl Grey tea
  • 4 deci tejszín
  • 1 bionarancs héja
  • 15 deka kristálycukor
  • 4 tojássárgája
  • 2 deci tej
Recept idők

Elkészítés:

A teát és a cukrot öntsd le a felforrósított tejszín és tej keverékével, majd hagyd állni néhány percig. A tojásokat keverd össze egy robotgéppel, majd amikor már a tejszínes keverék nem túl forró, lassan adagold a tojásokhoz. Ezek után gőz fölött hevítsd a keveréket óvatosan, egészen addig, amíg egy kicsit besűrűsödik, ekkor mehet hozzá narancshéj. El is készültél a fagyialappal, aminek innentől kétféle útja lehet.

Mehet a fagylaltgépbe, vagy ha nincs fagyigéped, akkor egy műanyag tálba, amit másfél óránként robotgéppel összedolgozol, egészen addig, amíg megfagy.

Teszt: melyik a legfinomabb fekete tea?
Teszt: melyik a legfinomabb fekete tea?

Kiderült, hogy a legdrágább a legjobb, de mellette azért két olcsóbb sajátmárkás termék is felfért a dobogóra.

Tovább »

Még több recept

Ez az angol karácsonyi puding lesz az ünnepi menü koronája

Nem egy nehezen elkészíthető desszert, inkább gazdag és izgalmas, tökéletes pedig akkor lesz, ha a mellé kínált tejszínhabot egy kevés konyakkal és narancshéjjal is ízesíted.

november25., 06:24

Epres palacsintatorta egyszerűen – ebben a változatban az eperszezont sem kell megvárnod

Jó, hát eperrel és palacsintával nem nehéz kattintásokat gyűjteni egy fogásnak, de rászokni is viszonylag egyszerű, főleg, mert a palacsintasütés mellett csak annyi dolgod van vele, hogy a krémsajtot az eperlekvárral összekevered.

március15., 06:00

Ez a mandulás-parmezános sajtkrém zöldségek és kekszfalatok mellé is jól illik

Izgalmas vendégváró, ami egy pirítós mellett szuper reggelire is. Már néhány zöldségfalat és egy karamellás tej kell a tökéletes napindításhoz.

december4., 06:08

A crème brûlée önmagában is finom, hát még sós karamellben puhult banánnal!

Tökéletes desszert egy nehezebb grillvacsora vagy húsos raguk után, és nem is kell belőle túl nagy adag.

július22., 06:00

Mangós avokádó-pohárkrém – ha ünnepekkor is valami egészségeset ennél

Ha igyekszel növényi alapú, egészséges fogásokat készíteni, akkor azt javasoljuk: az ünnepekkor se mondj le erről a hasznos vállalásról. Helyette készítsd a desszertet vaníliás avokádóalappal és tálald friss avokádóraguval ezt a különlegességet.

december2., 06:24

Ez a szegfűszeges mangófagyi egy nagy adag csilis ananászragu mellett a legfinomabb

Ha pedig nem foglalkoznál a gyümölcsraguval, egy kevés habzóbort önts mellé, így nyári desszertkoktélként is tálalhatod.

május23., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.