Kockázatvállaló ínyencek őszi édessége: narancsos, tejszínes Earl Grey fagylalt

Igen, mi is tudjuk, hogy ősz van és nem kellene már fagyit enni, de teát viszont szabad, és ha úgy vesszük, ez a desszert tulajdonképpen tea. Jó, nagyjából csak annyira, mint amennyire a ketchup paradicsom, vagy amennyire a bor szőlő, ám annyi biztos, hogy az idei ősz igen enyhe, úgyhogy a fagyi is indokolt.

A teával kapcsolatos legkorábbi legenda szerint i. e. 2737 körül, miközben Sen-nung kínai császár ivóvizét forralták, a szél néhány levelet az üstbe fújt. Az uralkodó megkóstolta, és ízletesnek találta az italt. Ha a császárnak megfelelt, akkor nekünk is, és bár egy kis tejjel is finom, de sütni-főzni is nagyon érdekes a teával. 

Szokatlanul meleg az ősz, jöhet a fagyi.
Szokatlanul meleg az ősz, jöhet a fagyi.Fotó: AnnaPustynnikova

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 filter Earl Grey tea
  • 4 deci tejszín
  • 1 bionarancs héja
  • 15 deka kristálycukor
  • 4 tojássárgája
  • 2 deci tej
Recept idők

Elkészítés:

A teát és a cukrot öntsd le a felforrósított tejszín és tej keverékével, majd hagyd állni néhány percig. A tojásokat keverd össze egy robotgéppel, majd amikor már a tejszínes keverék nem túl forró, lassan adagold a tojásokhoz. Ezek után gőz fölött hevítsd a keveréket óvatosan, egészen addig, amíg egy kicsit besűrűsödik, ekkor mehet hozzá narancshéj. El is készültél a fagyialappal, aminek innentől kétféle útja lehet.

Mehet a fagylaltgépbe, vagy ha nincs fagyigéped, akkor egy műanyag tálba, amit másfél óránként robotgéppel összedolgozol, egészen addig, amíg megfagy.

Teszt: melyik a legfinomabb fekete tea?
Teszt: melyik a legfinomabb fekete tea?

Kiderült, hogy a legdrágább a legjobb, de mellette azért két olcsóbb sajátmárkás termék is felfért a dobogóra.

Tovább »

Még több recept

Egy klasszikus felturbózva: gesztenyepüré narancsos habbal és narancslikőrös aszalt gyümölcsökkel

Mi úgy gondoljuk, hogy egyik karácsonyi szakácsnak sem feladata otthon megszakadni a munkában az ünnepek szent napjain. Úgyhogy itt egy szupergyors gesztenyepüré, hogy maradjon idő minden másra is.

2019. november15., 12:04

Csupa egészséges szénhidrát: mexikói barnarizs-saláta vörösbabbal és friss zöldségekkel

Nagyon szeretjük azokat a fogásokat, amik főételként és köretként is megállják a helyüket, így a család minden tagja jóllakhat velük. Ez a klassz fűszeres saláta pont ilyen.

január23., 09:24

Már az egyiptomiak is ették, de ma is csodás: a sütőtökös pite

Ha nyitott és bevállalós vagy, imádni fogod ezt a kicsit karácsonyi ízvilágú, krémes és különleges süteményt.

2019. október16., 09:24

Ebbe rejtsd a zabkorpát: pirított diós babfasírtok parmezános édesburgonya-pürével

Ha egy kevés csilis olaj vagy szarvasgomba is kerül mellé, tökéletes lehet akkor is, ha vegetáriánus vendégeket vársz.

január22., 12:00

Kevés kalória, rengeteg íz: rumos erdeigyümölcs-zselé mentával

Friss, rumos, izgalmas, mi nagyon szeretjük!

2019. november25., 12:00

Egy különleges teás édesség: Earl Grey panna cotta

A tea valami nagyon különlegeset csinál ezzel az egyszerű, olasz édességgel.

2019. október29., 10:40

Mustra