Könnyű vacsora vagy fullos köret: Őszi lencse tökkel és kecskesajttal

Az édeskés tök a pikáns kecskesajttal olyasmi, amit mindenkinek ki kellene próbálnia. Vega változatban is elég laktató, de arra is adunk tippet, mit készíts mellé húsevőknek.

A kecskecsajt kifejezetten gazdag fehérjében, a lencse pedig egy lassan felszívódó hüvelyes, ami sokáig eltelít. A tököt meg csak szeretjük, föleg, amikor az édeskés tökfalatok a pikáns-sós kecskesajttal keverednek, mint ebben a menő, őszi salátában. 

Húsevőknek süss mellé csirkét.
Húsevőknek süss mellé csirkét.Fotó: sveta_zarzamora

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 bögre felkockázott sütőtök
  • 1 bögre lencse
  • 4 evőkanál morzsolt kecskesajt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Tedd fel a lencsét főni sós vízben, még jobb, ha alaplét használsz a főzéshez. Ha elkészült, tedd egy tálba a főtt lencsét, ízesítsd sóval, borssal, fehérborecettel, majd még melegen egy evőkanál vajat is adj hozzá.  

Közben vágd a tököt kis kockákra, főzd meg azt is (ennek ideje a szeletek méretétől függ). Forgasd meg egy serpenyőben egy evőkanál vajon a fokhagymával, sóval és egy kanál mézzel. Ha elkészült, a tök édeskés mázat kapott, kanalazd a lencse tetejére. 

Kész a meleg salátád alapja, ami egy kis tetejére mozsolt kecskesajttal lesz tökéletes. Ha szeretnéd még egészségesebbé tenni, friss petrezselyemmel és paradicsomszeletekkel turbózd fel. 

Húsevőknek tálalhatod köretként: dobj a vajas serpenyőbe néhány csirkecombot egy kis rozmaringgal, néhány kanál olajjal és fokhagymaszeletekkel. Ha elkészült, mehet a saláta mellé. Köretnek. 

Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast!
Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast!

A spanyoloknak is van véleménye a lencséről, ami állagában ugyan hasonlít a mi főzelékünkre, mégis más. Érdemes kipróbálni a lencsét Andalúz módra.

Tovább »

Még több recept

Vega változatban is finom: zöldségfasírtos burger fokhagymás-citromos majonézzel

Cukkiniből, céklával is készülhet a vega húspogácsa.

november11., 11:20

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

november13., 10:40

Télen még jól jöhet: tejszínes csirkeleves, tárkonyos, citromos kenyérkockákkal

A barna kenyérre olvasztott sajt, a sült, ropogós vöröshagymakockák, és a zöldségcsipsz is szuper a tetején.

november13., 09:24

Édes zsömlében az igazi: kecskesajtos-hagymalekváros burger

Egyszerű és az irodába is elviheted, ha valami izgalmasat ennél.

november12., 11:24

Taco marhahússal és egyéb állatfajtákkal

Egy nagyon egyszerű, változatot mutatunk, fűszeres, meleg marhahússal, hideg, lime-os joghurttal és egy kis jalapeño paprikával.

november12., 10:44

Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

november14., 10:44

Mustra