Desszert hedonistáknak: Mogyoróvajas-banános pite

Hogyan lehetne rossz bármi, aminek a nevében egyszerre szerepel a banán, a pite és a mogyoróvaj? Valami ilyesmi járhatott annak a fejében, aki először sütötte meg ezt a desszertet, mi pedig ismeretlenül is körberajongjuk őt.

„A sodó? Jó! A lekvár? Jó! A hús? Jó!” – mondta a Jóbarátokban Joey, miközben egy elrontott angol trifle-t kanalazott. Valami ilyesmi jut eszébe az embernek erről a süteményről még talán akkor is, ha soha nem evett belőle. Mitől ne lenne isteni? A banán? Jó! A mogyoróvaj? Jó! A pite? Jó!

Ez a verzió pudingporral készül, hogy a kezdők se maradjanak ki az élményből – így tényleg nagyon egyszerűen összeállítható. 

Hidegen, tejszínnel a legfinomabb
Hidegen, tejszínnel a legfinomabbFotó: elena_hramowa

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához

  • 30 deka liszt
  • 15 deka vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 fél mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál cukor

A töltelékhez

  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 5 deci tej
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 7 evőkanál cukor a karamellhez és a pudinghoz
  • 3 banán felkarikázva
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére

  • 2 deci habtejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 marék mogyoró
Recept idők

Állítsd össze a tésztát a vajból, a lisztből és a tejfölből, majd tedd negyedórára a hűtőbe. Ezek után nyújtsd vékonyra, tedd a piteformába, szurkáld meg. Mehet rá egy sütőpapír, és ha nagyon profi vagy, babból vagy lencséből egy nehezék, így biztosan nem emelkedik meg a sütőben. Süsd 20 percen át, illetve amíg aranybarna lesz, majd tedd félre. 

Amíg sül, készüljön el a puding, éppen úgy, ahogy a zacskóján olvasható, vagyis előbb egy kis tejjel keverd el a cukros pudingport, és csak ezek után add a maradék meleg tejhez. Ha már sűrű, keverj hozzá egy kis kanál sót és két evőkanál mogyoróvajat. 

Készíts karamellt kis lángon 3 evőkanál cukorból. Amikor már aranybarna, adj hozzá egy kanál vajat, aztán forgasd meg benne a banánszeleteket. Ez a keverék mehet a pitetésztára, majd kanalazd rá a mogyoróvajas krémet. Ha ez kész, tedd a hűtőbe a süteményt. Közben verd fel a tejszínt két evőkanál cukorral, illetve pirítsd meg a mogyorót. 

Ha a süti kihűlt, kanalazd rá a tejszínt, végül szórd meg a mogyoróval. 

Miért görbe a banán?
Miért görbe a banán?

Íme a válasz egy ezeréves kérdésre.

Tovább »
15%
7990 Ft
6792 Ft

Még több recept

Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

november14., 10:44

Olasz étel, ami az ünnepi asztalon is finom: házi tészta csípős garnélával, friss fűszerekkel

A garnélával és a frissen főtt, házi tagliatellével egy olyan isteni fogást készíthetsz, amivel akár az ünnepi menüben is sikert arathatsz, de egy szimpla hétköznapot is fél óra alatt feldobhatsz vele.

november18., 11:24

Taco marhahússal és egyéb állatfajtákkal

Egy nagyon egyszerű, változatot mutatunk, fűszeres, meleg marhahússal, hideg, lime-os joghurttal és egy kis jalapeño paprikával.

november12., 10:44

Halászlé fehérben: tárkonyos-citromos halleves

Ez a tárkonyos, tejszínes halleves egy kis citromhéjjal egy kis tengerparthangulatot hoz a karácsonyi asztalra.

november18., 10:44

Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

november14., 12:04

Hétvégi luxus: banános-nutellás kalácsfelfújt

A banán-nutella páros ezúttal egy kalácsot kelt életre.

október31., 12:04

Mustra