Különleges almás édesség: sós karamell és alma, ropogós zabbal

Az alma hatszor-tízszer gyorsabban romlik szobahőmérsékleten, mint a hűtőben, ami például tökéletes érv lehet arra, hogy összedobjunk belőle egy gyors desszertet, amit a sós karamell tesz majd különlegessé.

Egy finom, rétegezett sült alma lesz a végeredmény, egy édes, rusztikus keverékkel a tetején. Szépen kikanalazni képtelenség, de egyszerű desszertnek vagy édes vacsorának ettől még tökéletes.

Tejszínnel és fagyival is finom.
Tejszínnel és fagyival is finom.Theerapong Jirawacharadesh

Hozzávalók 4 személyre

Az almás réteghez

  • 6 darab alma
  • 1 citromból citromlé
  • 1 teáskanál fahéj

A lisztes borításhoz

  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál porcukor

A morzsához

  • 1 csésze zab
  • 1 csésze liszt
  • 1 marék apróra vágott mandula
  • 4 evőkanál barna vagy kristálycukor
  • 10 deka kis kockákra vágott vaj

A karamellhez

  • 4 evőkanál cukor
  • 1 deci tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Vajazz ki egy kisebb tepsit, majd tedd a megtisztított, citromban megforgatott, fahéjas almaszeleteket az aljára. Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, szitáld ezt a keveréket vékonyan az almákra, utána tedd félre, amíg a morzsa is elkészül. Ettől úsznak majd végül az almák sűrű, krémes szószban, vizes almaléalap helyett.

A következő réteghez egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a barna cukrot, a zabot és a mandulát. Szórd a keverékre, majd mehetnek a tetejére az apró vajkockák is. Süsd előmelegített sütőben 45-50 percig, azaz amíg a morzsa aranybarna lesz és az alma megpuhul.

Így is tökéletes, de ha szeretnél rá sóskaramell-réteget, készíts karamellt 4 evőkanál cukorból egy serpenyőben. Csak tedd fel kis lángon melegedni, majd amikor a cukor enyhén aranybarna, adj hozzá egy kis vajat, egy deci tejszínt és egy kis kanál sót. Keverd meg néhányszor, aztán kanalazd az adagok tetejére. Ha már minden mindegy, egy kevés hideg, nagyon kicsit édesített házi tejszínt vagy vaníliafagyit is tehetsz a meleg morzsasüti tetejére. 

Körtével és cseresznyével elkészítve is nagyon finom. 

Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti

A zabpehelytől egészségesebb és extraropogós, pár perc alatt összedobható finomság a szezonkedvenc cseresznyéből.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Sült alma sajttortahangulatban – krémsajttal sajnos minden finomabb

Egy ilyen klassz, egészséges, növényi fogásnak egyáltalán nem árt egy kanálka krémsajt és egy kevés kekszmorzsa. Ha a krémes extrát citromos-vaníliásra készíted, úgy lesz igazán tökéletes a végeredmény.

2020. november21., 06:24

Almás-mogyoróvajas zabkása – édes reggeli, ami nem dobja meg a vércukorszinted

Ezúttal nem hagyományosan, fahéjjal, hanem egy kevés mogyoróvajjal és friss, reszelt almával dobtuk fel a zabkásánkat. A jó emésztésért egy nagy kanál lenmagpelyhet is tettünk bele.

2021. január15., 06:04

Grillezettalma-saláta – joghurtos öntettel és pirított dióval lesz a legfinomabb

Grillezve egy kissé füstös aromát kap az alma, aminek ízét tökéletesen kiegészíti a dió és a mogyoróvajjal feltuningolt joghurtos öntet.

2021. június5., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek