Boldogabbak a náluk jóval fiatalabb férfival járó nők

Az előítéletek dacára elégedettebbek azok a nők, akik maguknál jóval fiatalabb férfival élnek párkapcsolatban. És gyorsan tegyük hozzá, hogy nemcsak ők boldogok, hanem az ilyen kapcsolatban élő férfiak is.

Az idősebb férfi – fiatal nő párosítás láttán a szeme se rebben senkinek, fordított esetben azonban gyakran elindulnak a rosszindulatú pletykák. Emlékezzünk csak, mennyire szétcsócsálták Demi Moore és Ashton Kutcher románcát a bulvárlapok, de Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és huszonnégy évvel idősebb felesége is sokaknál kiverte a biztosítékot. A kettős mérce ellenére mégis elégedettebbnek tűnnek kapcsolatukkal a fiatalabb férfit szerető nők – állítja dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus.

Elégedettebbek a kapcsolatukkal

A fiatal férfiakkal randizó idősebb nőket a szleng gyakran cougarnak, vagyis „pumának”, férfiakra leselkedő ragadozónak gúnyolja. Jól mutatja az efféle társadalmi előítéleteket, hogy az USA-ban bejegyzett házasságok mindössze 1,3 százaléka köttetett olyan felek között, ahol a pár női tagja több mint tíz évvel idősebb a partnerénél. Lehmiller kutatásai azonban úgy találták, a „pumák” igenis megtalálhatják a boldogságot párjuk mellett.

Boldogabbak a fiatal férfival járó idősebb nők
Boldogabbak a fiatal férfival járó idősebb nőkChesnot / Getty Images Hungary

A szakember több mint kétszáz heteroszexuális kapcsolatban élő nőt faggatott ki kérdőíves formában. A megkérdezettek egy része nálánál jóval fiatalabb férfival él együtt (átlagban 22 év volt a korkülönbség), egy másik részük esetében a férfipartner az idősebb (átlagosan 17 évvel), míg a harmadik csoportba tartozók és párjuk nagyjából hasonló életkorúak. A válaszokból az derült ki, hogy az első csoport tagjai sokkal elégedettebbek a kapcsolatukkal, illetve jobban el is köteleződtek párjuk irányába, mint a másik két csoportba sorolt alanyok.

Sok férfi az anyukáját keresi

Lehmiller szerint ennek oka az lehet, hogy az efféle párkapcsolatokban a nők jobban egyenrangúnak érzik magukat a párjukkal. Sőt, valójában gyakran épp az ő javukra billen el a hatalmi mérleg. Sok férfi vonzódik az uralkodó típusú nőkhöz, akik mellett alárendeltnek érezhetik magukat – nem véletlen, hogy ennyire népszerű az „anyukapornó”. Az idősebb, kiforrottabb nők megtestesítik számukra ezt a dominanciát, amazok pedig úgy érzik, ők vannak nyeregben, ezért könnyebben megkaphatják, amit akarnak, szexuális és más téren egyaránt.

Akármennyire is szokatlannak számít egyesek szemében, az idősebb nő – fiatal férfi párok többségét nem akadályozzák az előítéletek abban, hogy megtalálják a boldogságot egymás mellett, és élvezhessék egy szoros, odaadó kapcsolat örömeit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra