A guacamole nem csak tortillacsipsszel finom

Az avokádó frissessége úgy ellenőrizhető, hogy ha a pici szárát leveszed és megnézed, milyen színű a gyümölcs alatta. Ha a színe még zöldes és nem barna, akkor vagy jó időben, főleg, ha már kissé megpuhult az avokádód. Ilyenkor a legfinomabb belőle a guacamole.

Ha éppen avokádót ennél, de úgy érzed, hogy még nem elég érett, akkor fóliába tekerve néhány percig tedd alacsony hőfokon a sütőbe, így nagyjából 15 perc után már jóval érettebb lesz, mint azelőtt. Nem árt neki a fagyasztás sem – héjastul, egy zárható tasakban nyugodtan fagyaszthatod, majd felengedés után is tökéletes mártogatós készülhet belőle. Ez a gyümölcs ráadásul nagyon egészséges: hatékonyan csökkenti a káros koleszterin szintjét a szervezetünkben.

Lime helyett megteszi a citrom is.
Lime helyett megteszi a citrom is.Juanmonino

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 darab puha avokádó
  • 1 darab paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 negyed vöröshagyma
  • 1 csokor koriander
  • 1 darab jalapeno
  • 1 lime leve és héja
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Pépesítsd az avokádót, majd add hozzá a nagyon apróra vágott paradicsomokat, illetve a szintén apróra vágott hagymákat. Ha szereted a csípőset, akkor a jalapeno paprikát is (ami konzerv változatban is illik bele). Ha nem találsz jalapenót, akkor cayenne-bors és füstölt paprikapor is tökéletes hozzá. Ízesítsd sóval és jó sok borssal, majd add hozzá a lime levét és a lereszelt héját.

Ezek után jön a friss koriander, és ha véletlenül van otthon petrezselyem, azt se se hagyd ki. Ennek a színes, rusztikus és nagyon fűszeres keveréknek is jól áll, ha néhány órát pihen a hűtőben.

Ha tortillacsipsszel már meguntad, dobj egy tortillalapra egy kis fűszeres vörösbabot, tejfölt és avokádókrémet, így tökéletes vega ebédet vihetsz másnap a munkahelyedre. Sűrű, bajor zsömlével, sajtkrémmel és füstöltlazac-szeletekkel is próbáld ki.

kapcsolódó Így válassz tökéletes avokádót!
Így válassz tökéletes avokádót!

A szépség ebben az esetben sem minden.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

február19., 12:56

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

február23., 10:08

Húsok mellett és egy wrap közepén is finom ez a fűszeres fehérbabragu

Avokádó, fehérbab és egy adag jó fűszeres rizs teszi tökéletessé ezt a fogást, amit mi jó köményesen, fokhagymásan és csípős változatban szeretünk a legjobban. Akár néhány hámozott, balzsamecettel meglocsolt paradicsomszelet is remekül illik hozzá.

2021. január7., 06:04

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

február14., 07:32

Reggeli csokis avokádósmoothie – kávéval még finomabb!

Ha a reggeli kávédat összekötnéd egy egészséges turmixszal, dobj a smoothie-makerbe egy érett avokádót, egy adag kávét és jó sok jó minőségű kakaóport. Nálunk mindig kerül ebbe az italba egy adag kurkuma és fahéj is – állítólag mindkettő nagyon egészséges.

2020. október18., 06:08

Gyors, hideg avokádóleves – nyári ebédként, fenyőmaggal lesz a legfinomabb

Nagyjából 30 másodperc alatt elkészül, ha már az előkészületek is megvannak, és a végeredmény egy egészséges és nagyon finom leves, ami téli és nyári fogások mellé is remekül illik.

2021. június30., 10:24

Mustra