Gyümölcsleves kétféleképpen – karamell körtével, bogyós gyümölcs vaníliával

A gyümölcslevessel nehéz hibázni és szinte lehetetlen megunni. Télen melegen, nyáron hidegen is tökéletes, és a sokféle hozzávaló variálása mellett feldobhatjuk édes túrógombócokkal, pirított mandulával és akár egy kis vörösborral is.

Szerintem általában nem zavaróak a fűszerdarabok egy-egy ételben, de ez a leves olyan, amiben nem baj, ha nincs benne a fahéjpor vagy a vaníliamagok. Így a kikapart vaníliarúd is jól felhasználható, még mielőtt kidobnád, átadja az aromáját a levesnek.

Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.
Tálalhatod egy jó adag frissen felvert tejszínhabbal is.Fotó: Drbouz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 deka bogyós gyümölcs
  • 3 deci tejszín
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 1 késhegynyi bors
  • ízlés szerint cukor vagy más édesítő
  • egy csipet
  • 1 darab kikapart vanlíliarúd
  • 1 darab fahéjrúd
  • 0.5 zacskó vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket vágd apróra, egy marékkal tegyél félre belőle fejenként. Önts rá 8 deci vizet, majd kezdd el főzni a levest. Add hozzá a fűszereket és a citromot – a vaníliarudat kivéve mindent. Utóbbit elég, ha akkor teszed bele, amikor már langyosra hűlt, aztán csak tálalás előtt veszed ki.

Sokféleképpen sűríthető egy ilyen leves, az egyik módja az, ha a félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral és a tejszínnel. Ezt a keveréket add a leveshez, de figyeld, hogy kis lángon maradjon közben. Néhány perc és keverés után elkészül. Amíg hűl, szintén keverd meg néhányszor.

Ha nincs pudingporod, tökéletes lesz ugyanannyi liszt is. Ez csak a fenszi változat, amit ha megunsz, akár variálhatod is a pudingporokat. Nagyon finom például a sóskaramell puding–körte kombó is. Ha ilyet készítesz, ne is fűszerezd mással, csak morzsolj a végén a tetejére egy kevés kekszet és apróra vágott tejkaramellát levesbetétnek. Az elkészítési módja ugyanaz.

Az almás-levendulás verziót ajánlottam már?

Gyümölcslevesek a gyerek tányérjában

Kedvelt nyári hűsítő a gyümölcsleves, lehet egy könnyű ebéd felvezetése vagy délutáni nasinak is megfelel.

Tovább »

Még több recept

Bűn az élet: az abbahagyhatatlan almás sajttorta

Hamar elkészül, és a hideg, krémes sütin a langyos, fűszeres almaragu sajnos abbahagyhatatlan kombó.

október15., 09:24

Így lesz elegáns desszert a madártejből

Mutatjuk, hogyan mentheted meg, ha rántotta lett belőle krémes tej helyett, és azt is, hogyan lehet belőle elegáns desszert.

október14., 09:26

Na jó, így könnyű vegának lenni: Tejszínes karalábéfőzelék

Petrezselymes fasírtgolyókkal, vajon sült, fokhagymás garnélafalatokkal is nagyon finom. Vega változatban egy kanál vajban megpirított paprikás-köményes diót szórj a tetejére.

október15., 10:44

Az igazi chocolate chip cookie titka nem a csoki, hanem a só

Az amerikai katonák jó szívének köszönhetjük az édesség elterjedését.

október11., 09:50

Meleg burgonyasaláta ropogós baconnel

Hívjuk csak salátának, akkor könnyebben lecsúszik.

október9., 11:26

Egy süti reggelire, ebéd után, uzsonnára: így készíts banánkenyeret

Enyhén sós vajjal tökéletes reggeli, de egy délutáni kávé mellé is jól áll.

október9., 13:38

Mustra