Itt a 9 kedvenc szkeccsünk az 50 éves Monty Pythontól

Ma 50 éve, hogy a brit királyi tévében adásba került a Monty Python Repülő Cirkuszának első része; az összesen 45 epizód alapjaiban határozta meg azt, ahogyan ma Angliában a televíziós szórakoztatásról gondolkodnak. Sőt, a sorozat mögött álló csapat sokszor egészen szürreális, senkit és semmit nem tisztelő humora alaposan felrázta nemcsak a briteket, de az egész világ közvéleményét is.

A Monty Python csoportot 1969-ben alapította Terry GilliamJohn CleeseEric IdleGraham ChapmanTerry Jones és Michael Palin. A tagok nemcsak írták, hanem maguk is adták elő a jeleneteket, illetve Gilliam grafikái segítségével szintén ők formálták képileg is egységessé az egyes adásokat.

A csoport célja – a magyar változat egyes epizódjai elé értelmező felvezetőt mondó Galla Miklós megfogalmazásában – az volt, hogy „minden addigitól elütő, szertelen, változatos félórákat állítsanak össze, amelyekben a különböző jeleneteknek nincs feltétlenül slusszpoénjuk, inkább átfolynak egymásba, néha az animáció, néha valamilyen tehetségesen önkényes megjegyzés vagy felirat segítségével”.

Sikereik csúcsán velőtrázóan viccesek voltak, egyrészt, mert remekül reflektáltak a korra, amiben éltek, illetve nem átallottak viccet csinálni bármilyen, az útjukba kerülő jelenségből, karakterből. Sok szkeccs ma már, eredeti kontextusa nélkül kevésbé találó, mások a politikai korrektség szűrőjén akadnak fenn, de jó részük 50 év alatt sem veszített az erejéből. 

Az egyes jelenetek nem igényelnek sok kommentárt, sőt. Túlmagyarázva nem is ülnek annyira a poénok. 9 kedvenc jelenetünket így pár soros felvezetővel ajánljuk, videóval. A tökéletes élményhez  az eredeti, angol nyelvű verziók megtekintését javasoljuk, de ahol ezek magyar feliratos változatát nem leltük fel, a 2007-es, a társulat által jóváhagyott(!) szinkronos verziót mutatjuk.

1. Pajkos magyar nyelvkönyv (Dirty Hungarian Phrasebook)

Már csak magyar vonatkozása miatt is a listába kívánkozik a fergetegesen vicces jelenet, ami egy szándékosan rosszul megírt magyar-angol útiszótár körül bontakozik ki. Szegény hazánkfia (John Cleese) csak egy doboz cigarettát és gyufát szeretne venni, de a pajkos könyvecskének hála ehelyett előbb szimplán marhaságokat, később vérlázító sértéseket mond azoknak, akikkel találkozik. Türelmetlenebbeknek 03,27-től.

2. Vita (Argument Clinic)

Átlagember tér be a népszerű vitaszalonba, hogy egy jóízű veszekedést vásároljon magának. Nem könnyű felbosszantani, de a John Cleese megtestesítette rutinos vitaszító a jelenet végére csaknem az őrületbe kergeti hűvösségével és illogikus válaszaival. Türelmetlenebbeknek 22,18-tól.

3. A piszkos villa (The Dirty Fork/Restaurant Sketch) 

Előkelő étterembe tér vacsorázni a nem kevésbé elegáns pár. A hangulatos vendéglátóhelyen még a rendkívül előzékeny pincér is franciás akcentussal beszél, az étlapon ínyencségek, a társaság illusztris. A pár tagjai is maradéktalanul élvezik az estét, egy apró észrevételt tesz csak a férfi, Graham Chapman: megkéri a pincért, hogy cseréljék ki az egyik villájukat, amelyen egy kis szennyeződést találtak. Az apró hiba a pincér, majd az étterem menedzsmentje számára is élet-halál kérdése lesz: nevetségesen komolyan veszik ezt az apró malőrt. Türelmetlenebbeknek 18,18-tól.

4. Böködés (Nudge Nudge)

A Terry Jones alakította karakter csak nyugisan meginna egy pofa sört a kocsmában, de egy bosszantó alak (Eric Idle) rátapad és könyökével bökdösve folyamatosan valamilyen kétértelmű dologra utalva beszélgetni próbál vele. A végén kisül, csak arra volt kíváncsi, hogy milyen a szex – úgy általában. Türelmetlenebbeknek 30,15-től.

5. Négy milliomos (Four Yorkshiremen) 

Ez a jelenet kakukktojás: eredetileg ugyanis nem a Repülő Cirkusz-sorozat része. Egy korábbi műsorban szerepelt, szerzői pedig két MP-tag (Cleese és Chapman) mellett Tim Brooke-Taylor és Marty Feldman voltak. A későbbi élő műsorokban Idle és Jones álltak be Brooke-Taylor és Feldman helyére. A jelenet magyarított verzióját ezen a linken lehet megnézni. Sztori: négy arcpirítóan gazdag ember lazít, talán egy szálloda teraszán. A régi időkre emlékeznek, amikor még nem ment ilyen jól a dolguk, majd csakhamar egymásra is kezdenek licitálni abban, ki indult mélyebbről. Egyre vadabb és vadabb dolgokra emlékeznek vissza sanyarú gyerekkorukból: felidézik, hogy családilag cipősdobozban aludtak, sőt apjuk minden este megölte őket. 

6. A világ legviccesebb vicce (The Funniest Joke in the world)

Ernest Sribbler viccelőállító hosszú hónapok munkájával megírja a világ legjobb viccét. Halálosan vicces: aki elolvassa, nem éli túl, maga a szerző is a tréfába hal bele. A vicc a legbiztosabb fegyver bármilyen ellenség ellen, nem csoda, hogy a második világháborúban is sikerrel vetik be. Türelmetlenebbeknek 24,10-től.

7. Zsarolóshow (Blackmail)

Rendhagyó show-műsorba kapcsolódunk bele. A csilivili stúdióban azzal foglalatoskodik a műsorvezető, hogy kompromittáló szövegek, dokumentumok, videók bemutatásával megzsaroljon egyszerű embert és közéleti személyiséget egyaránt. Aki meg akarja állítani az információszivárgást, a műsorba betelefonálva megteheti, de jó, ha siet, mert az idő előrehaladtával egyre többet kell fizetnie. A tét emelkedik, az információk egyre pikánsabbak, Michael Palin pedig zseniálisan tenyérbemászó a műsorvezető szerepében. Türelmetlenebbeknek 2,30-tól. 

8. Az egérprobléma (The Mouse Problem) 

„Növekvő, egyre szélesebb körű társadalmi jelenség, hogy az emberek egerek akarnak lenni. De miért?” – indul az oknyomozó riport a jelenség nyomába. Az álriportban egy érintett is megszólal: John Cleese alakítja a kissé megtört, szégyenlős, de elkötelezett egérfetisisztát. A kérdésre, hogy kezdődött, így felel: „Kb. 17 voltam, és a haverok elvittek egy buliba, sokat ittunk... és akkor az egyik  haver körbeadott egy sajtot. Csak kíváncsi voltam...,ki akartam próbálni. Így kezdődött.” Türelmetlenebbeknek 27,10-től.

9. Filozófusfoci (The Philosopher’s Football Match)

Na jó, még egy kakukktojás, bár kevésbé, mint a Four Yorkshiremen, mert alfától ómegáig Monty Phyton, még ha nem is a Repülő Cirkusz-sorozatban, hanem kétrészes minisorozat, a Monty Python’s Fliegender Zirkus részeként jelent megA filozófusok focimeccsén a nagy német gondolkodók (Hegel, Leibniz, Kant stb.) csapnak össze az ókori görög filozófia legnagyobb alakjaival (Hérakleitosszal, Platónnal, Szókratésszel stb.), inkább elméletben, mintsem gyakorlatban. A bíró Konfuciusz, a zászlókat Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás lengetik. Igazából senki sem tudja, mit kellene csinálni, míg Arkhimédész, hangos Heuréka! felkiáltással rá nem jön, hogy a labdát a gólvonal mögé kellene juttatni. 

A sort hosszan lehetne folytatni, a válogatásba most nem kerültek bele olyan ismert, és egyébként szintén zseniális szkeccsek, mint a Hülye járások minisztériuma vagy a Papagáj-jelenet, és nem tettünk említést a csapat mozifilmjeiről és egyéb projektjeiről sem. Talán majd legközelebb. Neked melyik jelenet a kedvenced?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek