Kamu az egész recept, mégis imádjuk: bakonyi betyárleves

Gondolhatnánk, hogy ez egy több száz éves étel, ám erre nem sok bizonyíték van. A „bakonyi betyárleves” elnevezés 1958-ban, vagyis csak néhány évtizede bukkant fel, de még az akkori Venesz-féle recept is csak nyomokban tartalmazta a most ismert összetevőket.

Annyira nincs nyoma a múltban, hogy egyes vélekedések szerint a bakonyi betyárleves csak valamikor a ’60-as évek végén, a betyár romantikát pénzre váltó idegenforgalom valamelyik leleményes szakácsának vendégcsalogató találmánya. 

A „betyárleves” többféle hússal és zöldséggel készülhet, így neve inkább egy ételcsaládot takar, aminek már mátrai, alföldi, sőt erdélyi változata is létezik. A legtöbb verzió többféle húst (marhát, csirkét) főz össze, mi most egy kolbászos-szalonnás, egyszerű változatot mutatunk. Brutál kalóriadús változat, rengeteg magyaros ízzel, ami után nyugodtan elmaradhat a második fogás.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 deka kolozsvári szalonna
  • 5 deka lángolt kolbász
  • 20 deka erdei gombakeverék
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 pohár 20%-os tejföl
  • 8 deci hús alaplé
  • ízlés szerint bors, só és paprika
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát és a kolbászt megpirítjuk. Kikanalazás után a zsírjában a hagymát is megsütjük. Rászórjuk a felszeletelt gombát, fűszerezzük, majd néhány perc párolás után meghintjük a pirospaprikával, majd azonnal felöntjük a levesalappal. Hozzáadjuk a babérlevelet, a felkarikázott kolbászt és a félretett szalonnakockákat, felforraljuk, végül a liszttel elkevert tejföllel sűrítjük be.

Ezek után érdemes megkóstolni és ízesíteni, ha szükséges. Egy kis csipetkével a legfinomabb, de friss, kovászos kenyérrel is tökéletes. Ha ezt a verziót túl kalóriadúsnak érzed, helyettesítsd az egyik húsos összetevőt egy adag csirkehússal.

Karácsonyi receptek: erdei gombás marharaguleves

A jól elkészített raguleves az ünnepi menü méltó kezdése lehet.

Tovább »

Még több recept

Ez a füstös-fűszeres jambalaya vegán változatban is tele van ízekkel

Húsevőknek tálald izgalmas köretként.

október17., 09:24

Isteni saláta, egyszerű köret, de akár főétel is készülhet belőle: kelbimbó gesztenyével

Aromás sajttal tökéletes főétel, zöldségekkel és fehérborecettel meleg, őszi saláta lehet belőle.

október14., 10:52

A palacsinta és a pite szerelemgyereke: körtés-mogyorós clafoutis

Sós karamellel és vaníliafagyival is finom.

október17., 10:44

Tökéletes őszi estékre: pasztinákleves gesztenyével és baconnel

Az édeskés gesztenye és paszternák nagyon jól áll a baconnek. Vagy a bacon a levesnek.

október14., 11:26

Egyszerű vegán vacsora: Tészta sült fokhagymával és pirított erdei gombákkal

Az édeskés sült fokhagyma és az illatos erdei gombák kombójánál kevés finomabb van.

október16., 10:44

Különleges almás édesség: sós karamell és alma, ropogós zabbal

Ha már minden mindegy, egy kevés hideg, nagyon kicsit édesített házi tejszínt vagy vaníliafagyit is tehetsz a meleg morzsasüti tetejére.

október17., 11:24

Mustra