Kamu az egész recept, mégis imádjuk: bakonyi betyárleves

Gondolhatnánk, hogy ez egy több száz éves étel, ám erre nem sok bizonyíték van. A „bakonyi betyárleves” elnevezés 1958-ban, vagyis csak néhány évtizede bukkant fel, de még az akkori Venesz-féle recept is csak nyomokban tartalmazta a most ismert összetevőket.

Annyira nincs nyoma a múltban, hogy egyes vélekedések szerint a bakonyi betyárleves csak valamikor a ’60-as évek végén, a betyár romantikát pénzre váltó idegenforgalom valamelyik leleményes szakácsának vendégcsalogató találmánya. 

A „betyárleves” többféle hússal és zöldséggel készülhet, így neve inkább egy ételcsaládot takar, aminek már mátrai, alföldi, sőt erdélyi változata is létezik. A legtöbb verzió többféle húst (marhát, csirkét) főz össze, mi most egy kolbászos-szalonnás, egyszerű változatot mutatunk. Brutál kalóriadús változat, rengeteg magyaros ízzel, ami után nyugodtan elmaradhat a második fogás.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 deka kolozsvári szalonna
  • 5 deka lángolt kolbász
  • 20 deka erdei gombakeverék
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 pohár 20%-os tejföl
  • 8 deci hús alaplé
  • ízlés szerint bors, só és paprika
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát és a kolbászt megpirítjuk. Kikanalazás után a zsírjában a hagymát is megsütjük. Rászórjuk a felszeletelt gombát, fűszerezzük, majd néhány perc párolás után meghintjük a pirospaprikával, majd azonnal felöntjük a levesalappal. Hozzáadjuk a babérlevelet, a felkarikázott kolbászt és a félretett szalonnakockákat, felforraljuk, végül a liszttel elkevert tejföllel sűrítjük be.

Ezek után érdemes megkóstolni és ízesíteni, ha szükséges. Egy kis csipetkével a legfinomabb, de friss, kovászos kenyérrel is tökéletes. Ha ezt a verziót túl kalóriadúsnak érzed, helyettesítsd az egyik húsos összetevőt egy adag csirkehússal.

kapcsolódó Karácsonyi receptek: erdei gombás marharaguleves
Karácsonyi receptek: erdei gombás marharaguleves

A jól elkészített raguleves az ünnepi menü méltó kezdése lehet.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ramentészta különleges változatban, spenóttal és tojással

Ha az ember hozzájut egy nagy csomag, pillanatok alatt összedobható ramentésztához, már csak az a kérdés, hogy mivel érdemes feldobni, hogy valóban élvezhető fogás legyen belőle. Íme első tippünk!

szeptember18., 10:24

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

szeptember17., 12:52

Az epres francia pirítós töltött változata a legjobb reggeli, ha te is édesszájú vagy

Nem túl időigényes fogás, de éppen elég elegáns arra az esetre is, ha egy brunch kerekedik nálatok, ahol néhány szokatlan fogással dobnád fel a menüsort.

szeptember21., 10:24

Ezt a gyors reggeli kolbászos casserole-t a legválogatósabbak is szeretni fogják

Csak dobd egy jénaiba a hozzávalókat – szinte ennyi a receptje ennek a remek reggeli fogásnak, amit akkor is jó ötlet elkészíteni, ha épp vendégeid vannak, hiszen akár egy kis jénaiban, akár egy hatalmas tepsiben összedobható. Friss kalácsszeletekkel tálald, ezek édeskés íze remekül illik a kolbászfalatok fűszerességéhez.

szeptember20., 10:24

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

szeptember18., 12:52

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

szeptember23., 10:24

Mustra