Kamu az egész recept, mégis imádjuk: bakonyi betyárleves

Gondolhatnánk, hogy ez egy több száz éves étel, ám erre nem sok bizonyíték van. A „bakonyi betyárleves” elnevezés 1958-ban, vagyis csak néhány évtizede bukkant fel, de még az akkori Venesz-féle recept is csak nyomokban tartalmazta a most ismert összetevőket.

Annyira nincs nyoma a múltban, hogy egyes vélekedések szerint a bakonyi betyárleves csak valamikor a ’60-as évek végén, a betyár romantikát pénzre váltó idegenforgalom valamelyik leleményes szakácsának vendégcsalogató találmánya. 

A „betyárleves” többféle hússal és zöldséggel készülhet, így neve inkább egy ételcsaládot takar, aminek már mátrai, alföldi, sőt erdélyi változata is létezik. A legtöbb verzió többféle húst (marhát, csirkét) főz össze, mi most egy kolbászos-szalonnás, egyszerű változatot mutatunk. Brutál kalóriadús változat, rengeteg magyaros ízzel, ami után nyugodtan elmaradhat a második fogás.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 deka kolozsvári szalonna
  • 5 deka lángolt kolbász
  • 20 deka erdei gombakeverék
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 pohár 20%-os tejföl
  • 8 deci hús alaplé
  • ízlés szerint bors, só és paprika
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát és a kolbászt megpirítjuk. Kikanalazás után a zsírjában a hagymát is megsütjük. Rászórjuk a felszeletelt gombát, fűszerezzük, majd néhány perc párolás után meghintjük a pirospaprikával, majd azonnal felöntjük a levesalappal. Hozzáadjuk a babérlevelet, a felkarikázott kolbászt és a félretett szalonnakockákat, felforraljuk, végül a liszttel elkevert tejföllel sűrítjük be.

Ezek után érdemes megkóstolni és ízesíteni, ha szükséges. Egy kis csipetkével a legfinomabb, de friss, kovászos kenyérrel is tökéletes. Ha ezt a verziót túl kalóriadúsnak érzed, helyettesítsd az egyik húsos összetevőt egy adag csirkehússal.

Karácsonyi receptek: erdei gombás marharaguleves
Karácsonyi receptek: erdei gombás marharaguleves

A jól elkészített raguleves az ünnepi menü méltó kezdése lehet.

Tovább »

Még több recept

Gluténmentes túrós-sajtos minipogik

A világ legfinomabb sós aprósütije lesz belőle, gluténmentesen.

május25., 06:00

Ez a szegfűszeges mangófagyi egy nagy adag csilis ananászragu mellett a legfinomabb

Ha pedig nem foglalkoznál a gyümölcsraguval, egy kevés habzóbort önts mellé, így nyári desszertkoktélként is tálalhatod.

május23., 06:00

Ez a könnyű gombasaláta egy kis frissen sült baconnel lesz az igazi

Néhány szelet tejszínes aromájú, zöldfűszeres halloumi sajt mellett a legfinomabb ez a gombasaláta, ami a szalonnakockák nélkül akkor is tökéletes, ha épp vega vendég érkezne a házhoz.

május27., 06:00

Padlizsános lasagne hús nélkül – gluténmentes, tojásmentes recept

Isteni finom lasagne egy óra alatt a család asztalára. Nem hiányzik belőle az íz, az illat és a hús vagy a tészta sem. Gluténmentes, tojásmentes recept.

május26., 06:04

A kurkumás rizsgombócok az édes és a sós krémleveseket is feldobják

A paradicsomtól a krémes körtelevesig jó helye lesz leveseidben ezeknek a gombócoknak, amik ráadásul vannak annyira tartalmasak, hogy kiváltsanak egy nyári vacsorát azokon a napokon, amikor inkább csak valami könnyűt ennél.

május24., 06:00

Karfiolnuggets: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán étel

Egy újabb húsmentes, sőt, vegán falatkák, feltét- vagy főételrecept gluténmentesen, tejmentesen, tojásmentesen.

május25., 06:00

Mustra