Side Eyeing Chloe: így készült az ikonikus fotó, amit mindenki ismer

Az emberek régen úgy lettek híresek, hogy valami nagy dolgot tettek. Felépítettek egy országot, győzelemre vittek egy hadat, ezeroldalas könyveket írtak, felfedeztek. Aztán jött az internet, ahol már csak egy jópofa grimasz kell, meg egy mindent videózó anyuka.

Emlékszel a kislányra, aki ezzel a zavart, nyugtalan tekintettel nézett a kamerába?

Chloe
ChloeKép:: Know Your Meme

Persze hogy emlékszel, ne tagadd. Ő Chloe, aki minden idők legemlékezetesebb reakcióját adta nővére, Lily kirohanására, aki épp megtudta, hogy suli helyett az egész család Disneylandbe megy. Miközben Lily alig tért magához a meglepetéstől, sírt és rítt, Chloe lenézően és zavartan figyelte, mintha azt mondaná: „could you fucking just not...” (kb. baszki, lécci, ne már...) Persze ez már a burjánzó mém része, ami aztán később vírusként terjedt szét az internet minden szegletébe.

Kirucc Disneylandbe

Ha egy pillanatig belegondolunk, hogy Chloe arca mennyivel apróbb jelenetről lett ismertebb, mint a legtöbb, történelmet alakító politikusé, akkor tényleg csettinthetünk: az internet nagyon különleges hely. Túl különleges.

A sztori a kép mögött nagyon egyszerű: 2013. szeptember 12-én egy YouTube-felhasználó feltöltött egy videót Lily’s Disneyland Surprise... AGAIN (Lily disneylandi meglepetése... MEGINT) címmel, ami két nővér átlagos reggelét mutatja be addig, amíg a kamera mögött megbújó anyuka az idősebbiknek el nem mondja, hogy ma suli helyett Disneyland a cél. Lily ezt síró örömmel fogadja, míg Chloe a hír hallatán úgy néz, mint aki képtelen már elviselni testvére vinnyogását, vagy éppen csak annyira sokszor volt már Disneylandben, hogy még egy biztosítócég értekezletére is szívesebben menne, mint Mickey egér kapitalizmustól ragyogó otthonába. (Persze később édesanyja elárulta, hogy ez volt az a grimasz, amit annak idején Chloe mindig vágott, bármilyen helyzetben.)

Mindenesetre az internet nem volt rest, hat nappal később egy Tumblr-felhasználó felfedezte a videót és GIF-képet kreált annak legjobb pillanataiból, a poszt pedig terjedt, és alig egy hónap alatt több mint 800 ezer reakció érkezett rá.

Éppen ezért az internet legalját képező és annak maradékát is összesöprő BuzzFeed lehozta azzal a címmel, hogy Girl Reacting To Disneyland Is The Only Reaction You’ll Need For Anything Ever (A kislány reakciója Disneylandre az egyetlen reakció, amire valaha szükséged lesz). És tényleg! Rövid idő telt el csupán, míg egy másik Tumblr-felhasználó a videó újabb képkockáját örökítette meg mém formájában:

Chloe 2.0
Chloe 2.0Kép:: Know Your Meme

Csupán pár nap telt el, és egy Chloe Queen of Everything (Chloe, mindennek királynője) névre keresztelt blog (amely azóta már nem létezik) november 5-én olyan photoshoppolt képeket vonultatott fel, amelyeken hírességek arcára szerkesztette Chloe zavart tekintetét. Persze a BuzzFeed a világháló segglukában bóklászva erre is rátalált, így ezt is megírta.

Természetesen Chloe sem maradt örökké gyerek, négy évvel később a @lilyandchloeofficial Instagram-oldal posztolt egy fotót, amelyen a kislány aláírásokat osztogat a brazil Google-nél. Ezt persze pillanatok alatt valaki tweetelte, ami aztán pár nap alatt több tízezer megosztást és 100 ezer lájkot ért el. Újfent a BuzzFeed ugrott a sztorira, a kislány újra a porondon táncolhatott.

Az Instagram-oldal azóta is él és virul, az anyuka olyan vehemenciával osztogatja meg kislányainak mindennapjait, mintha nem lenne holnap. Ennek ellenére a BuzzFeedVideo nemrégen forgatott anyagában kiderül (lent), hogy Chloét anyja teljesen átlagos, visszafogott lánynak neveli. Hétköznapi élete csupán annyiban változott, hogy néha-néha felismerik a gyorsétteremben vagy az utcán, egy-egy felkérés miatt pedig különleges helyekre jutottak el.

A sharenting csapdája

A szülő felelőssége, hogy mit oszt meg az online felületeken a gyerekéről, mint ahogy az ő felelőssége az is, hogy a gyerekének biztosítsa többek között a fizikai és az érzelmi biztonságot is. A feltöltött tartalmak további életét nem tudjuk befolyásolni, ez az, ami leginkább óvatosságra int, bármit is szeretnénk megosztani. Ez nem jelenti azt, hogy a gyerek nem szólhat bele ebbe, de például egy óvodás gyerek esetében nem várható el, hogy megfelelően felmérje, mi jelenhet meg róla a közösségi médiában, mi nem, mi lesz az, ami később adott esetben kellemetlen vagy kínos lehet számára, esetleg bajba sodorhatja. Szülőként kell szem előtt tartani, hogy ami az adott pillanatban viccesnek, cukinak tűnik, később ciki lehet, vagy megalázás tárgya lehet kamaszkorba lépő gyerekünk számára. Ezért is nagyon fontos, hogy a magánszféra védelmét komolyan vegyük, még akkor is, ha a gyerekünk nincs abban az életkorban, vagy nem képes rá, hogy ezt kikérje magának.

Hát így lesz egy grimaszból világhír, így ismer meg az egész emberiség anélkül, hogy bármit tettél volna. Bezzeg szegény Van Gogh!

Oszd meg másokkal is!
Mustra