Bolognai ragu babáknak (9-10 hónapos kortól)

A bolognait mindenki imádja. Épp a legkisebbek maradnának ki belőle? Ha ők is kapnak, a bolti szószok nagyobb része fennakad a rostán, mert túl sok sót, mesterséges ízfokozó anyagokat tartalmaz. Ha viszont otthon dobod össze a babának is megfelelő szószt, könnyen lehet, hogy a család többi tagja is rájár majd.

A bolognai az egész család kedvence, ráadásul óvatosabb fűszerezéssel és gondosan válogatott alapanyagokból a legkisebbek étrendjébe is hamar felvehető. Ambrus Éva: Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen című receptgyűjteményéből hozzuk a bababarát receptet. 

BOOOK Kiadó/Zergi Borbála
BOOOK Kiadó/Zergi BorbálaZergi Bori

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 2 darab kisebb paradicsom
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab kisebb cukkíni feje héj és magok nélkül
  • 1 szál kisebb újhagyma
  • 1 levél friss bazsalikom
  • 5 evőkanál friss darált hús
  • 2 kocka fagyasztott húslevesalaplé
  • 4 evőkanál durum rizsszemtészta
  • 1 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, majd a cukkinivel és a hagymával kockákra vágjuk, és a paradicsommal, a bazsalikommal, valamint a darált hússal elkezdjük párolni. A pároláshoz a fagyasztott húslevesalapot használjuk. Ha szükséges, a levesalapot folyamatosan pótolhatjuk. Közben a tésztát kifőzzük. A megpárolt zöldségeket a hústól szétválasztjuk, majd pürésítjük. Ha már annyira megpuhultak, hogy nem tudjuk szétválasztani, akkor a hússal együtt is pürésíthetjük. Az így kapott mártást az olajjal összekeverjük, és a főtt tésztára kanalazzuk, majd a baba életkorának megfelelően kínáljuk (ha szükséges, aprítjuk).

Tipp: Készíthetsz nagyobb adagot is, és mélyhűtőbe teheted, mert minden alapanyag jól bírja a fagyasztást. Ebben az esetben fontos, hogy minden friss legyen! A friss darált hús helyett jégkockatartóba fagyasztott húst is használhatsz.

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

2022. február11., 06:32

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Mustra