Így néz ki a tökéletes nő – és persze a tökéletes férfi

Mindannyian mérjük valamihez vagy valakihez magunkat. Jó esetben ez az ideális énünk, rossz esetben egy sztár, esetleg a tökéletes testről innen-onnan összefércelt belső képünk. Ami már annyira tökéletes, hogy nem is létezik.

Testünk folyamatosan változik. Az ideálok is folyamatosan változnak. Önbizalmunk is ingadozik. Meglehetősen gyakran felütheti hát fejét az önbizalomhiány, az igény a „tökéletességre”. Hiába indultak el az utóbbi években olyan irányzatok, amelyek világosan kifejtik: nincs hibátlan test, csak az aktuális divatirányzatnak éppen megfelelő, nagyon sok fiatal lány és nő a mai napig olyan alakkal szeretne büszkélkedni, ami lehetőleg mindenkinek tetszik. Ezért olyan népszerűek a különböző filterek és átalakító alkalmazások, no és persze ezek költséges és maradandó változata, a plasztikai beavatkozás. No de akkor pontosan hogyan is fest a tökéletes férfi és nő?

A piszkafa ellen már tiltakozunk

A Victoria’s Secret divatcég, amely híres arról, hogy kifejezetten vékony modelleket alkalmaz, 2014-ben hatalmas botrányt kavart, amikor meghatározta a tökéletes test fogalmát. A The perfect body kampány részvevői kivétel nélkül magas, filigrán, fiatal nők voltak különböző fehérneműkben. Testükön nem volt sem narancsbőr, sem heg, mellük megfelelően telt volt, hasuk makulátlanul lapos, karjuk, lábuk vékony és izmos. A nyilvánvalóan manipulált fényképek láttán Frances Black brit egyetemi hallgató néhány társával együtt még ellenkampányt is indított, azt követelve a Victoria’s Secrettől, hogy kérjen bocsánatot minden nőtől. Egyrészt azért, mert a plakát ok nélkül ébreszt rossz érzéseket, hiszen a szépség sokszínű, másrészt azért, mert a durván vékony modellek reklámozása csak tovább növeli a testkép- vagy evészavarokkal küzdők táborát. Black petícióját végül olyan sokan írták alá, hogy a cég megváltoztatta a szlogenjét.

A Victoria’s Secret reklámra sokan reagáltak, akik meg akarták mutatni, hogyan is néz ki egy igazi nő
A Victoria’s Secret reklámra sokan reagáltak, akik meg akarták mutatni, hogyan is néz ki egy igazi nőFeminist / Pinterest

Ahány kor és ország, annyiféle szépségideál

Cassey Ho fitneszedző egy másik módszerrel mutatta meg, milyen a tökéletes női alak. Fogta minden ikonikus korszak aktuális divatirányzatát, és saját testét különböző manipulált fényképeken annak megfelelővé alakította. Szépen megmutatta, milyen sokfélét láttunk lehengerlőnek: az 1400-1700-as évek időszakában a telt idomú, vaskosabb nők voltak a legszebbek, míg az 1920-as években egy vékony fiú teste volt ideális a nők számára. Ahány időszak és irányzat érkezett, mind mást tartott ideálisnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

If I had the “perfect” body throughout history, this is what I’d look like. . Mid 2010s-2018 - Big butts, wide hips, tiny waists, and full lips are in! There is a huge surge in plastic surgery for butt implants thanks to Instagram models posting “belfies”. 🍑 Even cosmetic surgery doctors have become IG-famous for reshaping women. Between 2012-2014, butt implants and injections rise by 58%. . Mid 90s-2000s - Big boobs, flat stomachs, and thighs gaps are in. In 2010, breast augmentation is the highest performed cosmetic surgery in the United States. 👙 It’s the age of the Victoria’s Secret Angel. She’s tall, thin, and she’s always got long legs and a full chest. . Early 90s - THIN IS IN. Having angular bone structure, looking emaciated, and super skinny is what’s dominating the runways and the magazine covers. There’s even a name for it: “heroin chic”. . 1950s - The hourglass shape is in. ⏳ Elizabeth Taylor‘s 36-21-36 measurements are the ideal. Marilyn Monroe’s soft voluptuousness is lusted after. Women are advertised weight gaining pills to fill themselves out. Playboy magazine and Barbie are created in this decade. . 1920s - Appearing boyish, androgynous and youthful, with minimal breasts, and a straight figure is in! Unlike the “Gibson Girl” of the Victorian Era, women are choosing to hide their curves, and are doing so by binding their chests with strips of cloth to create that straight figure suitable for flapper dresses. . 1400-1700 The Italian Renaissance - Looking full with a rounded stomach, large hips, and an ample bosom is in. Being well fed is a sign of wealth and status. Only the poor are thin. . Why do we treat our bodies like we treat fashion? “Boobs are out! Butts are in!” Well, the reality is, manufacturing our bodies is a lot more dangerous than manufacturing clothes. Stop throwing your body out like it’s fast fashion. . Please treat your body with love & respect and do not succumb to the beauty standard. Embrace your body because it is YOUR own perfect body. ♥️ #blogilates #theperfectbody

Cassey Ho (@blogilates) által megosztott bejegyzés,

A tökéletes test ráadásul nemcsak koronként változik, de országonként is. Teljesen más típusú nőket tartanak vonzónak Dániában, mint Mexikóban. A brit Superdrug Online Doctors videójában 18 országból mutatták meg a nagyközönség által leginkább nagyra tartott női alakot. 

Akkor mégis milyen a tökéletes ember?

A rövid válasz az, hogy semmilyen, mert nem létezik. Ezzel azonban nem érik be azok, akik mindenáron a hibátlan és divatos testet hajszolják. Talán az ő kedvükért végzett kutatást a Men’s Pharmacy, és állította össze szakértők segítségével az ideális férfit és nőt különböző, évenként a legszexisebbnek választott hírességek vonásaiból. A tökéletes férfi Chris Hemsworth állkapcsát viseli, de nem szőke, hanem barna hajú, és olyan kék szemű, mint Tom Hardy. A nők esetében az ideális szépség Kate Upton, Scarlett Johansson és Alexandra Daddario kombinációjából jött létre – és ez még csak az arc.

A Bluebella fehérneműcég nem volt rest kinyomozni azt sem, 500 nő és 500 férfi véleménye alapján milyen alakkal rendelkeznek a tökéletes nők. Egy helyett azonban rögtön két ideált alkottak meg: egyet a nők, egyet a férfiak ízlése szerint. A nők Kate Middleton haját választották a legszebbnek, Cara Delevingne arcával, Jennifer Aniston mellével, Gwyneth Paltrow hasával, Emma Watson csípőjével, és Elle Macpherson lábával. A férfiak inkább Scarlett Johansson szőke haját szeretnék az ideális nőn látni, vele együtt Megan Fox arcát, Kim Kardashian jókora melleit, Michelle Keegan hasát, Kelly Brook szélesebb csípőjét, és végezetül Rosie Huntington-Whiteley lábait. Az ideális férfi a nők szerint Harry Styles barna fürtjeivel hódít, de Jamie Dornan arcával, David Gandy felsőtestével, Brad Pitt bicepszével és David Beckham lábával. Amikor a férfiaknak kellett egy hímnemű ideált összerakniuk, David Beckham arcát, Brad Pitt szőke haját, Hugh Jackman bicepszét, Ryan Gosling felsőtestét és Frank Lampard lábát választották. Ha ezek után valaki nem hiszi el, hogy a szépség nem önmagában létezik, hanem mindig a szemlélő tekintetében, hát soha.

Kelly Brook fürdőruhában mutatja a derék-csípő arányát
Kelly Brook fürdőruhában mutatja a derék-csípő arányátPretaflash / Getty Images Hungary

A tudomány meglepő válasza

A Texasi Egyetem vizsgálata szerint tudományosan megmagyarázható, milyen a tökéletes férfi és nő a genetikai adottságai alapján. A trükk a nőknél a csípő-derék arányban rejlik: ha a derék harminc százalékkal keskenyebb, mint a csípő, megkaptuk az ideált. A termékenységet, fiatalságot és egészséget sugalló homokóraalkat dr. Devendra Singh szerint genetikailag belénk van programozva, azaz a férfiak alapbeállításként ezt tartják vonzónak, mondjon bármit is aktuálisan a divatipar. A férfiak ösztönszintjén tehát a plus size modellként dolgozó Kelly Brook az abszolút favorit. Nem olyan vékony, hogy úgy tűnjön, éhezik, szélesebb csípőjén át garantáltan ki tudnak bújni a babák, telt melléből pedig szoptatni is tudja majd őket.

A tudomány képviselői szerint ugyanis a férfiak tudat alatt azt a nőt tartják igazán szexisnek, aki az együttlét eredményét, a babát a leghatékonyabban képes kihordani és felnevelni. Akkor miért a vékony nőket favorizálja a divatipar? Azért, mert ők nem termékenységet árulnak, hanem egyszerűen ruhákat – legalábbis a Karl Lagerfeld mellett korábban dolgozó Jennifer Lee divatszakértő szerint. A tervezők élő vállfákat keresnek, amelyeken jól mutat az adott ruha esése és szabása. 

Mi vár ránk a jövőben?

Az ember testének alakulása, maga az evolúció nem állt meg. Az ausztrál közlekedésvédelmi hatóság csapata eljátszott a gondolattal, vajon hogy nézne ki az ember, ha állandóan az autójában ülne. A közlekedési balesetek esetén meglehetősen sérülékenynek bizonyulunk, ezért részletesen megrajzoltak egy férfi modellt, aki a lehető legnagyobb eséllyel élne túl egy autóbalesetet. A sok tökéletes modell után álljon itt a légzsákos bordákkal, bukósisakszerű fejjel ellátott Graham.

Szerencsére fejlődésünket nem az autóbalesetek irányítják: a cél az, hogy a két lábunkon állva minél jobb teljesítményt nyújtsunk. Sőt, a lehető legjobbat! Ennek érdekében át kéne gondolnunk a medencénk vagy a fülünk méretét is... 

Oszd meg másokkal is!
Mustra