Ez kell ahhoz, hogy jól aludj

Nyúzott reggelek, karikás szemek, fájós hát, fáradt hétköznapok – többek között ilyen és ehhez hasonló kellemetlenségeket okoz a kialvatlanság, azt azonban kevesen tudják, hogy a forgolódással töltött éjszakák hosszú távon komoly betegség kiváltói is lehetnek.

Egyetemista létem kezdeti időszakát azzal töltöttem, hogy a lehető legolcsóbban szerezzem be a mindennapokhoz elengedhetetlen bútorokat. Így került az ágyba egy igencsak kedvező áron vásárolt szivacs. Eleinte úgy gondoltam, hogy nincs is ezzel semmi baj, akkor persze még nem feküdtem bele az ágyrács alakú mélyedést, és még nem fájt reggelente a hátam. Miután komoly, fizetéssel rendelkező felnőtt lettem, az első nagy beruházásom egy rugós matrac lett, és az életem egy pillanat alatt megváltozott.

A magyarok egyharmada szenved alvászavarban

A Budapesti Alvásközpont legutóbbi kutatása alapján Magyarországon a lakosság több mint 31 százaléka szenved valamilyen alvászavarban, és ez meghaladja a 29 százalékos európai átlagot. A felmérésben részt vett közel ezer ember 15 százalékának ez a munkavégzésben is problémát okoz – tudtam meg az IKEA által szervezett kerekasztal-beszélgetésen és katalógusbemutatón. 

De mit is takar pontosan az alvászavar? „Akár elvalvási nehézségekkel küzdünk, akár az éjszakai ébredések okoznak gondot, a végeredmény ugyanaz: napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs problémák. Alvászavarról beszélünk, ha a panaszok a beteg mindennapi életminőségét rontják, lehetetlenné teszik, vagy teljesítőképességét csökkentik” – fogalmazta meg dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvásszakértő, a Magyar Alvásszövetség szakmai elnöke. „Majdnem mindenki megtapasztalja életében legalább egyszer ezt a problémát, azonban sokan nem ismerik fel, vagy nem vesznek tudomást róla. Az alvászavarok okozta egészségkárosodás minimum a globális népesség egyharmadát érinti.”

Az alvászavar a magyarok egyharmadát érinti
Az alvászavar a magyarok egyharmadát érintiIKEA

Hozzátette, hogy ha a probléma megoldatlan marad, az akadályozza a szervezet regenerálódását, az immunrendszer megfelelő működését, felboríthatja a bioritmust, illetve hozzájárulhat a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz, a magas vérnyomás és a mentális betegségek kialakulásához.

Az alvás minőségére rengeteg tényező hatással lehet. Ilyen a fény- és információszennyezés, a stressz, az emocionális sokk, egy megterhelő élethelyzet vagy a társadalmi szerepek felhalmozódása. De az alvászavar több betegség tünete is lehet, ezért egy hónapon túl is tartó problémával szakemberhez kell fordulni.

Édes álmok

Persze mi magunk is tehetünk azért, hogy jobban aludjunk, sokszor elég hozzá néhány új szokás. Dr. Vida Zsuzsanna azt javasolja, törekedjünk arra, hogy mindig azonos időben feküdjünk le és keljünk fel. Sportoljunk rendszeresen, mert a mozgás javítja az alvás minőségét, de lefekvés előtt 3-4 órával a szerep már legyen a pihenésé. Lefekvés előtt felejtsük el a zsíros ételeket, az alkoholt, a dohányzást. A koffeintartalmú italokat is tartogassuk reggelre és délelőttre, helyettük együnk könnyű vacsorát, vegyünk egy meleg fürdőt, relaxáljunk, olvassunk, hallgassunk zenét. A hálószoba legyen a kikapcsolódás színtere, itt ne dolgozzunk és ne tévézzünk, az ébresztőóránkat vagy a telefonunkat pedig fordítsuk le, hogy ne nézzünk rá automatikusan, amikor éjszaka felébredünk. Ne feküdjünk le túl korán, és ha fél órán belül nem jön álom a szemünkre vagy éjjel nem tudunk visszaaludni, menjünk át egy másik szobába, és olvassunk vagy pihenjünk, de ne együnk vagy dohányozzunk. Csak akkor bújjunk vissza az ágyba, ha már úgy érezzünk, el tudunk aludni.

Így segít, ha jól rendezzük be a lakást

Ahogyan a kutatás is rávilágított, a hálószoba különösen fontos helye az életünknek. „Fordítsunk figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására, így a tiszta levegőjű, csendes, sötétített szoba, pihentető hangulat megteremtésére, a megfelelő páratartalomra, a megfelelő keménységű matracra, párnára, plédre és ágyneműre” – tanácsolja dr. Vida Zsuzsanna.

Világos színek és természetes anyagok az IKEA 2020-as katalógusában
Világos színek és természetes anyagok az IKEA 2020-as katalógusábanIKEA

Az éjszakai pihenés nem csak a kényelmes, személyes igényekre szabott matracról szól. Az okos tárolási megoldások lehetővé teszik, hogy a legkisebb hálószoba is rendezett legyen. A rolók és a függönyök az éjszakai sötétséget biztosítják, egy megfelelően kiválasztott paplannal pedig megteremthetjük a számunkra ideális hőmérsékletet. A természetközeli színek, a természetes anyagok, az állat- és növényvilágot idéző motívumok és a zöld növények a stressz kizárását segítik. Ezek jellemeznek egy igazán jó hálószobát. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek