Szétszívatták Amerika első AIDS-betegét, pedig nem is ő vitte be az országba

Több mint 36 millió HIV-fertőzött ember él a világon, de akár 10-15 év is eltelhet, mire az AIDS első jeleivel orvoshoz fordulnak. Bár egyre hatékonyabb gyógyszerek segítségével kezelik a kórt, az még mindig rejtélyes.

Az 1970-es évekig fogalmunk sem volt arról, hogy létezik HIV-vírus a világon. Ekkor azonban teljesen egészségesnek látszó amerikai férfiak kezdtek el megbetegedni, majd meghalni, miközben senki sem tudta, mi állhat a háttérben. Egyetlen közös pontot találtak az áldozatok között: mindegyikük homoszexuális volt. A fertőzöttek száma elkezdett megduplázódni, így jókora pánik alakult ki a titokzatos, immunrendszert gyengítő hatású betegség körül. A The New York Times egyenesen azt feltételezte, hogy a „többféle forrásból származó spermiumok immunszupresszív hatása” állhat a háttérben, mások pedig arról voltak meggyőződve, hogy a meleg férfiak szervezete fogékony csak a betegségre – mindkét vélemény jól mutatja, mekkora volt a tanácstalanság. A betegség eközben stigmatizálta a homoszexuális férfiakat. 

Nem csak a melegek betegsége

Végül 1983–1984-re kiderült, hogy egy retrovírus áll a háttérben, amely megtámadja az immunrendszer T4 sejtjeit. Az első elnevezése még nem a HIV volt, hanem a LAV és a HTLV-III, az Acquired Immune Deficiency Syndrome, azaz az AIDS 1982-ben került be a szótárakba, a HIV pedig 1986-ban. A betegséget akkor kezdték komolyabban venni, amikor kiderült, hogy nem csupán a homoszexuálisokat sújtja, hanem intravénás drogokat használókat, heteroszexuálisokat, sőt vérzékenységben szenvedő pácienseket is, akik gyakran kaptak vérátömlesztést. Amikor egy 20 hónapos gyermek halt meg a betegségben, csupán a vérátömlesztés miatt, alaposan át kellett gondolni azt a teóriát, miszerint a betegség csakis szexuális úton terjed.

AIDS, a rejtélyes közellenség

Bár 1987-ben már elkezdtek használni egy olyan gyógyszert, ami lelassította a HIV-vírus szaporodását a beteg testén belül, a hisztéria a tetőfokára hágott. Ronald Reagan amerikai elnök kikiáltotta az első számú közellenségnek, és mindenki azon dolgozott, hogy felelőst találjon. Ekkor került a képbe az 1958-as születésű kanadai légiutas-kísérő, Gaëtan Dugas. Mivel sokat utazott, homoszexuális volt, majd meg is betegedett, kikiáltották patient zerónak, azaz az első AIDS-betegnek a világon, aki felelőtlenül továbbterjesztette a vírust egész Amerikában. Az amerikai járványügyi központ egy tanulmánya azt állította, hogy az AIDS egy kisebb, homoszexuális férfiakból álló csoportban kezdett terjedni, amiben Dugas volt az első fertőzött. A vicc az, hogy maga a tanulmány Patient O-t említ, ami egy betűkód a betegek anonimitásának megőrzése érdekében, ám ezt tévesen nullának nézték, így lett Dugasból nulladik beteg. A férfi egyébként együttműködött a kutatókkal, boldogan adott jókora mennyiségű vérmintát, hogy tanulmányozhassák a kórokozót. A hatóság kérésére részletes listát készített korábbi szexuális partnereiről, hogy nyomon követhessék a betegség terjedését. Hazatért Kanadába, és önkéntes munkát végzett egy HIV-fertőzötteknek felállított klinikán. Dugas 1984-ben hunyt el az AIDS szövődményei következtében.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Patient zero cleared of causing HIV / Aids outbreak / Full story in our bio link. Image: via the Globe and Mail #hiv #aids #gaetandugas #nyc #flightattendant #epidemic #70s #gaycommunity #scapegoat #losangeles #cdc #sexualtransmission #uk #us #belgium #africa #carribbean #sanfrancisco #aidsepidemic #newyorkcity

the Last Shall Be First (@thelsb1) által megosztott bejegyzés,

Nem is az ő hibája volt

A férfi úgy halt meg, mint az első számú közellenség, aki elhozta az AIDS-et Amerikába. Ez nem csak azért volt hazugság, mert az O betűt nullának nézték, azóta genetikai vizsgálatok is alátámasztották, hogy nem Dugas volt a gócpont. Tény, hogy megfertőződött, és másoknak is átadhatta a vírust, de a genetikai elemzés rávilágított, hogy a HIV-vírustörzs számos más homoszexuális férfiban is megtalálható volt New Yorkban jóval azelőtt, hogy Dugas 1974-ben odaérkezett. Azóta az is kiderült, hogy az amerikai AIDS-járványért felelős vírustörzs az 1960-as évek végén került Kelet-Afrikából Haitiba, majd onnan 1971-ben az USA-ba. A legkorábbi vérminta, amiben kimutatták a HIV vírusát, 1959-ből származik az afrikai Kinshasából. A kutatók szerint a járvány már az 1920-as években jelen volt a településen (a mai Kongói Demokratikus Köztársaság területén), ahol a belgák uralma alatt elképesztő módon nőtt a népesség, élénk szexuális élet folyt, a kórházakban nem fertőtlenítették a tűket, és a vasútvonal miatt évente egymillió ember haladt át a területen, tehát könnyedén eljuttatták a fertőzést a világ bármelyik pontjára.

Homoszexuális férfiak vonulnak 1983-ban New York City utcáin azzal a felirattal, amely szerint kutatásokra van szükség a betegséggel kapcsolatban, nem hisztériára
Homoszexuális férfiak vonulnak 1983-ban New York City utcáin azzal a felirattal, amely szerint kutatásokra van szükség a betegséggel kapcsolatban, nem hisztériáraBarbara Alper / Getty Images Hungary

Akkor mégis honnan jön az AIDS?

Ahhoz, hogy rájöjjünk, miként alakult ki a HIV vírusa, meg kell ismerkednünk a majmok körében terjedő simian immunhiányos vírussal, röviden a SIV-vel. Ebből mutálódott a HIV, miután a vadászatuk és húsuk feldolgozása közben az állati vér és testnedv bejutott az emberi szervezetbe. A HIV-nek többféle változata is elterjedt, a HIV-1 egyik alcsoportja a kameruni lakosságban tízezreket érint, és 2009-ben olyan változatát is felfedezték, amely szoros rokonságot mutat a gorillák közt fertőző SIV-vírussal. A HIV-1 M betűvel jelzett alcsoportja volt az, amely emberek millióit fertőzte meg szerte a világon, de így is valószínűsíthető, hogy további alcsoportokat azonosítanak majd a jövőben. 

Azt a helyet, ahonnan az összes létező HIV-fertőzés származik, nem szerencsétlen Gaëtan Dugas otthonában kell keresni, hanem Közép-Nyugat-Afrikában.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek