Kedvenc Balaton-parti strandjaink a családiastól az ingyenesig

Ahány strand, annyi ember – tarthatná a mondás, hiszen nem vagyunk egyformák akkor sem, ha a nyári fürdőzésekről van szó. Van, aki árnyék nélkül ki sem merészkedik a partra, másnak az a fontos szempont, hogy egy spontán mártózásért ne kelljen fizetnie.

Veszprémben nőttem fel, és bár sokáig úgy gondoltam, hogy semmi közöm a Balatonhoz, mióta Budapestre költöztem, a tavat is az otthonomnak érzem, hiszen gyerekkorom nyarainak jelentős részét ott töltöttem. Nem állítom, hogy minden zegét-zugát ismerem, de azt tudom, hogy hol találhatók a legjobb strandok, ahol nem kell megküzdeni a tömeggel, biztosan találok árnyékot, és mindezért akár még fizetnem sem kell.

Az árnyas Alsóörsön

A fogvacogtató téli hónapokban rendszerint azzal a vízióval tartom életben magam, amiben egy strandon fekszem egy árnyas fa alatt, a kedvenc könyvemet olvasom, a levegő megtelik a naptej illatával, és a fürdőzők zsivaján áthallatszik a parton megtörő hullámok zaja. A fejemben ez többnyire az alsóörsi strandon zajlik, ahol nagyon jól lehet terebélyes fűzfák alatt heverni. Én egész életemben árnyékpárti voltam, ugyan néha megpróbáltam a napra fekve egy kis színt szerezni magamnak, de ezek az alkalmak általában leégéssel és napszúrással végződtek. Óvodáskori barátnőm viszont – akivel ha nem együtt megyünk le a strandra, ott biztosan összefutunk – rekorder napozó. Ebben a strandban az a jó, hogy mindkettőnknek akad hely bőven, az árnyéktábor tagjainak sem kell vérre menő küzdelmet folytatniuk egymással, hogy leteríthessék a törölközőjüket.

Árak: A felnőttbelépő 900, a kedvezményes 600, a családi (két felnőtt és maximum két gyerek) 2000 forint.

A családias Örvényesen

Gyerekkoromban az örvényesi Platán szabadstrandot általában azután vettük célba, hogy a környéken kirándultunk vagy a nagyszüleim pécselyi telkén munkálkodtunk. Ez a picike strand akkor tökéletes, ha csak csobbannál egyet a hőségben. Annak ellenére, hogy a belépés ingyenes, lehet használni az öltözőket, a mosdót, és büfé, játszótér is van.

Árak: A belépés ingyenes.

A halas Balatonfűzfőn

A strandokat nem azért látogatjuk, mert feledhetetlen gasztronómiai élményt várunk tőlük. A leleményesebbek hűtőtáskával érkeznek, a többiek pedig reménykedhetnek abban, hogy amikor büfét választanak, nem a legrosszabb lángost, hamburgert vagy esetleg pacalpörköltet fogják ki. Létezik azonban egy strand a Balaton északkeleti csücskében, Balatonfűzfőn, amit a szemfüles környékbeliek előszeretettel látogatnak meg egy bizonyos büfé miatt. A Föveny strand kívülről és belülről is megközelíthető Halsütőjében ehetjük a Balaton legfinomabb sült keszegét a ponty, a süllő és a pisztráng mellett. Ozsváth Józsefné már több mint másfél évtizede mestere az elkészítésüknek. Természetesen olyan populáris ételeket is árulnak, mint a hekk és a hamburger, de aki igazi helyi finomságot szeretne enni, annak kizárólag a balatoni halak közül szabad választania.

Árak: A strandot az elmúlt években felújították, homokos gyereköböl és vízi vidámpark is épült. A napi felnőttbelépő 900, a kedvezményes 600, a családi (két felnőtt és maximum három gyerek) 2500 forint.

Az eldugott Budataván

A Wesselényi strand Balatonalmádi legfelkapottabb partszakasza, van könyvtára, pihenőszékei és gyereköble, a tömeg és a tűző nap viszont elkerülhetetlen. Ha nyugalomra vágysz, inkább válaszd a Budatavát. A családias méretű strandon magas fák adnak árnyékot, aki viszont szívesebben napozna, kifeküdhet a mólóra. A hely hangulatához hozzátartozik a kempingasztalnál bridzselő idősek vidám társasága és a játszótéren szaladgáló gyereksereg az utánuk loholó szülőkkel.

Árak: Az egyszeri belépésre jogosító felnőttbelépő 630, a kedvezményes pedig 460 forint.

A szabad Zamárdiban

Mi a szép a déli partban? Az északi – hangzik az északi part elkötelezett híveinek vicce. Veszprémiként én is sokkal jobban szeretem a gyorsan mélyülő, dombokkal körülölelt, fűzfás strandokat, de az is kétségtelen, hogy a déli partról gyönyörű kilátás nyílik az északi hegyekre. A dédimamám Zamárdiban lakott, a nagyszüleimmel minden nyáron meglátogattuk, a nála töltött egy hét alatt többnyire a szabadstrandon időztünk. Esténként pedig biciklizni indultunk, és ha időben a vízhez értünk, láttuk, ahogyan kigyúlnak a szemközti, ismerős városok fényei.

Árak: A belépés a strandra ingyenes.

Oszd meg másokkal is!
Mustra