Híres regények ikonikus helyszínei, amiket te is megnézhetsz

Gyerekkoromban voltak olyan vágyaim, amik két lábbal álltak a realitás talaján, mint például egy kiskutya, és olyanok, amiknek a valóra válásában az én töretlen gyerekhitem állt szemben a világ törvényeivel. Ezekkel a kívánságaimmal alulmaradtam: soha nem nyílt varázslatos birodalom a szekrényemből, és nem kaptam levelet Roxfortból. Bizony, ezeket az álmokat egy-egy könyv inspirálta.

Ugyan nagy valószínűséggel – adjunk azért esélyt a lehetőségnek – sosem fogok bájitalokat kevergetni egy skóciai varázslóiskolában, félmegoldásként ellátogathatok a Warner Bros. stúdiójába, ahol bekukkanthatok a Roxfort tantermeibe és a Tiltott Rengetegbe. Szerencsére a Harry Potter-könyvekhez hasonlóan sok más regény ikonikus helyszínét is felkereshetem. Ellátogathatok a Százholdas Pagonyba, de felkereshetem Zsákos Bilbó otthonát is.

Drakula gróf kastélya Erdélyben

„A déli ablaksor alatt végig, mint már előbb is láttam, nyaktörő a meredély. A vár három feléről megközelíthetetlen kőszálra épült, ablakait mind úgy nyitották, hogy sem kőhajító gép, sem csatakígyó el nem érhette, azért legvilágosabb szobái voltak a legvédettebbek egyben. A nyugatnak húzódó tágas völgy túlsó felén hegyek lába emelkedett kőrisfák és csipkebokrok sűrűjében, gyökereik omladozó pandalokat hálóztak be” – Bram Stoker így álmodta meg regénye főhőse, Drakula gróf kastélyát.

Drakula gróf kastélya Romániában
Drakula gróf kastélya RomániábanPixelchrome Inc

Ugyan a gróf kitalált karakter, valós történelmi személy, III. Vlad fejedelem, más néven Karóbahúzó Vlad alakja ihlette, aki a 15. században különösen kegyetlen kivégzéseivel szerezte hírnevét. Vlad egy ideig abban a törcsvári várban tartózkodott, amit ma csak Drakula gróf kastélyaként emlegetnek, és ami rengeteg vámpírrajongót vonz. Tornyai, labirintusszerű termei, bástyái és titkos átjárói Stoker regényének hangulatát idézik.

Sherlock Holmes otthona a Baker Street 221/B alatt

„Kinéztem egy Baker Street-i lakást, mely igen alkalmas lehetne számunkra, ha ön nem irtózik a dohányfüsttõl” – így kezdődött Sherlock Holmes és John H. Watson története, közös otthonuk pedig London egyik legismertebb és legnépszerűbb lakása lett, ma pedig Sherlock Holmes Múzeumként működik. A Viktória korabeli szobákban megelevenedik a detektív és hűséges doktora élete az olyan tárgyak között, mint a Stradivari-hegedű vagy a dohánytartó perzsa papucs. A tweed vadászsapkát a fejükbe húzva és kezünkbe véve a nagyítót pedig egy pillanatra – és egy fotó erejéig – belebújhatunk Sir Arthur Conan Doyle főhősének bőrébe.

A Baker Streeten található Sherlock Holmes otthona
A Baker Streeten található Sherlock Holmes otthonatomazl

Az igazi Százholdas Pagony

Mielőtt A. A. Milne megírta a Micimackót – majd azt követően a Micimackó kunyhóját – már megjárta az első világháborút, és túl volt jó néhány regényen, színdarabon és esszén, ám egyik műve sem tette olyan híressé, mint a mesekönyvei. 1925-ben aztán megvette a sussexi Ashdown Forest mellett található Cotchford Farmot, ahol feleségével és kisfiával kapcsolódott ki hétvégente, és itt töltötték a nyarakat is.

Itt született meg Micimackó története, aminek fia, Christopher Robin – azaz Róbert Gida – és barátai lettek a szereplői, a mese helyszínéül pedig az erdőt, vagyis a Százholdas Pagonyt választotta, ahol még ma is áll a híd, ahonnan a kisfiú és csekély értelmű medvebocsa gallyakat hajítottak a folyóba. A könyv illusztrátora, E. H. Shepard is az Ashdown Forest különböző szegleteit örökítette meg. A környéket akár egy Micimackó-tematikájú túra keretein belül is bebarangolhatjuk.

A sussexi Ashdown Forest az igazi Százholdas Pagony
A sussexi Ashdown Forest az igazi Százholdas PagonyMatt_Gibson

A Tolkien-birodalom

J. R. R. Tolkien gyerekkorának nagy részét az angol vidéken, birminghami házukban töltötte, ami mögött a Moseley Bog mocsárvidéke terült el. Közel harminc évvel később vetette papírra az első mondatot, ami híres íróvá tette. „Egy földbe vájt üregben élt egy hobbit.” A gyerekkora helyszínén eltöltött idő nyomot hagyott benne, a magas fák, a vadregényes táj A hobbitban és A Gyűrűk Ura-trilógiában Középföldeként elevenedett meg.

Zsákos Bilbó házát viszont Angliától valamivel messzebb kell keresnünk. A Gyűrűk Ura forgatásáról megmaradt Megye és a hobbitlak Új-Zélandon található, és igencsak borsos áron – 50-270 euróért – lehet meglátogatni. A legdrágább jeggyel egy hamisítatlan hobbitvacsorán is részt vehetünk.

A Megye Új-Zélandon
A Megye Új-ZélandonAaronChoi

Anne Zöld Orma

Lucy Maud Montgomeryt különleges kötelék fűzte a kanadai Prince Edward-szigeten található Cavendish-hez, ahová édesanyja halála után került. Itt írta meg az Anne-sorozat első két részét, és itt alkotta meg a Váratlan utazás King családját több száz novella és vers mellett. A történeteket a nagyszülők otthona, a tanyát körülölelő földek, a virágokkal teli kert és az öreg fák inspirálták.

Anne otthona, a Prince Edward-sziget
Anne otthona, a Prince Edward-szigetbenedek

A múzeumként működő háznak ma Montgomery leszármazottai viselik gondját, ahol körbevezetik a hozzájuk érkező látogatókat. Nemcsak a farm, hanem a híres Zöld Orom is bebarangolható, és érdemes a városban és a fövenyes tengerparton is tenni egy sétát.

Hajóút és rejtély a Níluson

Agatha Christie történeteinek nyomába eredve akár hónapokig is utazgathatnánk a világban. Miután bejártuk az angol vidéket, felszállhatnánk az Orient expresszre, ellátogathatnánk az Antillákra, és természetesen Afrikát sem kerülhetnénk meg.

Egy hajóút a Níluson?
Egy hajóút a Níluson?MaRabelo

„Egyiptom jutott az eszembe, anyus. Ott meleg van. Napsütés. Arany homok. A Nílus. Szeretném a Nílust látni. Te nem?” – kérdezi Tim Mrs. Allertont a Halál a Níluson című regény elején. A páros végül Kairóban köt ki, és kezdetét veszi az utazás a folyón, amin a világhírű belga detektív, Hercule Poirot is feltűnik. Mi más idézhetné meg jobban a nyomozó egyiptomi kalandját, mint egy hajóút a Níluson?

A család és egyéb állatfajták Korfun

Gerald Durrell nagy sikerű könyve, a Családom és egyéb egy állatfajták helyszínéül Korfut választotta. Nem véletlen, hiszen a regény önéletrajzi ihletésű, és az író saját kalandjairól is mesél benne. Útépítő mérnök édesapja halála után a család maga mögött hagyta a ködös Angliát, és a szigetre költözött, ahol négy évig éltek, Durrellt pedig magántanárok tanították, közöttük a természettudós Theodore Stephanides. „A tenger sima, kék hullámizmait emelgette, ahogy kavargott a hajnalfényben, és hajónk nyomában lágyan szétterült a tajték, mint egy fehér pávafarok, tele csillogó buborékkal. Az ég sápadt volt, sárgával színezve a keleti látóhatáron” – írja a regényben Korfuról, ami két másik könyvet is ihletett.

Durrell Korfuja
Durrell KorfujaMilena Pigdanowicz-Fidera

King’s Cross pályaudvar

A London északnyugati részén található King’s Cross pályaudvar az elmúlt évtizedekben a Harry Potter-rajongók zarándokhelyévé vált. Itt szállt fel Harry barátaival a Roxfort Expresszre a 9 és háromnegyedik vágány falán átlépve. Az ikonikus helyszínt már tábla és a falban félig eltűnő poggyászkocsi is jelzi.

A 9 és háromnegyedik vágány a King’s Crosson
A 9 és háromnegyedik vágány a King’s CrossonAveryPhotography

A vágány melletti boltban pedig természetesen mindent be lehet szerezni, amire egy roxfortos diáknak szüksége lehet a házak logójával ellátott ruhadaraboktól kezdve a varázspálcákon át Bogoly Berti mindenízű drazséjáig.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek