Egy sáros nap a Szigeten kismiska ezekhez a fesztiválokhoz képest

Ha nyár, akkor fesztiválszezon: lassan nincs is olyan csücske az országnak, ahol ne botlanánk hatalmas tömegbuliba. Van, aki sorban végigjárja őket, mások menekülnek a zaj és a tömeg elől. Pedig ha megnézzük, milyen elképesztő fesztiválok léteznek a nagyvilágban, rájövünk, hogy a mieink még csak gyerekcipőben járnak.

Spanyolországban 1620 óta rendezik meg az El Colacho babaugró fesztivált. A fő attrakciót az jelenti, amikor ördögjelmezt viselő férfiak ugrálnak át a földön sorba fektetett kisbabákon. A Castrillo de Murcia faluban rendezett ünnepségen csak egyévesnél fiatalabb gyerekek lehetnek az alanyok, a szertartás célja pedig az, hogy megtisztítsák őket a gonosztól, ezzel egy életre védetté váljanak a sorscsapásokkal szemben.

Redneck Games: olimpia őrülteknek

Az amerikai fesztivál egyfajta örömolimpia, csak itt egészen más számokban versenyeznek a redneckek, azaz a déli államok lakói. Az ünnepséget az 1996-os atlantai olimpia óta rendezik meg minden évben: eleinte dacból kezdték el, amikor az akkori sajtó vörösnyakúnak nevezte az atlantaiakat. De hogy vágnak vissza? Vécédeszkákkal.

A Redneck Games keretein belül olyan számokban versenyeznek a – többnyire nem szomjas – versenyzők, mint a vécédeszka-hajítás, sárugrás, dísztárcsahajítás, hónaljszerenád, alkoholivás-verseny, majd részeg vezetés quadokkal, disznólábhalászás vízből, szigorúan szájjal, és hasonló őrültségek. 

Lábujjszkander-világbajnokság 

Minden év augusztusában rendezik meg Derbyshire-ben, mégpedig a méltatlanul mellőzött lábujjak tiszteletére. A verseny alapjait a hetvenes években találta ki négy vicces kedvű, söröző férfi Wettonban, a Ye Olde Royal Oak Inn nevű kocsmában. A lábujjszkander ötletéhez komplett szabálykönyvet szerkesztettek, trófeát kerítettek a győztesnek, sőt még azzal is megpróbálkoztak, hogy világbajnokságot rendezzenek. Néhány évnyi szünet után a vb-vel összekötött fesztivált újra és újra megrendezik Fenny Bentley kocsmájában, általában nemenként harminc indulóval. A versenyre egyébként bárki jelentkezhet, egyedüli feltétel az egészséges, ép, fertőzésmentes láb bemutatása. 

Víz alatti zenei fesztivál

Floridában, a Looe Key Reef korallzátonyon rendezik meg minden évben, immár több mint harminc éve. A főszerep a zenéé, ám mélyen a víz alatt egészen másképp szól, mint ahogy megszoktuk. Egy tengeralattjáróról szól a muzsika, a búvárok mókás jelmezeket viselnek – a sellők mellett minden évben van legalább egy Elvis-imitátor is –, és megpróbálnak különböző hangszereken játszani. A szórakozás persze nem minden, a zene és tánc mellett a fesztivál fő célja, hogy segítse a búvárokat a korallzátonyok és a vízi élővilág védelmében, és megmutassa a felelősségteljes, környezetvédő búvárkodás lehetőségeit. 

Burning Man: extrém alakok a sivatagban

A Black Rock sivatag minden nyár végén megtelik több tízezer olyan emberrel, aki egy időre meg akar szabadulni a nagyvilág nyűgétől, radikális nézeteit szeretné kifejezni, vagy próbára tenné magát a kiszáradt tó medrében a szélsőséges időjárási körülmények között. Ezen a fesztiválon tilos pénzt használni, a fellépők sem kapnak semmit, egyedül a cserekereskedelem engedélyezett. Bizarr kiállításokat lehet megtekinteni, furcsa járműveket kipróbálni, de a csúcspontot minden évben egy hatalmas szobor megépítése és rituális felgyújtása jelenti – innen a fesztivál neve. 

Tevebirkózó-bajnokság

A törökök nagy része szoros kapcsolatot ápol a tevéjével, és fontos számára, hogy az állat egészséges, mutatós és erős legyen. Különösen így van ez azoknál, akik állataikat az évente megrendezett teveversenyen is elindítják. Ezen két díszesen felöltöztetett teve küzd addig, amíg a gyengébb a földre nem kerül vagy el nem fut, majd sorozatos meccsekkel jutnak el a legjobb, legerősebb állat kiválasztásáig. A közönség tagjainak nem árt óvatosnak lenniük: előfordul, hogy a vesztes teve az emberek közé rohan bánatában, miközben azt keresi, hogy mit rúghatna fel. A fesztivált több mint száz éve minden évben a tevék párzási idejében rendezik meg, amikor eleve dúl köztük a harci szellem. 

La Tomatina, a paradicsomháború

A spanyol Buñol település minden év augusztusában piroslik a rengeteg paradicsomtól. A fesztivál lényege a paradicsomok hajigálása egészen addig, hogy mindenki ússzon a szószban. Az 1940-es évek óta megrendezett ünnepség több tízezer embert vonz, akik odafigyelnek rá, hogy olyan ruhában érkezzenek, amit cseppet sem sajnálnak. A ruháért cserébe több mint száz tonna paradicsom felhasználására, vízágyúkra és más őrült kalandokra is számíthatnak. 

Még több őrült ünnep

Ha mindez nem lenne elég, akkor keresgélhetünk más őrült fesztiválok után is. Évente megrendezik például a sajtgurító fesztivált Gloucestershire-ben, a feleségcipelő versenyt Finnországban, a lápmerülési fesztivált Walesben (itt bűzre és esetleges fertőzésekre lehet számítani), a méhruhaviselést Kínában (az nyer, aki a legtöbb méhet össze tudja gyűjteni a saját testén, a rekord 39,5 kg).

Garantáltan feldobja az ember hangulatát a retekszobor-faragó fesztivál, azaz a Noche de Rábanos Mexikóban, a középkori ruhákat viselő narancsharcosok küzdelme az olasz Ivrea Orange Festival keretein belül, a Yorkshire Pudding Boat Race Észak-Yorkshire-ben, ahol igazi pudingból készült hajókat úsztatnak versenyszerűen, de ott van még a skót Up Helly Aa, Európa leglátványosabb viking tűzfesztiválja, a kaliforniai Gilroy Garlic Festival, ahol még a fagyi is fokhagyma-ízesítésű, a finn Kaljakellunta fesztivál, ahol sörösüvegekből és dobozokból építenek működő csónakokat, a spanyol Batalla del Vino Haro, ahol a vörösbor kap őrült főszerepet, vagy a nemzetközi hajfagyasztó verseny Kanadában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra