Gyerekkel wellnesseznél? 3 tipp, hogy tényleg jó legyen

Elvileg csodás kikapcsolódás egy jó wellnesshétvége, de vajon gyerekkel is érdemes belevágni? Erről kérdeztük a szakértőt.

A nyári városi lét még a szokásosnál is nyomasztóbb. A hőségből a természetbe és a vízpartra vágyunk, nem véletlen, hogy péntekenként csak araszolni lehet a Balaton felé. Ahelyett azonban, hogy beállnánk a sorba, és órákon át agyalnánk azon, vajon mitől lesz ekkora a dugó, vagy vörös fejjel átkoznánk azokat, akik nem képesek kimenni a külső sávba, simán választhatunk más úti célt is. Elmehetünk például wellnessezni.

Wellnessezni ugyanis remek kikapcsolódás, van hűsítő víz, napágyak, svédasztal és nyugi. Ez utóbbi leginkább akkor, ha a gyerekek is képesek lekötni magukat, mert nyilván az ő számukra egy egész napon át feküdni a medence mellett egy könyvvel maga a megtestesült unalom. A gyerekeknek kell a mozgás, a pörgés, az elfoglaltság. Ahogy kell az is, hogy minőségi időt tölthessenek a szülőkkel. De vajon ezekkel a feltételekkel érdemes-e egyáltalán a gyerekekkel nekivágni egy wellnesshétvégének? Ad-e nekik annyit ez a program, mint nekünk, felnőtteknek? És vajon hogyan lehet megoldani, hogy ez a néhány nap mindenkinek jó legyen?  Ezekről kérdeztük Torhosi Tündét, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel spa&wellness vezetőjét. Ő pedig adott is nekünk 3 fontos tippet a témában.

1. Olyan szállodát válassz, ahol készülnek gyerekbarát programokkal

Torhosi Tünde szerint „a gyerekek is imádják a wellnesst, de ahhoz, hogy tartalmasan és aktívan ki is használhassák, mindenképpen érdemes olyan helyet választani, ahol rájuk szabott foglalkozásokat kínálnak”. Mint hozzátette: „ ami nekünk ideális pihenés, az nekik sokszor nem elég izgalmas, ezért a jó programszervezők speciálisan gyerkőcökre szabott, mozgatós aktivitásokkal is készülnek. A tapasztalatok szerint nagy sláger például a vízi torna, az akadálypálya verseny, és az animátoroknak nem kell kétszer hívni a kicsiket az izgalmas játszóházas foglalkozásokra sem, hogy az esti minidiszkóról már ne is beszéljünk. Mivel a nyaralás sokaknak azon ritka időszakok egyike, amikor hosszabb időre együtt van a család, ezért olyan programokat is tervezzünk, amelyeken minőségi időt is lehet közösen tölteni. Felejthetetlen élmény lehet egy anya-lánya kozmetikai kezelés vagy egy apa-fia bowlingcsata is, hogy csak néhányat említsek a sok lehetőség közül.”

Na, ők például élvezik a közös wellnessezést
Na, ők például élvezik a közös wellnessezéstmanonallard / Getty Images Hungary

2.  Figyelj oda arra, milyen program való a gyereknek!

A wellnessezés a kültéri medencében való úszkáláson túl azért rengeteg egyéb programlehetőséget is tartogat. Lehet például szaunázni, kozmetikushoz, masszázsra menni, de áztathatjuk magunkat a gyógyhatású termálvizekben is. „A termálvíz kifejezetten ajánlott krónikus mozgásszervi betegségek kezelésére, műtétek, sportsérülések utókezelésére, izomlazításra” – mondta Torhosi Tünde, akitől azt is megtudtuk, hogy a sárvári termálvíz nőgyógyászati problémák kezelésére is alkalmas. De vajon fürödhetnek-e a vízben a gyerekek? És ha igen, mennyi ideig? „A gyógyfürdőt 14 éves kortól ajánljuk, a javasolt fürdési idő az ennél idősebbek számára naponta kétszer fél óra. Az időkorlát betartása azért fontos, mert a túlzásba vitt vízben tartózkodás fürdőfáradtságot okozhat. A bőrön át a vízben lévő egyes ásványi anyagok felszívódnak, ezért a víz összetételétől függően fürdőhelyenként eltérő az ajánlott fürdési idő. Nagy vonalakban az mondható el, hogy minél magasabb a víz ásványianyag-tartalma, minél melegebb, annál kevesebb a fürdésre ajánlott időtartam.”

Hasonló a helyzet a szaunával és a masszázzsal is, vagyis mindkét szolgáltatás esetében számít a gyerek életkora. A termálhasználathoz hasonlóan, a masszázs sem ideális 14 éves kor alatt. Torhosi Tünde javaslata szerint pedig 14 éves kor felett is csak a szülő felügyeletével, jelenlétében érdemes masszíroztatni a kamaszokat. A szaunahasználattal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy minél fiatalabb a gyerek, annál nagyobb kihívást jelenthet a szív- és érrendszere számára a szaunázás. A szaunaszeánszot iskoláskortól javasolja a szakember: ilyenkor még 5-8 perc a maximálisan ajánlott, 12 éves kortól már lehet hosszabb idő is. Fontos, hogy gyermekek mindig szülői felügyelettel szaunázzanak. 

Helló, fura kaland!
Helló, fura kaland!Radist / Getty Images Hungary

3. Használd ki az időt arra, hogy bevezesd a gyereket az egészséges életmód világába

Torhosi Tünde javaslata szerint érdemes a nyaralás idejére olyan programokat választani, amelyek nemcsak közös élményt nyújtanak, de a gyermekeink egészségére, egészségtudatosságára is jó hatással vannak. A svédasztal nyújtotta választási lehetőségek például remek alkalmat kínálnak arra, hogy az egészséges étkezés fontosságáról beszéljünk a gyerekkel, és megmutassuk neki, milyen ételeknek, milyen arányban érdemes szerepelniük egy étkezésnél a tányéron. Abból is sokat tanulhat a gyerekünk, ha a wellnessélményprogramok a gyerekek nyelvén, az ő igényeiknek megfelelően kínálnak egészségmegőrző aktivitásokat.

A közös program mindig jó buli.
A közös program mindig jó buli.skynesher / Getty Images Hungary

„Olyan kézzelfogható dolgokról van szó, mint például a tartásjavítás segítése az iskolapadból végre kiszabadult lurkóknak, vagy a wellnesséletmód alapelemeinek, módszereinek bemutatása” – említi a szakember , aki hozzáteszi: ilyen „a jógázással kapcsolatos első élmények megszerzése, vagy például a kicsiknek kifejlesztett pilates, amit mi TörPilatesnek neveztünk el. Azért fontos mindez, mert rajtuk keresztül a gyerekek betekintést kapnak a wellness világába, játékosan, közös élményekkel alakítjuk az egészségtudatosságukat, miközben persze együtt élvezik a különböző típusú mozgásformákat”.

Te szívesen mennél a gyerekkel wellnessezni?

Oszd meg másokkal is!
Mustra