5 dolog, amit az Aladdin tanít a párválasztás pszichológiájáról

A Disney 1992-es klasszikus rajzfilmje és a belőle készült élőszereplős feldolgozás nem csupán az Ezeregyéjszaka legismertebb meséjét kelti életre, de a párválasztás pszichológiájába is bevezeti a nézőt.

A sztorit mindenki ismeri: a jószívű, leleményes ifjú tolvaj kiszabadítja a csodalámpa fogságából a hihetetlen képességekkel felruházott kék dzsinnt, aki cserébe három kívánságot garantál újdonsült gazdájának. Dzsini azonban nem csupán a szemkápráztató varázslatokhoz ért, de – mint a Psychology Today szerzője fejtegeti – az evolúciós pszichológia is a kisujjában van. Pontosan tudja ugyanis, milyen (valós vagy fiktív) tulajdonságainak hangsúlyozása révén keltheti fel hősünk Jázmin hercegnő figyelmét. Mire is figyelnek a nők egy potenciális partnerjelölt esetében?

1. Társadalmi státusz

A hercegnő kezének elnyerése végett Aladdin azt kéri a dzsinntől, változtassa őt herceggé. Az újdonsült herceg a film egyik legszínpompásabb jelenetében hatalmas csinnadrattával vonul be Agraba városába, mellette szolgák és egzotikus állatok serege. Dzsini eközben dalban győzködi a népet az ifjú „uralkodó” óriási vagyonáról és hatalmáról.

És valóban: kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a nők általában jobban vonzódnak a vagyonosabb és nagyobb társadalmi megbecsülésnek örvendő férfiakhoz. Egy több mint 21 ezer férfi adatait vizsgáló amerikai kutatásban például kiderült, hogy minél jobb anyagi háttérrel rendelkezik egy férfi, annál nagyobb az esélye a házasságra. Egyéb kutatások azt is alátámasztották, hogy minél magasabb társadalmi státusszal rendelkezik egy nő, annál fontosabb számára, hogy partnere is a ranglétra hasonló fokán álljon.

Aladdin és a párválasztás pszichológiája
Aladdin és a párválasztás pszichológiájanantonov / Getty Images Hungary

2. Testi erő

A hercegi bemutatkozáskor Dzsini varázserejével lehetővé teszi, hogy gazdája egyetlen mozdulattal többeket a feje fölé emeljen, ezzel bizonyítva a fiatal „herceg” hatalmas testi erejét. És igen: a különböző kutatások megerősítették azt a tényt, hogy az izmosabb, kidolgozott testtel rendelkező férfiak nagyobb eséllyel számíthatnak az ellenkező nem figyelmére.

Az egyik kísérletben a tudósok 157 férfiról készítettek videofelvételt, amelyeket később más férfiaknak és nőknek kellett értékelniük. Előbbieket a felvételeken szereplők feltételezett testi erejéről kérdezték, míg utóbbiaknak arra kellett válaszolniuk, mennyire tartják vonzónak az alanyokat. Másfél évvel később a kutatók behívták a videón szereplő férfiakat, akik beszámoltak róla, milyen sikerük volt ez alatt az időszak alatt a randevúzás terén. Mint kiderült, párválasztáskor a férfiak által leírt testi erő nagyobb súllyal esett a latba, mint a nők által megállapított szexuális vonzerő.

3. Nagylelkűség

Az ifjú „herceg” aranytallérokat dobál a nép közé, mutatván a nagylelkűségét. Geoffrey Miller evolúciós pszichológus szerint szívesebben választunk nagylelkű, jótékonykodásra hajlamos párt magunknak, ennek oka pedig összefüggésben van az 1. ponttal.

Ha valaki előszeretettel jótékonykodik, az azt jelenti, hogy rendelkezik akkora vagyonnal, amelyet képes és hajlandó másokkal is megosztani, és ez a magasabb társadalmi státusz jele. Egy kísérlet során úgy találták a szakemberek, hogy a férfiak többet hajlandóak adakozni, ha közben nők figyelik őket.

4. Vonzerő

A megnyerő külső az egészség jele, vadászó-gyűjtögető őseink számára pedig nagyon fontos volt, hogy a család biztonságáért és az étel megszerzéséért felelős férfiak minél jobb egészségnek örvendjenek. Nem véletlen, hogy – mint a kutatások bizonyítják – a nők jobban vonzódnak az arányos és maszkulin arcvonásokkal rendelkező férfiakhoz. Egyes kutatók arra jutottak, hogy a nők azért választanak számukra megnyerő külsejű partnert, mert ösztönösen úgy gondolják, hogy ezáltal a születendő gyerekeik szintén vonzó külső jegyeket örökölnek majd. Nem véletlen tehát, hogy Aladdin csábmosollyal próbálja megnyerni a nép szimpátiáját.

5. Őszinteség

Hiába azonban a hatalmas csinnadratta, a hercegnő végül nem az álhercegbe, hanem a jólelkű utcagyerekbe szeret bele. Aladdin kezdetben ódzkodik tőle, hogy elmondja neki az igazságot, Dzsini azonban meggyőzi róla, hogy jobb az őszinteség.

Egy nemrég publikált tanulmány szerzői úgy gondolják, az őszinteség és saját magunk felvállalása fontos az egészséges, hosszú távú kapcsolat szempontjából. Ahhoz, hogy vállaljuk társunk előtt a saját valónkat, minden hibánkkal együtt, fontos, hogy úgy érezzük, párunk megérdemli az őszinteséget, mely az elköteleződés jele. Ha a párod ahelyett, hogy folyamatosan próbálna téged elkápráztatni, önmagát adja és megnyílik előtted, biztos lehetsz benne, hogy komoly szándékai vannak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra