3+1 kisvasút nyári kirándulásokhoz

Ülj vonatra és fedezd fel a természetet egy új perspektívából. Három plusz egy ötletünk van a hétvégére, ha szívesen töltenéd a napot a zöldben, de nincs kedved az izzasztó hegymászáshoz, esetleg összekötnéd a kirándulást egy kellemes kis vonatozással.

Végre megérkeztünk a hamisítatlan, verőfényes nyárba, eltehetjük a gumicsizmát és az esernyőt, és kimerészkedhetünk a természetbe. Olyan kirándulásokat ajánlunk, amiket kisvasutazással köthetsz össze, hogy a legkisebbek is hosszú kilométereken át élvezhessék a mellettük elrobogó tájat.

1. Nagybörzsönyi Kisvasút

Nagybörzsöny–Márianosztra Szob

A Börzsöny és környéke a túrázók egyik leggyönyörűbb és legváltozatosabb úti célja, ahol mindenki megtalálja a saját képességeinek megfelelő ösvényt. A Csarna-patak mesebeli völgyéből beveheted a Csóványos kilátóját, Zebegényből Duna-panorámás úton mászhatsz fel a Szent Mihály-hegyre vagy bejárhatod Márianosztráról a környező magaslatokat, hogy csak párat említsünk a lehetőségek közül.

A márianosztrai túrát pedig összekötheted egy kis erdei vasutazással. A nagyirtáspusztai állomásról visszajuthatsz a faluba, de a legkisebbekkel akár végig is lehet vonatozni a teljes Nagybörzsöny–Szob szakaszon is. Nagyirtáson a Szent Orbán fogadóban megebédelhettek, vagy szusszanhattok egyet a mellette elterülő réten.

A vonat áprilistól november végéig szombaton és vasárnap, június 10. és augusztus 31. között pedig péntekenként is közlekedik. A teljes árú menetjegy egy útra 900 és külön jeggyel kerékpárt is lehet szállítani. A teljes árlistát itt megtalálod.

2. Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Miskolc–Lillafüred–Garadna

A lillafüredi erdei vasút útvonalán rengeteg a programlehetőség: felfedezheted Miskolcot és környékét, az állatkertet, a diósgyőri várat vagy a termálfürdőt, romantikázhatsz Lillafüreden vagy kirándulhatsz a természetben.

Ha Lillafüredet célzod meg, nézd meg Magyarország legnagyobb esésű vízesését a Palota-szálló mellett, vagy járd be az Anna-mésztufabarlangot vagy a Szent István-barlangot. A Garadna-völgyben szükséged lesz túracipődre, mert nyilván nem akarod majd kihagyni a túraösvények mentén előbukkanó hegyi patakokat és a Margit-forrást.

A vonat különlegessége, hogy a kalauz egy külső párkányon állva, a szerelvények ablakain keresztül ellenőrzi a jegyeket, amit egy útra teljes áron 1000, oda-vissza 2000 forintért válthatsz. Nyáron hétvégente és ünnepnapokon közlekedik. A teljes árlistát lásd itt.

3. Balatonfenyvesi Kisvasút

Balatonfenyves–Somogyszentpál

A balatoni nyaralást mindig fenyegeti a lehűlés réme. Persze bizakodunk, hogy egy héten keresztül csak a fürdőruhánkra és némi naptejre lesz szükségünk, de azért elcsomagolunk egy pulóvert és egy hosszú nadrágot is, biztos, ami biztos. Egy semmiből jött zivatar után elő is kerülnek a bőröndből, és megkezdődik a tanakodás, hogy vajon mit lehet csinálni a Balatonon, ha a strand kilőve.

Természetesen sok-sok gyönyörű, felfedezésre váró helyre bukkanhatsz, és Balatonfenyvesről indulva Magyarország utolsó megmaradt gazdasági vasútvonaláról nézheted meg őket. A vonat Imremajoron és Pálmajoron keresztül visz Somogyszentpálra. Érdemes retúrjegyet váltani, mert a végállomáson nincsenek további programlehetőségek, de maga az út is abszolút élmény.

A vonat június 16-tól augusztus 26-ig naponta közlekedik, 27-től pedig csak hétvégente és ünnepnapokon. Jegyet útszakasztól és kedvezmény igénybevételétől függően 20-tól 235 forintért válthatsz, szállíthatsz biciklit és élő állatot is 235 forintért.

+1 Gyermekvasút

Széchenyihegy–Hűvösvölgy

Ha idilli erdei vonatozásra vágysz, igaziból ki sem kell tenned a lábad a fővárosból. A gyerekvasút a Széchenyihegy és Hűvösvölgy között hat állomást érint, szinte bármelyiken érdemes le- vagy fölszállni. Piknikezz Normafán, kirándulj el a Szépjuhászné megállótól a Budakeszi Vadasparkba, vagy túrázz Hűvösvölgyről Nagykovácsiba.

És miért gyermekvasút? Lelkes 4–6. osztályos gyerekek árulják és kezelik a jegyeket a vonaton, és vidáman hívják fel a figyelmet szép kilátás vagy alagút közeledtére. Minden nap utazhatsz velük, egyszeri utazásra felnőttjegyet 800, gyerekjegyet 400 forintért válthatsz. Ha pedig a gyerkőcöd csatlakozna a csapathoz, jelentkezhet az októberben vagy a februárban induló tanfolyamokra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra