Agatha Christie életének legnagyobb rejtélye: 11 napig nem akadtak az írónő nyomára

Agatha Christie, a legendás krimiíró életének legsikeresebb szakaszához érve maga is rejtély áldozatává vált. Tizenegy teljes napra eltűnt a föld színéről.

Az írónő 1926. december 3-án, este 9.30-kor a férjével folytatott vitát követően felkelt karosszékéből, az emeletre ment, csókot nyomott alvó leánya, a hétéves Rosalind arcára, majd visszatért a földszintre. Kisétált berkshire-i otthonából, beült az autójába, egy Morris Cowley-ba és elhajtott. Tizenegy napig nem bukkantak a nyomára.

Elindul a történelem legnagyobb keresőakciója

A történelem egyik legnagyszabásúbb keresőakciója indult meg az írónő eltűnése után. Az akcióhoz több mint ezer rendőr és több száz civil csatlakozott, sőt repülőgépeket is bevetettek, de nem sikerült a nyomára bukkanniuk. Vele együtt eltűnt autójára nem sokkal később rátaláltak egy elhagyatott útszakaszon a Guildford-közeli Newlands Corner nemzeti park területén, de tulajdonosának hollétére semmilyen nyom nem utalt.

Agatha Christie keresésében civilek is részt vettek
Agatha Christie keresésében civilek is részt vettek

Miközben Nagy-Britannia akkori belügyminisztere, William Joynson-Hicks a rendőrséget sürgette, a nyomozásba a kor másik két híres krimiírója, Arthur Conan Doyle és Dorothy L. Sayers is csatlakozott: Conan Doyle Agatha Christie kesztyűjével egy népszerű médiumot keresett fel, Sayers pedig az eltűnés helyszínén keresett nyomokat, de egyikük sem járt sikerrel.

Hová tűnhetett Mrs. Christie?

Az ügy csodálatos bulvártémának bizonyult, az újságok saját teóriákkal álltak elő Mrs. Christie hollétéről. Néhány újságíró úgy vélte, hogy az írónő a magára hagyott autótól nem messze található Silent Pool nevű tóba fojtotta magát, ahol korábban már két kisgyerek is megfulladt. Mások pedig úgy gondolták, hogy Agatha Christie eltűnése egy jól megtervezett reklámfogás, amivel a legújabb regénynek készítik elő a terepet, de pletykáltak arról is, hogy a krimiíró férje, Archie Christie, az első világháborús pilóta tette el láb alól a feleségét. Köztudott volt ugyanis, hogy Mr. Christie szeretőt tart. Az eltűnés híre eközben bejárta az egész világot, még a The New York Times hasábjain is helyet kapott.

Egy újság arról ír, hogyan ismerhetik fel Agatha Christie-t, ha az írónő parókával vagy szemüveggel álcázná magát
Egy újság arról ír, hogyan ismerhetik fel Agatha Christie-t, ha az írónő parókával vagy szemüveggel álcázná magát

A rejtélyes megkerülés

Az írónőt végül december 14-én találták meg egy harrogate-i hotelben, a rejtély azonban mégsem oldódott meg, ugyanis Agatha Christie semmire sem emlékezett. A rendőrség rekonstrukciója szerint miután autójával karambolozott, felszállt egy Harrogate-be közlekedő vonatra, ahol aztán férje szeretője, Theresa Neele nevén bejelentkezett a Swan Hydro hotelbe. Az ott töltött idő alatt bálokra és a Palm Court előadásaira járt. Végül a hotel egyik bendzsójátékosa ismerte fel, aki azonnal értesítette a rendőrséget.

Az újságok Agatha Christie megkerüléséről írnak
Az újságok Agatha Christie megkerüléséről írnak

A férje nyomban a hotelbe sietett, de mielőtt a felesége követte volna haza, megváratta: gondosan estélyi ruhájába bújt. Archie Christie szerint az írónő egy autóbaleset során szenvedhette el az emlékezetkiesést. Az életrajzíró Andrew Norman viszont úgy gondolja, hogy Christie bizonyos fugaállapotnak nevezett pszichogén amnéziába esett, amit mély trauma vagy depresszió vált ki. Norman szerint erről tanúskodik az is, hogy férje szeretőjeként jelentkezett be a szállodába, és hogy nem ismerte fel önmagát az újságokban. „Nagyon rossz elmeállapotban volt, később erről Celia karakterén keresztül írt az önéletrajzi ihletésű regényében, a Befejezetlen portréban” – teszi hozzá Norman.

Miután Agatha Christie felgyógyult, 1928-ban elvált férjétől. Titokzatos eltűnéséről soha nem beszélt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek