10 tipp egy barátságosabb otthonért

Zsörtölődhetünk azon, hogy soha nincs tökéletes rend otthon, és hogy valami mindig javításra vár, de az otthonosság nem ebből fakad, kár elégedetlenséggel töltenünk az időnket.

A legapróbb örömök tesznek minket igazán boldoggá. Egy négylábú barát, egy kedves emlék, egy jó könyv vagy egy finom étel. Ezt a lakásod berendezésénél is tartsd szem előtt. Az AO Life segítségével összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítségével pillanatok alatt otthonossá varázsolhatod a lakást.

1. Elő a fotókkal

Az üres fal fotómontázst kíván
Az üres fal fotómontázst kívánOndrooo

Emlékszel a nyaralásra, amikor a legjobb barátnőddel eltévedtetek Rómában? Vagy amikor a kiskutyádat hazahoztad a menhelyről? Milyen érzés volt, amikor a gyereked megtette az első lépéseit? Ezek azok az emlékek, amik mindig feldobnak, a hosszú és fárasztó munkanapok után is. Nyomtasd ki azokat a fotókat, amik ezekről a pillanatokról készültek, készíts fotófalat, vagy helyezz el egy-egy képet a lakás különböző pontjain.

2. Legyenek szem előtt az utazásaidról magaddal hozott szerzemények

Ne rejtegesd a szuvenírjeidet
Ne rejtegesd a szuvenírjeidetDavid Cleveland

Legyen szó egy különleges formájú kagylóról, amit a tengerparton gyűjtöttél, egy falovacskáról, amihez Svédországban jutottál hozzá, vagy egy kis Eiffel-torony-makett, amit az eredeti lábánál vásároltál. Kapjanak helyet ezek az emlékek is a könyvespolcon vagy a komódon, és repülj vissza egy pillanatra azokra a vidékekre, ahonnan érkeztek, amikor csak rájuk nézel.

3. A vintage az új használt

Lehet, hogy ráfér a kipofozás, de egy vintage bútor az otthonod különleges darabja lehet
Lehet, hogy ráfér a kipofozás, de egy vintage bútor az otthonod különleges darabja lehetsturti

Használt vagy second hand bútort ma már senki sem vesz, az új trend a vintage. Mindhárom szó nagyjából ugyanazt takarja, de mennyivel kellemesebb egy vintage lámpának helyet találni az otthonodban, mint egy használt szőnyegnek. A lényeg, hogy mind a kettő borzasztóan menő, ugyanis a piacokon vagy a nagyszülők padlásán nemcsak egyedi és történettel bíró holmikra bukkanhatsz, de azzal, hogy lemondasz az új bútorokról, a környezettel is jót teszel.

4. Mutasd a könyvespolcod

Mutasd meg, hogy mit olvasol
Mutasd meg, hogy mit olvasolDougal Waters

Azt mondják, egy emberről sokat elmond az, hogy milyen könyveket olvas. (Vagy hogy olvas-e egyáltalán.) Legyél büszke az ízlésedre, és oszd meg a vendégeiddel a kedvenc történeteidet. Rendezd el a könyveidet a polcokon, vagy kreálj belőlük ötletes kompozíciókat egy váza vagy könyvtámasz társaságában a dohányzóasztalon és a komódon.

5. Tárold dekoratívan a fűszereidet

Te milyen fűszereket használsz, amikor a kedvenc ételedet készíted?
Te milyen fűszereket használsz, amikor a kedvenc ételedet készíted?Jupiterimages

Ahogy a könyvek, úgy a fűszerek is sokat elárulnak rólad, például azt, hogy milyen ételeket szeretsz és készítesz. Ráadásul gondolj csak bele, milyen szépen mutat a kurkuma, a pirospaprika vagy a tarkabors. Ne zárkózz el a fűszernövényektől sem. 

6. Kuckózz pihe-puha takarókkal

Semmi sem hívogatóbb egy kuckós kanapénál
Semmi sem hívogatóbb egy kuckós kanapénálKatarzynaBialasiewicz

Mióta hozzánk is elért a hygge fogalma, tudjuk, hogy semmi sem lehet hívogatóbb egy kényelmes kanapénál vagy hangulatos saroknál, ahova bekuckózhatunk egy könyvvel és egy jó puha takaróval. A párnákról se feledkezz meg, nagyon sokat adnak hozzá az otthonosságfaktorhoz.

7. Növények minden mennyiségben

A növények boldogabbá tesznek
A növények boldogabbá tesznekRyanJLane

A szobanövények azért is csodálatosak, mert anélkül kerülhetsz közel a természethez, hogy közvetlenül benne élnél vagy hogy egyáltalán talpalatnyi kerted lenne. (Garzonlakóként ebben tökéletesen biztos vagyok.) Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a növények boldogabbá tehetnek minket azáltal, hogy csökkentik a stresszt és a szorongást, valamint tisztítják a levegőt.

8. Kisállat? Kisállat!

Egy háziállat maga az otthonosság
Egy háziállat maga az otthonosságKlaus Vedfelt

No persze senkit sem buzdítunk arra, hogy most azonnal szaladjon el a legközelebbi kisállat-kereskedésbe, és vegyen egy imádni való kiskutyát csak azért, hogy otthonosabb legyen a lakása. De valljuk be, mennyivel jobb úgy hazaérni, hogy a lelkes (és igen, hihetetlenül aranyos) négylábú barátunk farkcsóválva vár minket.

9. Találd meg a lakásod illatát

Szereted a kávét? Miért ne lehetne az otthonod illata?
Szereted a kávét? Miért ne lehetne az otthonod illata?skynesher

Minden otthonnak megvan a saját illata, ami rengeteg összetevőből áll. Mi ezúttal is a természetességre szavazunk, ezért lebeszélnénk az illatosított gyertyákról és a légfrissítőkről. Használj illóolajakat, fűszereket, vagy egyszerűen süss egy finom sütit, főzz egy csésze kávét.

10. Fogadd el a tökéletlenséget

Előfordul néha...
Előfordul néha...Justin Paget

Bármennyire is nehéz megbirkózni a tudattal, egyikük sem él magazinlakásban. Amíg használjuk az otthonunkat, addig sosem lesz tökéletes, de fogadd el, hogy ez így van rendjén, csak így tölthetjük meg élményekkel és emlékekkel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek