Tölts egy csodálatos hétvégét Sopronban és a Fertő tó környékén!

Utolért minket a klímaváltozás, lassan lehetetlen előre tudni, hogy ha a hétvégi programot tervezzük, esővel vagy kánikulával számoljunk-e. Egy jó kis soproni kirándulás mindkét esetben megoldás lehet.

A városnézéssel perzselő napsütésben és zuhogó esőben sem nyúlhatsz mellé. A meleg elől elbújhatsz a lővéreki erdőben, ha pedig nem vittél magaddal gumicsizmát és esőkabátot, felfedezheted Sopron történelmét az elmúlt nyolcszáz évről mesélő múzeumokban. Persze egy kellemes nyári napon is rengeteg program akad.

Látnivalók Sopronban

A várossal való ismerkedést Sopron szimbolikus épületével, a Tűztoronnyal érdemes kezdeni. Mai alakját egy 17. századi tűzvész után nyerte el. Erkélyéről egykor őrök pásztázták az alattuk elterülő vidéket, és tűz, idegen katonák vagy bort szállító ismeretlenek esetén riasztották a várost. Ha vállalkozol a 200 lépcső megmászására, a toronyból beláthatod a belvárost, Sopron zöld negyedét, a Lövéreket, sőt tiszta időben az Alpokra is ráláthatsz.

Sopron és a Tűztorony legendája

Réges-régen Sopron majdani városának területét hatalmas erdő borította. Egy nap a környéken élő nemes úrnak agyarral született a kislánya. Szülei meg akartak tőle szabadulni, ezért kitették az erdőbe, ahol az ott lakó szénégető talált rá, felnevelte, közben egy kovács segítségétől az agyarától is megszabadította. Az apa közben megbánta a tettét, és keresni kezdte a lányát, akire nyolc év után talált rá. A szénégetőnek hálából egy kőházat építtetett a kunyhója helyére, ez lett Sopron legelső háza. A telkén épített torony alapjait pedig a lány rakta le felnőttként.

Sopron történelmi emlékei szinte kikerülhetetlenek. A főtér Tűztornyát körülvevő épületek mindegyike műemlék: a 19. század végén épült Városháza, a klasszicista Vármegye háza, a polgárháznak épült Tábornok-ház és a helytörténeti kiállítást rejtő Storno-ház. Rövid sétára a Fő tértől még távolibb utazást tehetsz az időben. A Scarbantia Régészeti Park a római kori Scarbantia fórumának saroképületét, a mellette futó 2. századi utat és lakóépületek maradványait őrzi. A Tűztoronytól az Ó-Zsinagógáig futó Várfalsétányt a több évszázados emlékeket őrző, 4. századtól épített városfal szegélyezi.

Sopronnak nincs klasszikus értelemben vett vára, azoknak viszont, akik rajonganak az impozáns épületekért, nem szabad kihagyniuk a Taródi-várat, aminek a létrejötte a székesfehérvári Bory-váréhoz hasonló. Nevét építőjéről kapta, igaz, Bolondvárként is emlegetik. Taródi István első várát szülei telkén kezdte el építeni 1945-ben, használt faanyagból, amit azután átköltöztetett a Lövérekben található birtokára, miután megnősült. A fát hamarosan kővel cserélte fel. A munkát haláláig folytatta, és csak fiai és alkalmanként egy-egy munkás segített be neki.

Barangold be Sopron ódon utcáit
Barangold be Sopron ódon utcáit

Múzeum múzeum hátán

Sopron tobzódik a múzeumokban, amelyek többsége a város történelmét járja körbe. A római kori kőtár a környék ásatásain előkerült scarbantiai kőemlékeket őrzi. Ugyanebben az épületben, a Fabricius-házban találhatók a régészeti kiállítás leletei is, amik az újkőkortól a 17. századig mutatják be a város történelmét. Az első és a második emeleten pedig a 17. és a 18. századi polgári lakáskultúrával ismerkedhetsz meg a bútorokkal és használati tárgyakkal berendezett termekben. Néhány lépésnyire a Fabricius-háztól, a Fő tér 2. szám alatt áll a Patika-ház, ahol egy kétszáz éves patikabelső árulkodik az egykori gyógyászati módszerekről.

Zöld Sopron

Kellemesen langyos, napsütötte hétvégét fogtál ki? Akkor irány a természet. Sopron zöldövezete a Lővérek elnevezésű városrész, ahol ha gyerekekkel vagy, felfedezhetitek az erdei játszóteret, de kipróbálhatjátok a mezítlábas ösvényt is. Érdemes felmászni a mellette álló Károly-kilátóba, ahonnan a városra és a Fertő tóra nyílik kilátás.

A környéken találod a Kőhalmy Vadászati Múzeumot, amely az erdő élővilágát mutatja be. Ezt különben magad is felfedezheted, az erdőben túrázhatsz jelölt turistaúton, sőt biciklire is pattanhatsz, ha inkább a 40 kilométeres kerékpárpályán tekernél.

Kerüld meg biciklivel a Fertő tavat
Kerüld meg biciklivel a Fertő tavatRemedios

A városban növénykülönlegességeket is megcsodálhatsz. A 17,2 hektáron fekvő Egyetemi Élő Növénygyűjtemény, vagyis Sopron botanikus kertje 6000 növényfajnak ad otthont, amiket egy vezetett séta során is megismerhetsz.

Programok Sopronban

Ha már mindent tudsz Sopronról és a történelméről, derítsd fel a Soproni Borvidéket és karakteres fajtájából, a kékfrankosból készült borokat. A városban számos borozóban és vinotékában megtalálhatod, de ha kijjebb merészkednél, megismerkedhetsz az olyan helyi borászatokkal is, mint az Iváncsics Pince, a Taschner Bor- és Pezsgőház vagy a Vincellér. Estére pedig válts jegyet a Soproni Petőfi Színház valamelyik előadására. Ne feledkezz meg a fesztiválszezonról sem: június 26. és 29. között olyan fellépők érkeznek a VOLT Fesztiválra, mint Black Eyes Peas, a Parov Stelar, a Punnany Massif vagy a 30Y.

A városon túl

Nem csak Sopronban, a könyéken is rengeteg a látnivaló. Barangold be a fertődi Esterházy-kastélyt vagy a nagycenki Széchenyi-kastélyt. Kirándulj a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban a Fertő-tájon, a Hanságban, a Répce mentén, a Soproni, a Pannonhalmi vagy a Szigetközi Tájvédelmi Körzetben, vagy vállald be a határt átszelő, kétnapos, Fertő tó körüli biciklitúrát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra