Tényleg homoszexuálissá teszi a férfiakat a jóga? - Téveszmék a sport világából

A jógázó férfiak biztos homoszexuálisak, vagy ha még nem azok, néhány ászana után azok lesznek, a hoki és a foci csak férfiaknak való, de akkor is csak az lehet sikeres, aki minden nap húst eszik, különben nem fejlődnek az izmai, a futás tönkreteszi az ízületeket, a lovaglás meg a kerek fenekű lányok szexi sportja, amit csak nézni jó.

A sportokkal kapcsolatban rengeteg tévhit él a köztudatban, ami nemcsak azért káros, mert előítéletekhez, gúnyolódásokhoz vezet, hanem azért is, mert egy csomó mozgásformát ezek miatt nem próbálunk ki. Alapvető, hogy a nők ugyanúgy űzik a sportokat, ahogy a férfiak, létezik női rögbi, hoki és foci is, nem is akármilyen. Ám fordítva is meg kell küzdenünk a prekoncepciókkal: a tánc, a balett, a pilates, a jóga vagy a gyógytorna is lehet férfias, ha épp az erősebb nem tagja űzi, és semmiféle befolyása nincs a nemi irányultságra. Ugyanígy a lovaglásnak sincs az égvilágon semmi köze a szexhez, hiába szűk a nadrág és lazul a csípő.

Összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket, és azt is elmondjuk, mi az igazság.

A jógától a férfiak homoszexuálisak lesznek 

Alapvetően egyik sport sincs szigorúan nemhez kötve, ám a tánc és a mélyizmokat erősítő „szobatornák” mégis női mániaként lettek elkönyvelve, amik arra valók, hogy karcsúsítsanak és feszesítsenek. Pedig legyen szó akármelyik tornáról vagy táncról, ennél sokkal többet tudnak: képesek izmossá, energikussá és erőssé tenni akármelyik férfit is. Sőt! Az erősebb nem tagjai sokszor csak a karjukat és a hátukat erősítik, és közben elfeledkeznek renyhe far-, has- és hátizmaikról, amik ha gyengék, iszonyatos derékfájdalmat tudnak okozni, hosszú távon, ülő életmód mellett pedig akár sérv is lehet a következményük. Valamiért mégsem „férfias” ezeket a területeket szakértő segítségével erősíteni, pedig a törzs alsó régiójának izmai alapjaiban támasztják meg az embert, legyen akármilyen nemű is. 

Rabok jógáznak a connecticuti York Community Reintegration Centerben
Rabok jógáznak a connecticuti York Community Reintegration CenterbenJohn Moore / Getty Images Hungary

Szegény jógáról meg aztán pláne különös tévhitek keringenek. A leghajmeresztőbb történet nemrég látott napvilágot: két orosz börtönben (az egyikben férfiakat, a másikban nőket tartottak fogva) rendszeresen tartottak jógaórákat az elítélteknek mindenféle különösebb gond nélkül. Ám Alexander Dvorkin ortodox teológiaprofesszor egyszer csak azzal állt elő, hogy ettől a mozgásformától a rabok egy idő után homoszexuálisok lesznek. Az ok egyszerű: a professzor szerint a jóga felébreszti a szexuális vágyat, ami nem kívánatos egy azonos neműeket szorosan összezáró börtönben.

A mesét sajnos a vezetők is bevették – élükön Elena Mizulina konzervatív képviselőnővel –, és a jógaórákat mindkét börtönben betiltották. Szerencsére később újra megadták az engedélyt, miután kiderült, hogy a jóga hatására annyit javult az elítéltek állapota, hogy a börtönorvos szolgálataira is kevesebb alkalommal volt szükség – miközben a homoszexuálisok aránya kicsit sem változott. Namaszté, Mrs. Mizulina!

A lovaglás zavarba ejtő és veszélyes

A lovaglás kifejezetten egészséges sport, hiszen közben szabad levegőn vagyunk, erősödnek az izmaink, javul az egyensúlyérzékünk, és a lelki békénkhez is hozzátesz, hogy egy alapvetően békés, melegvérű állattal kerülünk szoros kapcsolatba. Egy másik világ kapuja nyílik meg lovaglás közben, de arra is hamar rájövünk, hogy az egész a lehető legkevésbé sem szexi, lovaglópóz ide vagy oda. Hiába bámultuk a kosztümös filmek sármőrjeinek csípőmozgását, vagy idéztük fel a szűk lovaglónadrágban könnyedén ügető lányokat, ez pont az a sport, ahol a csípő a nemiségtől teljesen függetlenül dolgozik. Aki nem hiszi, ügessen egy kicsit futószáron és próbáljon megmaradni az állat hátán, vagy nézze meg Bud Spencer valamelyik spagettiwesternjét – rögtön megérti, miről van szó.

A lovaglással kapcsolatos másik nagy tévhit, hogy veszélyes sport, ami gyerekeknek nem is ajánlott, szintén idejétmúlt: megfelelő elővigyázatossággal, hozzáértő oktatóval és minőségi védőfelszereléssel nyugodtan lovagolhat felnőtt és gyerek egyaránt, sőt: sérült gyerekek körében komoly eredményeket érnek el lovasterápiával.

„Amikor az első filmem forgatásán meglátott az egyik ló, inkább összeesett, mert nem akarta, hogy felüljek rá" – mondta Bud Spencer
„Amikor az első filmem forgatásán meglátott az egyik ló, inkább összeesett, mert nem akarta, hogy felüljek rá" – mondta Bud SpencerSunset Boulevard

A nők nem tudnak focizni

A nőknek köztudottan nincs labdaérzékük, a foci pedig a maga durvaságával cseppet sem nekik való – gondolják sokan. Sőt, akár még nőiességüket és termékenységüket is rossz irányba befolyásolhatja! Viccesen hangzik, de emiatt egy időben fél évszázadra felfüggesztették a női focit.

Eleinte azonban, amikor 1790-ben Skóciában nők is játszottak futballmérkőzéseket, senkinek sem volt ellene kifogása, olyannyira nem, hogy 1892-ben a Skót Labdarúgószövetség el is ismerte az első hivatalos mérkőzést. Három évre rá már Angliában is rúgták nők a bőrt, és 1894-ben megalakult a British Ladies’ Football Club. Európa nyugati részére az első világháború idején érkezett el, amikor alakultak a hivatalos női klubok Franciaországtól Dániáig.

Aztán elérkezett az 1921-es év, amikor az addig rendkívül népszerű női futballt ízléstelennek és nőietlennek kiáltották ki, ami akár meddőséget is okozhat, az angol labdarúgó-szövetség pedig kereken betiltotta ötven évre. A hamvaiból feltámadt sport szerencsére hamar újra népszerűvé vált, és 1991-ben meg is rendezték az első hivatalos Európa- és világbajnokságát.

Hazánkban 1912-ben alakult meg az első klub Szegedi Testgyakorló Kör néven, majd az 1970-es évek elején jött a Femina és a többi hivatalos egyesület. A női jégkorongról is ejtsünk szót röviden: a magyar női csapat idén tavasszal történelmet írt azzal, hogy bekerült a legjobbak közé az A-csoportba. Nincs több kérdésünk, bíró úr.

Aki sportolni akar, az egyen húst

Izmaink fejlődéséhez valóban szükségünk van minőségi fehérjékre, de ez nem jelenti azt, hogy aki vegetáriánus, az nem érhet el sikereket akármelyik mozgásformában. Serena és Venus Williams is sportáguk csúcsára jutottak úgy, hogy teljesen száműzték étrendjükből a húst, sőt Serena egy ideig semmiféle állati eredetű táplálékot nem vett magához. Vegán étrendet követ még többek között Lewis Hamilton, Jack Lindquist kerékpáros, David Haye nehézsúlyú bokszoló, Scott Jurek ultrafutó vagy Jermain Defoe angol labdarúgó is, és egyiküknek sem ment miatta tönkre a karrierje. A kiegyensúlyozott, minden tápanyagot ésszerűen pótló étrend hús nélkül is megfelelhet a szervezet igényeinek.

A futás tönkreteszi a térdet

A futással kapcsolatban is rengeteg tévhit kering, már csak azért is, mert megosztó sportról van szó: az emberek egyik fele imád futni, a másik fele gyűlöl. Az utóbbi csapat tagjai nyugodtan takarózhattak azzal, hogy a futás tönkreteszi az ízületeket, főleg a térdeket, és ezért nem vágnak neki. De sajnos – vagy nem sajnos – nincs igazuk. Persze azt nem állítjuk, hogy a futás mindenkinek való. Krónikus betegek előbb konzultáljanak a kezelőorvosukkal, de a megfelelő futócipő és változatos talajhasználat mellett egészséges térdeinknek nem lesz semmi baja. A nagy erővel a talajhoz csapódó talpaktól felfelé utazó rezgések egy amerikai kutatás szerint nem váltanak ki gyulladást az ízületekben, maximum azoknál, akik futás nélkül is fogékonyak lennének rá. Ami viszont  kifejezetten hajlamosít a gyulladásra, az a túlsúly. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek