Mi okozta a Brontë nővérek idő előtti halálát?

A Brontë nővérek talán a világirodalom legtehetségesebb testvérei voltak, nekik köszönhetjük többek között az Üvöltő szeleket, a Jane Eyre-t és az Agnes Grey-t. Írói pályafutásuknak korai haláluk vetett véget, egyikük sem érte meg a negyvenéves kort.

Charlotte 38, Emily 30, Anne pedig 29 éves korában vesztette életét annak ellenére, hogy haworth-i otthonukban a 19. századi körülményekhez képest kényelemben éltek. A The Yorkshire Post arra kereste a választ, hogy mi okozta a nővérek végzetét.

Sorozatos halálesetek

A lányokat főként apjuk, Patrick Brontë, Haworth káplánja nevelte, miután édesanyjuk, Maria szintén fiatalon, 38 éves korában, petefészekrákban hunyt el. Patrick végül nem csak feleségét, mindegyik gyermekét túlélte. A két legidősebb nővér, Maria és Elizabeth tuberkulózis (tbc) áldozta lett 1825-ben a Cowan Bridge-i lányiskolában, amit kifejezetten lelkészek lányainak tartottak fenn. A nyirkos épület és a rossz körülmények valószínűleg hozzájárultak a betegségükhöz.

Anne Brontë halt meg a legfiatalabban a három nővér közül
Anne Brontë halt meg a legfiatalabban a három nővér közülWikipédia

Patrick és Maria egyetlen fia, Branwell halálát (noha halotti anyakönyvi kivonatában krónikus hörghurut szerepelt) valószínűleg szintén tuberkulózis okozta 31 éves korában, igaz, rossz egészségi állapotán az alkohol- és az ópiumfogyasztás sem segített. Emily három hónappal később, 30 évesen követte bátyját, nála is tuberkulózis alakult ki, miután megfázott a temetésen. Anne 29 évesen, egy évvel később ugyanabban a betegségben vesztette életét, amiben testvérei, miközben a tengerparti Scarborough-ban kúráltatta magát.

Gyanús körülmények

Ugyan Charlotte halotti anyakönyvi kivonatában is a tuberkulózis szerepel a halál okaként, a későbbi vizsgálatok arra jutottak, hogy valójában hyperemesis gravidarumban (vészes terhességi hányás) szenvedhetett. Az írónő testvérei halála után a haworth-i plébánián maradt az akkorra már vak édesapjával, akinek segédlelkészéhez, Arthur Bell Nicholls-hoz 1854-ben feleségül ment. Kilenc hónapon belül, 38 éves korában az ő élete is véget ért. A vészes terhességi hányás olyan súlyos betegség, mely a hányingeren és a hányáson kívül hirtelen testsúlycsökkenést és kiszáradást okoz.

Bár a 19. században a várható élettartam jóval alacsonyabb volt, mint napjainkban, a Brontë testvérek számára minden adott volt, hogy hosszú életük legyen: a környezetükhöz képest nagy és kényelmes házban laktak, és idejük nagy részét a rossz higiéniájú városokon és zsúfolt nyomornegyedeken kívül töltötték. Akkoriban is szokatlannak számított, hogy egy középosztálybeli család tagjai ilyen fiatalon haljanak meg.

Fertőző betegség és rossz higiénia

Emily Brontë is tuberkulózis áldozata lett
Emily Brontë is tuberkulózis áldozata lettWikipédia

A Brontë-szakértők úgy gondolják, hogy a gyanútlan család mégsem olyan környéken élt, ami az egészségüknek kedvezett. Arra a következtetésre jutottak, hogy Haworth ivóvize azokból a forrásokból származott, amiket a temetőn átfolyt esővíz szennyezett. A bakteriális fertőzéseknek való hosszú távú kiszolgáltatottság legyengítette a testvérek és a szomszédaik immunrendszerét, akiknek átlagos élettartama mindössze 26 év volt.

Charlotte-tól azt is tudjuk, hogy a Cowan Bridge-i iskola növendékei nem táplálkoztak megfelelően, a testvérek gyerekkorukban valószínűleg alultápláltak lehettek, ami akadályozta az egészséges fejlődésüket, ezt sejteti a lányok apró termete is.

A viktoriánus korban a nővérek halálát úgy értelmezték, mint a testvéreik elvesztése fölött érzett fájdalom kiteljesedése. Mi azonban tudjuk, hogy a tuberkulózist milyen könnyen elkaphatták egymástól.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek