Hová tűntök, drága fecskék?

Évről évre kevesebb fecske él hazánkban

Egykor úgy hitték, hogy a fecskék ősszel a nádasba bújnak, majd halakká változnak, hogy így vészeljék át a telet, hogy a fecske szerencsét hoz, az ereszük alatt fészkelő a betegeknek gyógyulást, a friss házasoknak boldogságot. Miért nem vigyázunk hát jobban rájuk?

A nagyszüleim teraszán egy zöld szerszámos szekrény áll. Ide zsúfolják be a gereblyét, a kapát, az ásót, a tetején pedig az éppen használaton kívüli, üres cserepek sorakoznak. Emlékszem, amikor a nagypapám először emelt a nyakába gyerekkoromban, és én felfedeztem a cserepek mögött megbújó fészket, benne a pucér fecskefiókákkal, amik hatalmasra tátogatták a szájukat. Azóta minden évben fecskék költöznek a szekrény fölé. Azonban a klímaváltozás és számos már probléma miatt veszélybe került a hazai fecskepopuláció. Ideje feleszmélnünk, ha a jövőben is szeretnénk tavasszal visszavárni a fecskéinket.

Mi történik a fecskéinkkel?

A hazai fecskefélék – a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske – állománya az elmúlt húsz évben jelentősen, legalább a felére csökkent – írja oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A problémát többek között a nagyüzemi mezőgazdaság, a rovarölő szerek, az élőhelyek átalakulása, a gyülekezőhelyek eltűnése és a klímaváltozás okozta extrém száraz vagy éppen csapadékos időszakok hosszának és gyakoriságának növekedése váltotta ki.

Vigyázzunk a fecskék fészkére!
Vigyázzunk a fecskék fészkére!Fotó: Wikipédia

Könnyen hihetjük azt, hogy ez megint egy olyan jelenség, amibe nekünk egyénként nincsen beleszólásunk. Pedig a fecskék eltűnéséért mi is felelősek vagyunk, ha nem próbálunk tenni az éghajlatváltozás ellen a magunk hétköznapi módján, vagy ha történetesen leverjük az eresz alá épített fészket – amit egyébként törvény tilt.

Készüljünk a legrosszabbra? 

2010-ben, a fecskevédelmi évben az MME megállapította, hogy ha folytatódik 2000-től a megfigyelt, mintegy 60 százalékos csökkenő tendencia, 2020-ra elbúcsúzhatunk a fecskéktől. Az elmúlt években ugyan megállt ez a folyamat, megfordítani nem sikerült – árulta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Szerinte ehhez elsősorban több legelő állatra lenne szükség a mezőgazdaságban, ugyanis körülöttük koncentráltan tűnnek fel a rovarok, ami a madaraknak kedvez. Úgy gondolja, a közeljövőben nem kell arra számítanunk, hogy a fecskék végleg eltűnnek, legrosszabb esetben néhány száz pár marad Magyarországon, ez a szám viszont pont olyan következményekkel járhat, mintha egyáltalán nem is léteznének.

A füsti fecske fészkét főként istállók és mezőgazdasági épületek esőtől védett részeire építi
A füsti fecske fészkét főként istállók és mezőgazdasági épületek esőtől védett részeire építiFotó: Wikipédia

Jelenleg körülbelül kétmillió fecske hiányzik hazánkból. Egyetlen madár egy kilogramm rovart eszik meg, ami azt jelenti, hogy kétmillió kilogramm rovarral többel kell számolnunk. Ez pedig nemcsak a klímaváltozás miatt egyre gyarapodó mezőgazdasági kártevő rovarok vagy éppen a veszélyes betegséget terjesztő szúnyogok miatt problematikus, hanem azért is, mert ezeknek az irtására egyre több mérget használunk, ami itthon 92 százalékban kémiai idegmérget takar. Ráadásul ezek a mérgek nem válogatnak. A melegködös földi szúnyogirtás esetében minden ezer megölt rovar közül csak egy szúnyog, ezért a beporzó rovarok száma is rohamosan csökken.

Mit tehetünk mégis?

A fecskék évente kétszer költenek, április-májusban és június-júliusban. A november és március közötti időszakra tervezett külső felújítások esetén megyei kormányhivatali engedéllyel lehet eltávolítani a fészkeket. 

Igaz, sokakat inkább a fecskeürülék késztet arra, hogy leverje a fészket, erre is van megoldás. Vásárolhatunk vagy akár magunk is elkészíthetjük a nagyjából huszonötször huszonöt centiméteres fa- vagy fémlapot, az úgynevezett fecskepelenkát, amit csak a falra kell erősítenünk a fészek alá, hogy elkerüljük a nem kívánt potyogtatást.

Kaphatunk műfecskefészket is, azonban Orbán Zoltán felhívja rá a figyelmet, hogy olyan környezetben, ahol nincs istálló, kis eséllyel veszik birtokba a madarak, kivéve, ha arra vállalkozunk, hogy nagyobb mennyiséget, akár több tucatot telepítünk. Olyan helyen viszont érdemes kettőt-hármat elhelyezni, ahol már amúgy is van fecskefészek. Hozzátette, azzal is segíthetünk, ha rongáláson kapunk valakit, vagy egy levert fészek nyomaira bukkanunk, lefényképezzük, majd felvesszük a kapcsolatot a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályával.

Mustra