20 elképesztő tény a 20 éves Mátrixról, amit talán te sem tudtál

„Nem azért jöttem, hogy elmondjam, ez hogyan végződik. Azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan kezdődik. Miután leteszem a kagylót, megmutatom az embereknek azt, amit eltakartok előlük. Megmutatok nekik egy világot nélkületek. Megmutatok nekik egy határok, szabályok és korlátozások nélküli világot. Egy olyan világot, ahol minden lehetséges. Hogy utána mi lesz, az már csak rajtatok múlik.” 20 éve történt valami, ami megismételhetetlen. 20 éve történt valami, ami elfelejthetetlen. 20 éve történt valami, ami még ma is ugyanolyan örökzöld. 20 éve mutatták be a Mátrixot.

Mielőtt még vég nélküli ömlengésbe torkollna a cikk, és abba, hogy nosztalgiával gondolok vissza arra, számomra micsoda lendületet adott a filmek szeretete felé a Mátrix annak idején, próbálok objektíven hozsánnát zengeni: a Wachowski tesók 1999-es akciófilmje mára egy cseppet sem kopott meg.

A filmtörténelem egyik legkedveltebb és legismertebb filmjéről van szó, így a tősgyökeres rajongóknak nehéz is újat mondani, ennek ellenére megpróbáltuk a lehetetlent: összegyűjtöttük a legkevésbé ismert, de annál érdekesebb tényeket a szülinapját ünneplő filmnek.

„Mi értelme telefonálni, ha nem tud beszélni?”

#1 Nemrég írtunk arról, hogy Will Smith is visszautasította Neo szerepét, amit pályafutása egyik legnagyobb baklövésének nevezett. Persze nem ő volt az egyetlen, aki nemet mondott az először furcsának és merésznek tűnő sci-fi ötletére: Brad Pitt, Tom Cruise, Nicolas Cage, Ewan McGregor is szóba jött, mire – hála az égnek – Keanu Reeves lett a befutó, akinek örök hírnevet hozott a Mátrix.

#2 Összesen 39 személy halálozik el a filmben, ami még mindig messze kevesebb minden idők leggyilkosabb filmjéhez képest: Gyűrűk Ura: A király visszatér 836 hullát számol. Neo 19-et, Trinity 11-et tudhat magáénak, a legvéresebb jelenet pedig az, amikor megérkeznek annak az épületnek a halljába, melyben fogva tartják Morpheust.

#3 A Wachowski fivérek (azóta nővérek) több ihletforrást is megneveztek – az akciójeleneteiről híres John Woo-t (Ál/arc, A felejtés bére), az animék különleges világát, a legendás sci-fi-írót, Philip K. Dicket. Persze a rajongók ennél több utalást találtak például Richard Dawkins evolúciós biológus, vagy Platón görög filozófus műveire.

#4 Keanu Reevesnek nem kellett hosszú monológokat tanulnia, Neo karaktere ugyanis egyszer sem mond 5 mondatnál többet. Az első 45 perc alatt csupán 80 sora van, melyből 44 kérdés. Fel is tűnt, ugye?

#5 Laurence Fishburne azt mondta, csupán egyszer olvasta a forgatókönyvet, és minden világossá vált számára. Utólag viszont nem értette, miért találják az emberek olyannyira bonyolultnak. Bár azt is elmondta, hogy kétségei voltak afelől, hogy valaha is vászonra kerül az alkotás, mert az „annyira okosnak” tűnt.

„Volt már olyan álmod, amiről biztosan hitted, hogy valóság?”

#6 Carrie-Anne Moss – vagy inkább Trinity – bokája kicsavarodott a forgatás közben, de úgy döntött, nem mondja el senkinek, nehogy a rendezők új színésznő után nézzenek.

#7 Talán észrevetted, de a Mátrixban töltött összes jeleneten zöld effekt, egyfajta „tinta” volt, hogy még inkább érzékeltessék a számítógép képernyőjén keresztüli, bitek által felépített világot (ne feledd, 1999-ben még dübörgött a Dos). A valóságban játszódó jeleneteken pedig kék „tinta” volt.

#8 A görög mitológia szerint Morpheus az álmok istene. Ennek tudatában ironikus, hogy a filmbeli Morpheus az, aki felébreszti az embereket „álmaikból”, hogy átlépjenek „a valóság sivatagába”.

#9 Kym Barrett, a film jelmeztervezője szerint az alacsony költségvetés miatt olcsó PVC-s anyagból készült Trinity éjfekete ruhája, de Neo kabátja sem volt egy drága darab: háromdolláros gyapjúkeverékből varrták.

#10 A helikopteres jelenet miatt majdnem leállították a film forgatását, mert Sydney légterében rendkívül szigorú szabályokhoz kötött bármilyen légi járművek használata. Végül a törvényeket egész Új-Dél-Wales tartományban megváltoztatták, csak hogy sikerüljön a filmet befejezni.

„Az emberi faj egy betegség, a bolygó rákosodása.”

#11 A forradalmian új, bullet time szekvencia 2002-ig több mint 20 filmben jelent meg. Nem véletlenül, piszkosul népszerű lett a jelenet, amikor lassított felvételben kerüli el Neo a pisztolygolyókat, vagy amikor Mr. Smith és Neo egymásnak esnek, majd megállnak egy pillanatra a levegőben. Természetesen nem ez volt az első alkalom, amikor megjelent hasonló effekt a filmtörténelemben, de a Mátrix volt, amely mindezt tökéletesítette. Ez pedig 20 évvel később is tökéletesen helytáll.

#12 A stáb összes tagjának meg kellett értenie, és ezáltal el kellett tudnia magyarázni a Mátrix történetét és lényegét. Jean Baudrillard 1981-es, Simulacra and Simulation c. könyvét pedig szinte mindenkinek el kellett olvasnia. Az írás arra törekszik, hogy megvizsgálja a valóság, a jelképek és a társadalom közt létrejött kapcsolatot, amelyet a kultúra és a média szimbólumai hoztak létre annak fényében, hogy a megosztott létezés egy formáját megértsük. Carrie-Anne Moss elmondása szerint akadtak problémái a munka e részével.

#13 Wachowskiék egyébként eredetileg képregény formájában képzelték el a filmet. Rendezői pályafutásuk előtt mindketten a Marvelnek dolgoztak.

#14 Talán mindig is kíváncsi voltál, de a Mátrix meg nem nevezett városa az ausztrál Sydney.

#15 Morpheus szerepére Russell Crowe, Sean Connery és Samuel L. Jackson neve is felmerült, Will Smith szerint pedig Val Kilmer kapta volna a szerepet, ha Neo bőrszíne fekete lett volna.

„Miért fáj a szemem? – Mert most használod először.”

#16 A kezdőjelenetben hat hónapnyi gyakorlás van, és négy napig forgatták.

#17 A puskadörgéstől hangos, fent említett hallban játszódó jelenetet tíz napig forgatták, és egy cseppnyi számítógépes animációt sem használtak. Mindaz, ami a filmben látható, valódi robbanás és lövés.

#18 A rendezőpáros 80 millió dollárt kért a Warnertől, ám a stúdió csak 10 milliót adott. Ez már elég volt arra, hogy leforgassák az első pár percet. Ezt látva a fejesek gyorsan beadták a derekukat: megadták a pénzt, amit Wachowskiék kértek.

#19 Keanu Reeves a valóságban sem volt gyávább Neónál: a film eleji, Morpheussal folytatott telefonbeszélgetés alatt valóban kimászott egy felhőkarcoló ablakpárkányára, méghozzá dublőr nélkül. Így rémületében valóban 34 emelet tükröződik.

#20 Neo az angol „one” anagrammája, utalva ezzel a főszereplő Kiválasztott mivoltjára.

„Meghaltam? – Ellenkezőleg.”

20 év nem sok, de mégis hosszúnak tűnik, főleg, ha arra gondolunk, mennyit változott azóta a mozi. A Mátrix viszont tényleg időtálló, vizuális effektjei, tempója meghaladta a korát, útmutató volt műfajában, mondanivalója és gondolatvilága pedig örökké aktuális. Abban is rejlik titka, hogy nem próbál hatalmasat szólni, hatásvadász lenni, számítógépes animációi visszafogottak, látványvilága kimért, de lenyűgöző, így igazán van súlya a grandiózus akciójeleneteknek. Vannak korszakalkotó filmek, amikből egy évtizedben csak maroknyi készül. A Mátrix köztük van, ez vitathatatlan. Éppen azért, mert még 2019-ben is olyan ámulattal ülünk le elé, mint 1999-ben.

De vajon elgondolkodtál-e már azon, hogy a film csupán azért készült, hogy elhintse bennünk a virtuális valóság fikcióját? Hogy eltakarja előlünk az igazságot, miszerint valóban a Mátrixban élünk?

Wake up, Neo. The Matrix has you.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek